Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Help jouw baby is verkouden. Als kersverse ouder is het altijd schrikken wanneer jouw baby ziek is. Wat is het en wat kun je ertegen doen? Wanneer jouw baby last heeft van een verkoudheid, is de kans groot dat de baby te kampen heeft met het RS-virus. Dit is de meest voorkomende verkoudheidsvirus voor jonge kinderen. Wat is dit virus precies, hoe kun je het herkennen en bovenal wat kun je ertegen doen? Dit alles en meer lees je in dit artikel over het RS-virus.
Wat is het RS-virus?
De RS-virus staat voor respiratoir syncytieel virus. Dit betekent grofweg dat het een verkoudheidsvirus is dat zich via de luchtwegen weet te verspreiden. Deze verkoudheidsvirus komt erg vaak voor bij jonge kinderen en baby's, maar ook volwassenen kunnen aangestoken worden met dit virus. Bij jonge kinderen is de kans op een verkoudheid als een infectie in de luchtwegen mogelijk. De verkoudheid kan dus uiteindelijk resulteren in een longontsteking. Wanneer jouw baby te maken heeft met het RS-virus maakt het ook antistoffen aan. De meeste kinderen hebben dus maar één keer last van dit virus. De meeste baby's en kinderen hebben alleen last van een verkoudheid door dit virus en het is daardoor redelijk onschuldig. Een tijdje uitzieken is genoeg om beter te worden. Echter wanneer een infectie bij de luchtwegen optreed, moet er direct medische hulp worden ondernomen.
Wat zijn de symptomen?
De meeste symptomen door een een infectie met het RS-virus zijn onschuldig en de volgende verschijnselen kunnen optreden:
- Verstopte neus
- Overmatige slijmproductie
- Slijm ophoesten of opbraken
- Moeite met ademhalen of een piepend geluid tijdens de ademhaling
- Mogelijk heesheid
- Mogelijk een lichte koorts
- Mogelijk benauwdheid
Wanneer komt het voor?
Dit virus is vooral aanwezig tijdens de koudere maanden van het jaar. De meeste besmettingen komen voor in de herfst en wintermaanden. Toch is het mogelijk dat een verspreiding van het virus later in het jaar voorkomt. Het is belangrijk om een goed hygiëne erop na te houden om een besmetting zo goed als mogelijk te voorkomen.
Hoe wordt het verspreid?
Het lastige aan het RS-virus is dat dit virus zeer eenvoudig wordt verspreid. Het is een virus dat zich door de lucht kan overbrengen en daardoor is het erg besmettelijk. Wanneer iemand last heeft van het virus kan het door hoesten en niezen eenvoudig via de lucht worden overgedragen. Ook door handen geven of kussen kan dit virus worden verspreid. Wanneer kinderen op crèche ziek zijn, is al gauw de hele groep onder de pannen met het RS-virus.
Wat is ertegen te doen?
Aangezien het gaat om een virus kan er geen antibiotica gegeven worden. De enige behandeling die er is tegen het RS-virus is het uitzieken. De meeste kinderen hebben gemiddeld 10 dagen last van het virus en knappen dan vanzelf weer op. Het hoesten kan nog wel enkele weken voortduren. Alleen bij zeer ernstige gevallen kunnen er medische behandelingen worden toegepast. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen die helpen tegen de benauwdheid en in zeer ernstige gevallen het toedienen van extra zuurstof.
Wanneer is het ernstig
Jouw baby of kind kan echt goed ziek zijn van het RS-virus, toch kunnen de meeste kinderen snel antistoffen aanmaken en knappen vanzelf weer op. Hoe weet je als ouder dan wanneer het echt ernstig is en wanneer er medische actie ondernomen moet worden? Wanneer jouw baby last heeft van hoge koorts, zeer moeilijk kan ademen en niet meer wilt drinken is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Zij kunnen inschatten of er extra medische hulp nodig is. De infectie kan naar de longen gaan en een longontsteking veroorzaken. Houd jouw baby goed in de gaten en wanneer je het niet vertrouwd is het raadzaam om medische hulp in te schakelen.
Wat kun je als ouder doen?
Je kunt je als ouder enorm hopeloos voelen wanneer er iets mis is met jouw baby. Helaas kun je vanuit medisch perspectief weinig doen om het RS-virus uit te roeien. Jouw baby moet het simpelweg uitzieken. Wel doe je er goed aan om jouw baby extra te laten slapen en goed op te letten dat het genoeg drinkt. Dagelijks een warm bad of douche kan ook wonderen verrichten. Het helpt om de luchtwegen te openen en jouw baby kan hierdoor beter ademhalen. Ook is het van groot belang om een goede hygiëne erop na te houden om verdere verspreiding te voorkomen.
Verspreiding voorkomen
Het RS-virus is zeer besmettelijk en kan ook overgedragen worden op volwassenen. Wanneer iemand in jouw gezin te kampen heeft met dit virus, is het van groot belang om een verdere verspreiding te voorkomen. Dit doe je door er een goede hygiëne op na te houden. Zorg voor een schoon huishouden en was het beddengoed van jouw zieke kind het liefst 2 keer per week. Ook is het gebruik van papieren zakdoeken aan te raden. Gooi deze na het snuiten van de neus direct weg om verspreiding te voorkomen. Was ook iedere keer na het snuiten of niezen jouw handen. Het RS-virus is zeer besmettelijk dus een goede hygiëne is noodzakelijk om verspreiding te voorkomen.
Wanneer jouw baby ziek is, kan dit enorm zwaar zijn voor jou als ouder. Je wilt natuurlijk niets liever dan dat jouw baby zo snel mogelijk weer de oude is. Het RS-virus is een vervelend virus waar bijna alle kinderen weleens mee te maken krijgen. Het enige wat helpt is flink uitzieken en het rustig aan doen. Zorg ervoor dat de kans op verspreiding nihil is door een goede hygiëne en houdt de status van de ziekte goed bij. Over het algemeen is het RS-virus onschuldig en knappen kinderen vanzelf weer op. Blijven de klachten aanhouden of verergeren ze? Wees dan niet bang om contact op te zoeken met jouw huisarts.