7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

Knus herfstdrankje zelf maken: appel-kaneel karameldrank

Als de klok een uur terug gaat, de dagen korter en kouder worden en de bladeren vallen is het de perfecte tijd om binnen een knus herfstdrankje te drinken. Iets warms drinken is heerlijk na een frisse wandeling door het bos of een middag buiten spelen. En wat is er...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Sinterklaas aftelkalender – gratis downloaden en printen

Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog 'even' wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept 'tijd' en vooral het concept 'wachten'...

Een insectenbeet is voor volwassenen vaak al geen pretje. Wordt jouw baby gestoken door een insect, dan kan hij of zij jou niet vertellen wat er gebeurd is en hoe het voelt. Daarom is het als moeder wijs om alert te zijn op insectenbeten bij je baby. Verschillende insecten kunnen met hun beet verschillende lichamelijke reacties op wekken. Daarom is het belangrijk wanneer je baby gestoken is de insectenbeet te herkennen. Om je daarmee te helpen hebben we hier wat nuttige informatie op een rijtje gezet.

Welke soorten insectenbeten zijn er?

Veel insectenbeten zijn in principe onschuldig, tenzij er sprake is van een allergie voor het gif dat bij de beet achtergelaten wordt. Het goede nieuws is dat een mens eerst in aanraking met het gif geweest moet zijn voordat er een allergie kan ontstaan. De kans dat je baby dus al allergisch is voor een bepaalde insectenbeet is gering.

Wesp

Wespen hebben een reputatie hoog te houden als een van de meer agressieve insectensoorten. Ze kunnen bij de kleinste provocatie al in de aanval gaan en willen dan nog wel eens meerdere keren achter elkaar steken met hun angel. Die angel laten ze niet los bij een beet, maar wanneer een wesp steekt laat deze wel gif achter in de beetwond. Voor de meeste mensen levert een wespenbeet een nare, scherpe pijn op en een rode en opgezwollen huid. Begint je baby opeens te krijsen, dan is dit het teken dat hij of zij waarschijnlijk pijn ervaart als gevolg van een wespenbeet. Doorgaans is het er geen reden om naar de huisarts te gaan, want de zwelling en de pijn verdwijnen meestal na een aantal uren. Daarna gaat de plek van de beet wel jeuken. Let op: sommige mensen, en dus ook sommige baby’s, zijn allergisch voor het gif van de wesp. Dit kan levensbedreigende situaties opleveren, waarbij bijvoorbeeld de luchtwegen door zwelling vernauwen. Merk je dat je baby erg benauwd wordt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Bij

Bijen zijn in principe niet agressief en steken wanneer ze zich bedreigd voelen. Vaak gaat het om bijen die de taak hebben om hun volk te verdedigen. Dat zijn kamikazebijen, want bij het steken laten ze de angel achter in de huid, met als gevolg dat ze zelf overlijden. Aan die angel zit een gifzakje, dat langzaam geleegd wordt in de beetwond. De steek zelf is pijnlijk en veroorzaakt vaak huidirritatie. Rondom de beet wordt de huid rood. Op de plek van de beet kan een bult ontstaan die in eerste instantie wit is. Ook dit is geen reden om naar de huisarts te gaan. Ontstaan er elders zwellingen, zoals bijvoorbeeld bij de oogleden, dan is er sprake van een allergie en moet er wel meteen medische hulp gezocht worden.

Hommel

Hommels zijn de grotere broers en zussen van de bijen, en zijn evengoed niet agressief van zichzelf. Ze bijten wanneer ze zich bedreigd voelen, bijvoorbeeld wanneer je een slaande beweging naar ze maakt. In tegenstelling tot de bij laat de hommel geen angel achter bij de beet. Als gevolg van een hommelbeet wordt de huid rood en gezwollen en ontstaat er jeuk. Ook voor hommelbeten kan een mens allergisch zijn. Ontstaan er zwellingen over het hele lichaam, moet je baby opeens overgeven of heeft hij of zij plotseling diarree, dan is het belangrijk om meteen medische hulp te zoeken. Het kan namelijk leiden tot flauwvallen en anafylactische shock.

Mug

Muggen zijn vooral een grote irritatiefactor. Naast hun gezoem in het donker, steken ze volop. Daarbij zuigen ze bloed op uit het lichaam van het slachtoffer. Ze laten geen gif achter. In Nederland is een muggenbeet ongevaarlijk, omdat hier geen muggen leven die malaria of gele koorts verspreiden. Het levert wel een jeukende bult op. Per mens verschilt het hoe grote deze wordt. Ga je met je baby naar een land waar malaria en gele koorts wel een gevaar zijn, wees dan wel zeer alert op muggenbeten en zoek onmiddellijk medische hulp als je baby gestoken is.

