Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
De meeste vrouwen zien de geboorte en de eerste weken met hun baby rooskleurig tegemoet. Voor het eerst jouw kleintje kunnen vasthouden, voeden en echt een gezinnetje vormen. Toch kan de realiteit er heel wat anders uitzien. Je hebt lichamelijke klachten en jouw hormonen liggen nog steeds overhoop. Het kan wat tegenvallen of lastiger zijn dan je aanvankelijk had gedacht. Veel vrouwen hebben na de geboorte last van depressieve gevoelens. Dit is anders dan de kraamtranen. Wat is een postnatale depressie precies en wat kun je ertegen doen?
Wat is een postnatale depressie?
Een postnatale depressie is een vorm van depressie die vrouwen kunnen krijgen na de bevalling. Jouw wereld staat letterlijk op zijn kop en de schommelingen van hormonen helpen ook niet mee. Doordat jouw hormoonhuishouding negen maanden lang overhoop gelegen heeft, is het na de bevalling moeilijk om dit weer op een rijtje te krijgen. Door een gebrek aan de zogenaamde 'gelukshormonen' kan een langdurige negatieve stemming optreden. Het gebrek aan cortison en adrenaline zorgen voor een depressief gevoel. Dit gaat samen met weinig slaap, een pijnlijk lichaam en veel veranderingen in jouw leven. Het is een perfect recept voor een depressie. Een postnatale depressie is te herkennen aan:
- Negatieve gevoelens: nu jouw kindje geboren is zou je denken dat je in extase bent. Toch kun je moeilijk blijheid of geluk voelen en overheersen de negatieve gevoelens.
- Vermoeidheid: het is normaal dat je vermoeid bent met een pasgeboren baby. Toch is de vermoeidheid bij een depressie anders. Het is een algehele vermoeidheid waarbij je niks uit je handen krijgt. Alles is teveel moeite en de kleinste activiteiten zijn al te veel.
- Slecht slaappatroon: natuurlijk is jouw slaapritme verstoord met een baby is huis. Echter is het bij een postnatale depressie moeilijk om in slaap te kunnen komen ondanks de vermoeidheid. Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn, dat je juist enorm veel slaapt en toch moe blijft.
- Veel of weinig eetlust: een typisch kenmerk van een depressie is de verandering in eetlust. Niet kunnen stoppen met eten en de emoties weg eten, of juist een volledig gebrek aan eetlust.
- Geen behoefte aan sociale activiteiten: je hebt echt geen zin in sociale activiteiten en contact met andere mensen. Je bent liever in jouw eigen bubbel dan dat je met anderen in contact komt.
- Negatieve gedachtes: een negatieve spiraal aan gedachtes kan de overhand nemen bij postnatale depressies. Gedachtes dat je niet goed genoeg bent, of dat de wereld beter af is zonder je. Het is kenmerkende en beangstigende gedachtes die gepaard gaan bij een depressie.
Kan elke vrouw een postnatale depressie krijgen?
Elke vrouw kan een postnatale depressie krijgen. Het klinkt misschien als een doemscenario, maar elke vrouw is vatbaar voor een postnatale depressie. Dit komt doordat bij iedere vrouw de hormonen op hol slaan tijdens en na de bevalling. Aangezien hormonen de grootste factor zijn voor het ontwikkelen van een postnatale depressie kan elke vrouw hier dus gevoelig voor zijn. Maar liefst één op de tien vrouwen krijgt na de bevalling een depressie. Een postnatale depressie is niet hetzelfde als kraamtranen. Dit zijn de overweldigende negatieve gevoelens de eerste week na de bevalling. Maar liefst 50%-80% van de vrouwen krijgt hiermee te maken. Wanneer deze gevoelens echter blijven aanhouden, is het sprake van een depressie. Vrouwen die gevoelig zijn voor negatieve gedachtes of gevoelens en die eerder al te maken hebben gehad met een depressie, zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van een postnatale depressie.
