Hoewel het aantal coronavirus infecties in Europa blijft toenemen, is het aantal besmettingen bij kinderen heel laag en zelfs tot een minimum te herleiden. In het geval dat er een corona-infectie werd vastgesteld, blijken de kinderen evenwel geen ziektesymptomen te vertonen. In deze blog lees je vooral dat het coronavirus over het algemeen volwassenen treft en nauwelijks baby’s of iets oudere kinderen zoals peuters en kleuters.

Het coronavirus en baby’s en kinderen

Het aantal geregistreerde infecties bij kinderen blijft wereldwijd laag. Het is mogelijk dat veel kinderen door het virus zijn besmet, maar niet genoeg ziektesymptomen vertonen om een medische behandeling te moeten ondergaan.

Tot nu toe lijkt het coronavirus vooral oudere volwassenen te infecteren en vooral mensen die kampen met chronische gezondheidsproblemen. Wie overleed aan het virus, waren over het algemeen vaak mensen die ouder zijn dan zeventig jaar. Vrouwen die tijdens het derde trimester van hun zwangerschap eveneens een infectie opliepen, werden op de voet gevolgd. Geen enkele van de vrouwen ontwikkelde een ernstige longontsteking of stierf aan de opgelopen aandoening. Bovendien bleken baby’s in goede gezondheid te verkeren na de bevalling. Om te testen of het virus was doorgegeven, namen de onderzoekers monsters van vruchtwater, moedermelk en bloed van de navelstreng. Maar tot op heden blijkt er geen bewijs te zijn dat vrouwen en baby’s ernstige complicaties veroorzaakten.

Coronavirus versus SARS

In sommige opzichten is het niet helemaal verrassend dat er nauwelijks of geen van gevallen van het virus bij baby’s en jonge kinderen zijn gemeld. Een ander coronavirale aandoening – SARS – dat eveneens schade veroorzaakte met ernstige luchtwegeninfecties, trof wel volwassenen maar geen kinderen. Er wordt in de wetenschappelijke wereld vanuit gegaan dat er overeenkomsten zijn met het corona virus.

Een pasgeboren baby in het Chinese Wuhan

Dertig uur na de bevalling werd bij een baby in het Chinese Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst werd vastgesteld, een infectie van het coronavirus opgemeten. Het is meteen ook de jongste corona patiënt tot op heden. Bij de mama van de baby werd vlak voor de bevalling een positieve test van het coronavirus vastgesteld. De zuigeling had geen hoest of koorts.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

Het ziekteverschijnsel bij het oplopen van een coronavirus lijkt vaak op een griep. Neus en de bovenste luchtwegen worden vaak geïnfecteerd. Problemen met de ademhaling en symptomen van een longontsteking kunnen aanwezig zijn. De meest voorkomende symptomen zijn in de meeste gevallen niet makkelijk te onderscheiden van een gewone griep of een infectie op de luchtwegen:

 • Verhoging of koorts
 • Hoesten
 • Luchtwegklachten
 • Pijnlijke spieren
 • Pijnlijke en/of gezwollen keel
 • Hoofdpijn

Verspreiding coronavirus voorkomen

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Wanneer neem je contact op met je huisarts over coronavirus?

Heb je koorts (meer dan 38_ Celcius) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) en ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:

 • China (inclusief: Macau en Hongkong)
 • Singapore
 • Zuid-Korea
 • Iran
 • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië

Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.

Als je meer actuele informatie wilt over het coronavirus, kijk dan op de website van het RIVM