Jouw kindje groeit als kool en leert elke dag weer iets nieuws. Al spelenderwijs leert jouw kindje de wereld ontdekken. Is hulp nodig om meer te gaan bewegen? Jouw kindje kan zelf veel ontdekken, maar af en toe een steuntje in de goede richting kan geen kwaad. Loopt jouw kind een beetje achter met de ontwikkelingen? Dan kan het goed zijn om hem/haar te stimuleren. Alles komt op zijn tijd, maar je kunt altijd een handje helpen. Het is belangrijk voor baby’s om te bewegen. Zo groeit hun motoriek en versterken de spieren zich. Hoe kun je de bewegingsruimte vergroten en hoe kun de beweging van jouw baby stimuleren? Lees gauw verder en leer wat jij als ouder kunt doen.

De eerste maanden

In de eerste maanden beweegt jouw kindje nog niet veel. Het zicht is nog slecht en veel knuffeltijd is belangrijk. Toch kun je vanaf de eerste maanden al weg de beweging stimuleren. Pak de handjes om samen mee te klappen en fiets met de beentjes in de lucht. De eerste maanden zijn al belangrijk voor de ontwikkeling van jouw kleintje. De bewegingen zijn vaak nog wat ongecontroleerd. Het gaat van de armpjes langs zich heen zwaaien en trappelen met de beentjes. Het is belangrijk dat jouw baby te ruimte krijgt om te bewegen. Laat jouw baby daarom trappelen en met de armen zwaaien wanneer dit gebeurt. Het is een manier van leren en ontdekken.

Tummy time en omrollen

Vanaf elf weken kun je jouw baby op de buik laten liggen. Dit kan alleen wanneer jouw baby wakker is en het is een goede manier om de nek- en rugspieren te trainen. Veel baby’s vinden tummy time moeilijk. Het is daarom belangrijk om rustig aan te beginnen. Begin met een paar minuten per dag en bouw het langszaam op. Door tummy time versterken niet alleen de spieren, maar verbetert het ook de motoriek en het evenwichtsgevoel van de baby.

Je kunt tummy time leuker maken door wat speeltjes in de box te leggen. Houd jouw baby goed in de gaten tijdens tummytime. Vanaf een maand of vier kan jouw baby gaan omrollen. Niet elke baby rolt al met vier maanden om. Sommige ouders willen het omrollen stimuleren. Toch rolt jouw baby pas om wanneer het er echt klaar voor is. Je kunt natuurlijk altijd het proces proberen te stimuleren door speeltjes of een flesje te gebruiken.

Vastpakken en motoriek

Vanaf een maand of zes kan jouw baby echt dingen gaan vastpakken. Het kan beginnen met de eigen voetjes en vervolgens speeltjes en de fles. Het is daarom aan te raden om jouw kindje dagelijks de tijd in de box te geven. Hier kan het spelen met de voetjes, speeltjes boven de box en dingen aanraken en vastpakken. Dingen leren vastpakken is erg belangrijk voor de fijne motoriek en ontwikkeling. Het is daarom belangrijk dat dit ook wordt gestimuleerd.

Je kunt bijvoorbeeld een slinger met speeltjes boven de box hangen waar jouw baby bij kan. Speeltjes met geluid zijn vaak extra interessant voor baby’s om vast te grijpen. Een rammelaar is bijvoorbeeld een goede optie. Deze zijn makkelijk om vast te pakken en het geluid maakt het extra interessant. Pakt jouw baby nog niets vast? Probeer dan speeltjes die makkelijk zijn om vast te houden en neem dagelijks even de tijd om de speeltjes aan te geven. Laat jouw baby het uit de hangen vallen, probeer dan opnieuw en opnieuw. Alles heeft zijn tijd en jouw kindje begint dingen vast te pakken wanneer het er klaar voor is.

Kruipen en lopen

Voor je het weet begint jouw baby met kruipen. Het kan vaak beginnen met scheuren over de grond of tijgeren, maar binnen no time staat jouw baby op zijn knieën. Wil je het proces wat versnellen? Help jouw kleintje dan om overeind te komen. Je kunt kruipen en lopen hetzelfde aanpakken. Zet jouw baby op zijn/haar knieën of voeten en laat het naar je toe komen kruipen of lopen.

Een flesje kan soms ook de magische sleutel zijn. Laat jouw baby naar de fles komen. Het is handig om kruipen en lopen met zijn tweeën te stimuleren. Ga dagelijks als ouders tegenover elkaar zitten en laat jouw kleintje van en naar papa en mama kruipen en lopen. Het kan wat tijd kosten voordat jouw baby door heeft wat de bedoeling is, maar het is de beste aanpak om jouw kleintje aan het lopen of kruipen te krijgen.

Babyzwemmen en babygym

Wil je jouw baby meer laten bewegen? Dan kun je al wanneer jouw baby een paar maanden oud is gaan babyzwemmen. Onder toezicht van een instructeur leer je in een groep om samen met jouw baby te zwemmen. Dit is erg goed voor de ontwikkeling en jouw baby kan vrij bewegen in het water.

Je versterkt de band tussen baby en ouder en jouw baby kan vrij bewegen. Ook kun je naar speciale babygyms gaan. Hier kun je je inschrijven voor een groepsles op leeftijd. Aan de hand van oefeningen, muziek en overige activiteiten leert jouw kindje zich beter ontwikkelen. Het is goed voor de bewegen en de motorische ontwikkeling. Het zijn beide goede opties om jouw kindje meer te laten bewegen.

Babymassage en tijd

Wil je de lichamelijke ontwikkeling van jouw kleintje stimuleren? Dan kan babymassage ook een goede optie zijn. Door jouw baby op speciale wijze te massageren stimuleer je spieren en kan jouw baby ontspannen. Babymassage is een lichte drukmassage over het hele lichaam. Je kunt bijvoorbeeld na het badderen jouw kleintje masseren met babyolie.

Het is goed voor veel ouders om te weten dat bepaalde mijlpalen geen wedstrijdjes zijn. Dat veel baby’s met vier maanden omrollen en voor het eerste jaar kunnen kruipen en/of lopen wil niet zeggen dat dit voor alle baby’s geld. Je kunt jouw baby stimuleren en helpen om meer te bewegen, maar jouw kindje kan het pas als het er klaar voor is.

Jouw kindje meer laten bewegen is goed voor de algehele ontwikkeling. De motoriek ontwikkelt zich door beweging. Je kunt jouw kindje helpen en stimuleren met speeltjes. Kies speeltjes die er aantrekkelijk uitzien en geluid maken. Een rammelaar blijft bijvoorbeeld altijd een succes. Voor een afwisseling van beweging in huis, kun je gaan babyzwemmen of inschrijven voor lessen bij de babygym. Stimuleer de beweging van jouw baby voor de beste ontwikkeling.