Het is een bijzonder moment wanneer jouw baby voor het eerst naar je lacht. Jouw baby leert je steeds beter kennen en gaat steeds meer contact maken. Toch kun je als ouder het contact tussen jou en je baby bevorderen. Hierdoor creëer je een betere band tussen jou en jouw baby. Contact maken met je baby kan al vanaf de geboorte. Het is een uniek proces van bonding. Hoe maak je dan contact met je baby?

Vanaf de geboorte

Al vanaf de geboorte begint de hechting tussen ouder en kind. Het is belangrijk om als ouder veel contact te maken met de baby. Het zicht is nog niet goed ontwikkelt en jouw baby kan vaak nog niet verder dan tien centimeter zien. Het is belangrijk om jouw baby daarom vaak dichtbij een kusje te geven en tegen te praten. Ondanks dat het zicht nog niet volledig ontwikkeld is, zijn de geur en het hoorvermogen dat wel. Je kunt daarom vanaf het begin hiermee contact maken. Praat en zing veel tegen jouw baby en knuffel het zo vaak mogelijk. Op deze manier kan de baby jouw stem en geur herkennen en zich veilig voelen in jouw omgeving. Hierdoor schep je vanaf de geboorte al een sterke band met jouw baby. Contact maken gaat de eerste maanden vooral door geluid en geur.

Aandacht vasthouden

Wanneer jouw baby ouder wordt, kan het steeds beter zien en ook jouw gezicht gaan herkennen. Het is belangrijk om te proberen de aandacht vast te houden. Zorg daarom dat je elkaar in de ogen aankijkt en beweeg vervolgens heen en weer. Zorg dat je aandacht vast blijft houden en jouw baby blijft kijken. Dit is belangrijk voor de herkenning. Het is goed om dagelijks even de tijd te nemen om de aandacht van de baby vast te blijven houden. Op deze manier kan het geheugen goed ontwikkelen en kan jouw baby jouw beter gaan herkennen.

Nabootsing

Op een gegeven moment kan jouw baby jouw gezichtsuitdrukkingen gaan nabootsen. Vrijwel elke baby doet dit. Dit is een leuk en belangrijk proces. Op deze manier leert jouw baby wat gezichtsuitdrukkingen emotioneel kunnen betekenen. Wanneer jouw baby jouw mimiek gaat nabootsen, oefen dan verschillende gezichtsuitdrukkingen. Maak contact met een blij gezicht en verandering vervolgens naar een boos of verbaasd gezicht. Het is een grappige manier om te zien dat jouw baby dit na gaat doen. Het is juist goed om gekke bekken te trekken naar jouw baby. Dit is goed voor het contact en de emotionele ontwikkeling van jouw baby. Naast het nabootsen, kan jouw baby ook gaan lachen. Het leert om te lachen bij grappige gezichten en het babygelach is erg leuk voor de ouders.

Praten en geluid

Om contact te maken met jouw baby is praten erg belangrijk. Het maakt niet uit wat je zegt, maar het is voor de baby erg belangrijk. Het leert zo om jouw stem te herkennen en het is goed voor de taalontwikkeling. Jouw baby kan op een gegeven moment ook gaan meebrabbelen. Het wilt gezellig kunnen meebabbelen en gaat zelf geluidjes maken. Het is daarom aan te raden om dagelijks tegen jouw kindje te praten. Lees bijvoorbeeld een verhaaltje voor het slapengaan of klets gewoon een eind weg. Waar je vroeger nooit had gedacht dat je een babystemmetje zou opzetten, is het nu juist goed voor het contact tussen jou en jouw baby. Zie je dat jouw baby op sommige klanken reageert? Dan is het juist goed om met die klanken verder te praten. Praten is erg belangrijk en het geeft vaak reactie in de vorm van gebrabbel. Praat dagelijks tegen jouw baby voor het contact en voor de stimulatie van de taalontwikkeling van jouw kleintje.

Hechting tussen ouder en kind

Het is erg belangrijk om contact te maken met jouw baby. Op deze manier kun je een goede band scheppen. Sommige ouders vinden het lastig om contact te maken en de band tussen ouder en kind is dan ook vaak minder. Het kan soms moeilijk zijn om contact te maken met jouw baby, zeker wanneer het een pasgeboren baby is. De baby kan nog niet veel en je ziet niet gelijk een reactie op jouw acties. Toch is het erg belangrijk om veel contact te zoeken. Al is het maar met praten tegen jouw baby of veel knuffelen. Doe wat goed voelt en zorg voor veel contact. Op deze manier zorg je voor een goede hechting tussen jou en je baby.

Samen spelen en babyzwemmen

Wanneer jouw baby al wat kan spelen is het belangrijk om samen te spelen. Help jouw baby om al spelenderwijs de wereld te ontdekken. Kies voor speelgoed dat geluid maakt en help jouw baby om te leren. Samen spelen is erg leuk en goed voor het contact. In het begin kan jouw baby nog niet veel spelen en is het vooral de kunst om dingen te leren vastpakken. Vanaf een maand of zeven à acht wordt jouw baby echt een speelmaatje. Een andere manier om contact te maken met jouw baby en de hechting te stimuleren is babyzwemmen. Dit stimuleert de band en het contact tussen ouder en kind. Vind je het moeilijk om contact te maken met jouw baby? Dan kan babyzwemmen een goede keuze zijn. Je leert hoe je samen met jouw kleintje in het water kunt spelen en hoe je contact kunt maken met jouw baby.

Knuffelen

Misschien wel de beste manier om contact te maken met jouw baby, is door te knuffelen. Knuffelen is erg belangrijk voor de bonding tussen jou en jouw baby. Zeker de eerste maanden is knuffelen erg belangrijk. Knuffel op de blote huid voor huid op huid contact. Jouw baby kan jouw geur dan gaan herkennen en zich veilig en vertrouwd voelen. Knuffelen is een rustgevend voor de baby en goed voor het slapengaan. Knuffel en wieg jouw baby in slaap. Het is een goede manier om het contact tussen jou en jouw baby te stimuleren. Een fijne knuffelbeurt doet wonderen voor de hechting tussen jou en jouw baby.

Contact maken met jouw baby is soms nog lastiger dan je denkt. Met een pasgeboren baby kan het lastig zijn om contact te maken omdat jouw baby weinig reactie geeft. Het is belangrijk om vanaf de geboorte al veel contact te maken voor een goede hechting. Heerlijk knuffelen en praten tegen jouw baby zijn de eerste maanden erg belangrijk. Wanneer jouw baby ouder wordt krijg je meer reacties. Je kunt de aandacht vasthouden en jouw baby kan je gaan nadoen. Speel samen met jouw baby en zorg dagelijks voor een goede knuffelbeurt en een verhaaltje voor het slapengaan.