Logopedie bij kinderen; wanneer ga je naar de logopedist met je kind?

Logopedie bij kinderen: wanneer is dat nodig? Bij een taalachterstand is het verstandig om snel in te grijpen. Maar verder kan het lastig zijn om te bepalen of en wanneer het nodig is om met je kind naar een logopedist te gaan. Vroeger kwam er op elke basisschool...

De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

Baby’s slapen de eerste maanden een behoorlijk aantal uren per dag en dat is goed voor ze. Waar het niet altijd goed voor is, is voor jouw gemoedsrust. Gek genoeg is juist dat slapen vaak een reden voor bezorgdheid bij ouders. Daarom is het belangrijk dat je weet wat de 10 basisregels zijn voor veilig slapen.

1. Eigen bedje

Een van de belangrijkste regels is om je kind in zijn eigen bedje te laten slapen. Zeker als kinderen jonger dan vier tot zes maanden zijn, is het niet verstandig om ze bij je in bed te nemen. Zet liever het wiegje of ledikantje bij je in de slaapkamer zodat je het gelijk hoort als er iets mis is.

2. Niet te warm

Nog een belangrijke regel is dat je zorgt dat je kindje het niet te warm heeft. De ideale slaaptemperatuur van de babykamer is tussen 16 en 18 graden Celsius. Aan de voetjes van de baby kun je voelen of hij of zij aangenaam is. Let ook op de kleding en het beddengoed, ook dit kan te veel warmte veroorzaken.

3. Vrij ademen

Dat je moet zorgen dat je baby vrij kan ademen klinkt vanzelfsprekend, maar toch zien we hierbij soms dingen over hoofd. Leg geen knuffels, kussens of hoofdbeschermers in het bedje en gebruik ook geen dekbed. Leg de baby voor het slapen ook op zijn rug, zo blijft zijn gezicht vrij om te ademen. Ook een zijligging is niet verstandig in verband met omrollen. Als ze in staat zijn om zichzelf snel om te kunnen rollen, dan kun je de baby zelf de houding van het slapen laten bepalen.

4. Een baby slaapzak

Kies een goed passende babyslaapzak. De baby kan dan minder goed rollen en de kans op adembelemmering of warmtestuwing is klein. Als de baby nog niet rolt, mag een dekentje met een lakentje ook, mits het op de juiste manier is opgemaakt.

5. Creëer een veilige omgeving

Zorg dat er geen koorden of snoeren van gordijnen in de buurt zijn. Maar plaats het ledikantje ook niet bij de verwarming of een open raam. Mobiel speelgoed boven het ledikant is om naar te kijken, zorg dat de baby er niet bij kan.

6. Roken

Zorg dat je baby niet met rook in aanraking komt, zeker niet tijdens de slaap. Het verband tussen wiegendood en roken lijkt er wel te zijn. Ventileer de babykamer regelmatig, ook als je niet rookt.

7. Medicijnen

Geef je baby nooit medicijnen met een slaapverwekkende bijwerkingen en gebruik deze medicijnen zelf ook niet als je borstvoeding geeft. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

8. Borstvoeding en fopspeen

Een fopspeen lijkt een positieve uitwerking te hebben op de kleine slaper. Gebruik deze wel pas als het borstvoeding geven lukt. Bij flesvoeding mag je gelijk de fopspeen geven. Onderzoeken hebben wel uitgewezen dat borstvoeding tevens de kans op wiegendood verlaagt. Klik hier voor meer informatie over soorten fopspenen en welke het best passen bij je baby.

9. Vastleggen of inbakeren?

Leg de baby nooit vast in bed. Vastdraaien levert namelijk verstikkingsgevaar op. Inbakeren mag wel, maar alleen als het op een veilige manier wordt toegepast. Het consultatiebureau kan je hierbij helpen.

10. De ouderwetse drie R’s

Oma’s stelregel van de drie R’s van rust, regelmaat en reinheid werken vandaag de dag nog steeds. Onrustige situaties werken vaak door op de baby, net zoals het verstoren van het slaapritme. Reinheid is natuurlijk altijd belangrijk.

Waarom is veilig slapen zo belangrijk?

Veilig slapen is een belangrijke reden om de kans op wiegendood te verkleinen. De reden waarom baby’s aan wiegendood overlijden is nog niet helemaal duidelijk, maar we weten inmiddels wel dat sommige factoren invloed kunnen hebben om het risico te verhogen. Gelukkig is door alle preventieadviezen het aantal slachtoffers van wiegendood de laatste jaren wel sterk afgenomen. Wil je meer lezen over veilig slapen? Klik hier.