Maak het bespreekbaar
Het is enorm belangrijk om het bespreekbaar te maken. Heb je last van negatieve gevoelens? Erken het en praat erover. Door erover te praten kun je jouw lasten verlichten en kan er samen hulp gezocht worden. Bespreek het met jouw partner waarom je je zo moe voelt en deel jouw negatieve gevoelens en gedachtes. Er kan dan niet alleen hulp gezocht worden, ook is er meer begrip van jouw partner. Wanneer je last hebt van een postnatale depressie, is alles te veel. Het is daarom belangrijk dat anderen op de hoogte zijn en jou kunnen helpen. De stap zetten om hulp te zoeken is vaak al te veel. Jouw partner, een vriendin of familie kan net dat een zetje geven om toch hulp te zoeken. Je staat er namelijk niet alleen voor. Wanneer je het bespreekbaar maakt, kan er hulp gezocht worden. Familieleden en vrienden kunnen dan helpen om de lasten te dragen en bijvoorbeeld helpen met af en toe oppassen of huishoudelijke taken op zich nemen. Wanneer niemand weet waar je last van hebt, maak je het alleen maar lastiger voor jezelf. Je kunt dan in een negatieve spiraal belanden en de depressie kan verergeren. Één op de tien vrouwen heeft last van een postnatale depressie na de bevalling. Het kan dus zijn dan vrouwen in jouw vriendenkring of familie hier ook last van hebben gehad. Het is fijn wanneer je met iemand hierover kan praten die jouw problemen herkent. Ook kan zij tips geven die bij haar gewerkt hebben. Alles de herkenning is soms als genoeg om jouw klachten te verminderen. Je weet dat je niet de enige bent en dat je er weer bovenop kunt komen. Maar jouw klachten bespreekbaar en zoek op tijd hulp.
Psychische hulp en medicatie bij postnatale depressie
Het is belangrijk om naast de hulp van jouw familie en vrienden ook profesionele hulp te zoeken. De dokter kan een psycholoog adviseren en jouw doorverwijzen. Het is misschien een grote stap om naar een psycholoog te gaan, maar het is de beste stap die je kunt nemen. De psycholoog is gespecialiseerd in jouw klachten en samen kunnen jullie werken aan verbetering. Soms zijn een paar gesprekken al genoeg om je een stuk beter te voelen. Wanneer de klachten blijven aanhouden kunnen er antidepressiva voorgeschreven worden. Deze helpen jou om de depressieve gevoelens te onderdrukken. Antidepressiva en borstvoeding gaan niet samen, er moet dus een keuze gemaakt worden tussen de medicijnen en flesvoeding of borstvoeding. Je wilt er als moeder helemaal kunnen zijn voor jouw baby en als je dat met medicijnen wel kunt, is dit echt de moeite waard.
Voeding en beweging
Bij een depressie speelt voeding en beweging ook een belangrijke rol. Veel vetten en suikers hebben een negatieve invloed op jouw mentale gesteldheid en zorgen dat je je moe voelt. Het is dus belangrijk om gezond te blijven eten wanneer je last krijgt van negatieve gevoelens. Slecht eten bevordert jouw negatieve gedachtes en is slecht voor jouw algehele gezondheid. Door te bewegen komen positieve stoffen vrij in jouw lichaam. Dit zijn lichaamseigen oppeppers die zorgen voor een positief gevoel. Het is daarom aan te raden wanneer je te maken krijgt met depressieve gevoelens om vooral te blijven bewegen. Hoe moeilijk of tegenstrijdig het ook voelt door de vermoeidheid, het is een natuurlijke manier om je beter in je vel te zitten. Depressieve gevoelens hebben een enorme impact op het dagelijks leven. Wanneer jouw kindje er eindelijk is, wil je natuurlijk van deze tijd kunnen genieten. Door een postnatale depressie kunnen veel moeders moeilijk genieten van deze tijd en heeft het een enorme invloed op hun gevoel als moeder. Het is belangrijk om jouw gevoel bespreekbaar te maken, er kan dan namelijk hulp gezocht worden. Het is goed om gelijk aan de bel te trekken bij de dokter wanneer je te maken hebt met depressieve gevoelens na de bevalling. Hoe eerder je hier iets aan doet, des te eerder je weer kunt genieten van het moederschap.