Teek

De teek is misschien wel het grootste gevaar onder de insecten. Ze zitten in bosrijke gebieden, maar ook in het gras. Het is mogelijk dat het gevaar ook in je eigen achtertuin schuilt. Wanneer een teek bijt, blijft hij in de wond zitten om zich vol te zuigen met bloed. Zo’n beet doet geen pijn en levert niet meer dan een kleine rode plek op, maar kan wel grote gevolgen hebben. Sommige teken dragen namelijk een bacterie met zich mee die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Aan deze ziekte, die voor ernstige chronische vermoeidheid zorgt, is weinig te doen. Daarom moet je niet alleen bij je baby, maar ook bij jezelf alert zijn op tekenbeten als je in de buitenlucht geweest bent. Teken zijn donker van kleur en zijn goed herkenbaar op de huid. Controleer ook de hoofdhuid goed. Trek de teek er niet handmatig uit, want dan is het risico groot dat zijn kop in de wond blijft zitten. Gebruik een speciale tekenpen om de teek op een veilige manier te verwijderen uit het lichaam.

Daas

Dazen zijn agressieve steekvliegen die tevoorschijn komen wanneer het windstil en warm is. Provocatie is niet nodig voor de daas om aan het steken te gaan. Een dazenbeet kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het veroorzaakt een kleine, maar nare bult op de huid die voor veel jeuk en pijn zorgt. Ook op dazenbeten kan een allergische reactie komen, zoals bij bijenbeten, wespenbeten en hommelbeten. Is dat het geval, dan is spoedige medische hulp noodzakelijk. Wil je een dazenbeet bij je baby voorkomen, neem hem of haar dan niet met blote armen of benen mee naar buiten.

Vlo

Vlooien associeer je natuurlijk vooral met dieren, maar ze kunnen ook mensen buiten. Ze bijten dan een paar keer in hetzelfde kleine gebied. Daar ontstaat vervolgens een ronde rode vlek, met in het midden een rood puntje. Heeft je baby een allergie voor vlooienbeten, dat zie je dat een het feit dat er in plaats van kleine bulten grote platte bulten op de huid ontstaan. Deze jeuken ontzettend en het kan erg lang duren voordat ze verdwijnen. Vlooien kunnen niet leven op een mensenhuid, dus is de vlo dan naar alle waarschijnlijkheid van een huisdier afkomstig.

Mijn baby is gebeten, wat kan ik doen?

In paniek raken is nooit verstandig en daar is meestal ook geen reden toe. Is je baby door een bij gestoken, verwijder dan voorzichtig maar wel zo snel mogelijk de angel. Het is beter om dit met je nagel de toen dan met een knijper zoals een pincet. Dan loop je namelijk een grote risico dat de angel afbreekt en je een aanzienlijk kleiner stuk moet zien te verwijderen uit de huid van je baby. Bij een wespensteek kun je, mits je er snel bij bent, het gif nog uit de beet zuigen. Dat kun je zelf proberen te doen, maar het kan ook met een vacuümpompje. Voor tekenbeten heb je, zoals eerder vermeld, een tekentang nodig. De beet zelf kun je behandelen met een crème die de zwelling kan verminderen en de jeuk verzachten. Er zijn bij de drogist verschillende crèmes te krijgen met deze werking die geschikt zijn voor kleine kinderen. Ook het aanbrengen van een koude, vochtige doek kan het ongemak verlichten. Probeer te voorkomen dat je baby gaat krabben aan de beet. Dit kan bijvoorbeeld door er een pleister op te plakken.

Hoe kan ik een insectenbeet bij mijn baby voorkomen?

Het liefst heb je natuurlijk dat je baby níet gestoken wordt. Natuurlijk is het niet mogelijk om je kind hier volledig te beschermen, maar er zijn wel preventieve maatregelen die je kunt nemen. Speur de slaapkamer van je baby goed door om uit te sluiten dat er insecten binnen zijn. Om te voorkomen dat ze überhaupt binnen kunnen komen, kun je bijvoorbeeld een hor plaatsen voor het slaapkamerraam. Een klamboe om het bedje is gevaarlijk als je baby grijpgrage handjes heeft. Buiten in de kinderwagen is iets soortgelijks, zoals een muskietennet, minder gevaarlijk en juist wel een goede optie. Leg je je kind buiten op de grond, doe dat dan op een kleed, zodat alles wat er rondloopt geen directe toegang tot de huid van je kind heeft. Als je erbij gaat picknicken, wees je er dan van bewust dat je insecten kunt aantrekken met je eten en drinken. Vooral op zoete dingen komen ze af. Niet knoeien en snel je afval opruimen dus! Het klinkt vreemd, maar je kunt je baby verder beschermen door hem of haar iets wits aan te trekken. Wespen komen namelijk af op felle kleuren, en dazen en andere steekvliegen juist op donkere kleuren. In de auto zet je beter de airco aan dan dat je de ramen opzet en zo insecten uitnodigt om binnen te komen.