7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

Knus herfstdrankje zelf maken: appel-kaneel karameldrank

Als de klok een uur terug gaat, de dagen korter en kouder worden en de bladeren vallen is het de perfecte tijd om binnen een knus herfstdrankje te drinken. Iets warms drinken is heerlijk na een frisse wandeling door het bos of een middag buiten spelen. En wat is er...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Sinterklaas aftelkalender – gratis downloaden en printen

Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog 'even' wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept 'tijd' en vooral het concept 'wachten'...

Baby’s slapen de eerste maanden een behoorlijk aantal uren per dag en dat is goed voor ze. Waar het niet altijd goed voor is, is voor jouw gemoedsrust. Gek genoeg is juist dat slapen vaak een reden voor bezorgdheid bij ouders. Daarom is het belangrijk dat je weet wat de 10 basisregels zijn voor veilig slapen.

1. Eigen bedje

Een van de belangrijkste regels is om je kind in zijn eigen bedje te laten slapen. Zeker als kinderen jonger dan vier tot zes maanden zijn, is het niet verstandig om ze bij je in bed te nemen. Zet liever het wiegje of ledikantje bij je in de slaapkamer zodat je het gelijk hoort als er iets mis is.

2. Niet te warm

Nog een belangrijke regel is dat je zorgt dat je kindje het niet te warm heeft. De ideale slaaptemperatuur van de babykamer is tussen 16 en 18 graden Celsius. Aan de voetjes van de baby kun je voelen of hij of zij aangenaam is. Let ook op de kleding en het beddengoed, ook dit kan te veel warmte veroorzaken.

3. Vrij ademen

Dat je moet zorgen dat je baby vrij kan ademen klinkt vanzelfsprekend, maar toch zien we hierbij soms dingen over hoofd. Leg geen knuffels, kussens of hoofdbeschermers in het bedje en gebruik ook geen dekbed. Leg de baby voor het slapen ook op zijn rug, zo blijft zijn gezicht vrij om te ademen. Ook een zijligging is niet verstandig in verband met omrollen. Als ze in staat zijn om zichzelf snel om te kunnen rollen, dan kun je de baby zelf de houding van het slapen laten bepalen.

4. Een baby slaapzak

Kies een goed passende babyslaapzak. De baby kan dan minder goed rollen en de kans op adembelemmering of warmtestuwing is klein. Als de baby nog niet rolt, mag een dekentje met een lakentje ook, mits het op de juiste manier is opgemaakt.

5. Creëer een veilige omgeving

Zorg dat er geen koorden of snoeren van gordijnen in de buurt zijn. Maar plaats het ledikantje ook niet bij de verwarming of een open raam. Mobiel speelgoed boven het ledikant is om naar te kijken, zorg dat de baby er niet bij kan.

6. Roken

Zorg dat je baby niet met rook in aanraking komt, zeker niet tijdens de slaap. Het verband tussen wiegendood en roken lijkt er wel te zijn. Ventileer de babykamer regelmatig, ook als je niet rookt.

7. Medicijnen

Geef je baby nooit medicijnen met een slaapverwekkende bijwerkingen en gebruik deze medicijnen zelf ook niet als je borstvoeding geeft. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

8. Borstvoeding en fopspeen

Een fopspeen lijkt een positieve uitwerking te hebben op de kleine slaper. Gebruik deze wel pas als het borstvoeding geven lukt. Bij flesvoeding mag je gelijk de fopspeen geven. Onderzoeken hebben wel uitgewezen dat borstvoeding tevens de kans op wiegendood verlaagt. Klik hier voor meer informatie over soorten fopspenen en welke het best passen bij je baby.

9. Vastleggen of inbakeren?

Leg de baby nooit vast in bed. Vastdraaien levert namelijk verstikkingsgevaar op. Inbakeren mag wel, maar alleen als het op een veilige manier wordt toegepast. Het consultatiebureau kan je hierbij helpen.

10. De ouderwetse drie R’s

Oma’s stelregel van de drie R’s van rust, regelmaat en reinheid werken vandaag de dag nog steeds. Onrustige situaties werken vaak door op de baby, net zoals het verstoren van het slaapritme. Reinheid is natuurlijk altijd belangrijk.

Waarom is veilig slapen zo belangrijk?

Veilig slapen is een belangrijke reden om de kans op wiegendood te verkleinen. De reden waarom baby’s aan wiegendood overlijden is nog niet helemaal duidelijk, maar we weten inmiddels wel dat sommige factoren invloed kunnen hebben om het risico te verhogen. Gelukkig is door alle preventieadviezen het aantal slachtoffers van wiegendood de laatste jaren wel sterk afgenomen. Wil je meer lezen over veilig slapen? Klik hier.