Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Om het gewicht van je kindje te bepalen, moet je hem of haar wegen. Als je kindje net geboren is, zal de verloskundige dit voor je doen. Daarna kan de kraamverzorgster je kindje wegen, maar je kunt dit ook zelf doen. Wil je jouw kleintje zelf wegen? Lees dan eerst op deze pagina hoe je dit precies moet doen.
In dit artikel lees je niet alleen hoe je je kindje moet wegen, maar vertellen we eerst waarom het belangrijk is om het gewicht van je baby te achterhalen. Ook lees je waarom je kindje na de bevalling gewicht verliest en wat er gebeurt als je baby te veel afvalt.
Waarom je baby wegen?
Er zijn drie belangrijke redenen om je baby regelmatig te wegen. Ten eerste wordt het gewicht van je kleintje goed in de gaten gehouden om te achterhalen of hij of zij niet te veel gewicht verliest. Het verliezen van gewicht is normaal na de geboorte, maar je baby mag niet te veel afvallen. Door die kleine regelmatig te wegen, kunnen jij en de kraamverzorgster in de gaten houden of je kindje op een gezonde manier afvalt en later weer aankomt.
Daarnaast wordt het gewicht van je kindje in de gaten gehouden om te bepalen of de borstvoeding goed op gang is gekomen. Valt je kindje meer dan zeven procent af na de bevalling, dan wordt aangenomen dat de borstvoeding niet goed (genoeg) op gang is gekomen. In dit geval kunnen er maatregelen genomen worden om hier iets aan te doen.
Ten derde wordt je kindje gewogen om eventuele medische problemen snel op te sporen. Valt je kindje tien procent of meer af, dan wordt onderzocht of hier mogelijk een medische reden voor is. Door het gewicht van je kindje goed in de gaten te houden, kunnen eventuele medische problemen snel opgespoord en aangepakt worden. Ook dit maakt het wegen van je kindje erg belangrijk.
Het wegen van je baby: hoe doe je dat?
Voor het wegen heb je een goede en nauwkeurige digitale weegschaal nodig. Deze kan je kraamverzorgster meenemen, maar je kunt ook naar de zorgwinkel gaan om een digitale weegschaal te huren. Het huren van een digitale weegschaal wordt vrijwel altijd vergoed door je zorgverzekeraar. Check de polisvoorwaarden van je zorgverzekering om hier zeker van te zijn. Het is ook mogelijk om een baby weegschaal te kopen.
Je weegt je kindje altijd op een vast tijdstip. Meestal doe je dit voor je voeding gaat geven. Weeg je je kindje na het geven van voeding, dan doe je dit om een andere reden. Namelijk om te controleren hoeveel voeding je kindje precies binnen heeft gehad. Uiteraard moet je je kindje wel wegen voor het voeden, als je wil achterhalen hoeveel voeding de kleine precies binnen heeft gehad.
Voor het wegen hoef je je kindje alleen op de digitale weegschaal te leggen. Laat je kindje even liggen en de digitale weegschaal laat het huidige gewicht van je baby zien.
Hoe vaak moet je je kindje wegen?
De meeste pasgeboren kindjes worden iedere dag gewogen. Toch hoef je je geen zorgen te maken als je kraamverzorgster jouw kindje om de dag weegt. Er zijn namelijk ook bureaus die dit standaard doen. Er is geen aanwijzing dat iedere dag wegen beter is dan het om de dag wegen. Als jouw kraamverzorgster je kindje om de dag weegt, is er dus niets aan de hand. Wel is het belangrijk je kindje minimaal om de dag te wegen. Gelukkig doen alle kraamverzorgsters dit wel.
Gewicht verliezen na de geboorte
Veel vrouwen die voor het eerst moeder worden, schrikken van de getallen op de weegschaal. Zeker de eerste dagen na de bevalling kan het even schrikken zijn als je jouw kindje weegt. De meeste kinderen vallen namelijk af na de bevalling, soms gaat het zelfs om een vrij groot verschil in gewicht. Dit is heel normaal. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken als je kindje gewicht verliest.
De meeste kinderen drinken direct na de bevalling nog niet zo goed. Dit komt omdat het zuigreflex van die kleine nog op gang moet komen. Vaak duurt dit twee tot drie dagen. Dit betekent dat je kindje twee tot drie dagen gewicht verliest en vervolgens langzaamaan weer aankomt. Zoals al eerder vermeld, is dit heel normaal.
Het duurt ongeveer een weekje voor je kind zijn of haar geboortegewicht weer heeft bereikt. Dit kan echter ook langer duren. Bij één op de drie kinderen duurt het langer dan een week om het geboortegewicht weer te bereiken. Is dit bij jouw kindje ook het geval, dan hoef je je alsnog geen zorgen te maken. Alleen als je kleintje meer dan tien procent van zijn of haar geboortegewicht verliest, zal de kraamverzorgster de oorzaak van het gewichtsverlies proberen te achterhalen. In dit geval is er absoluut nog geen reden tot paniek, maar zal het gewichtsverlies van je kindje wel verder onderzocht worden.
Te veel afvallen na de geboorte
Valt je kindje te veel of te snel af? Dan kan dit gevaarlijk zijn. Als je kindje te veel en/of te snel gewicht verliest, kan hij of zij namelijk uitdrogen. Dit is gevaarlijk, want pasgeboren kindjes zijn erg kwetsbaar.
Daarom worden kinderen die te veel en/of te snel afvallen na de geboorte, vrijwel altijd bijgevoed. Hier wordt doorgaans afgekolfde moedermelk voor gebruikt, die met een flesje of zelfs met een spuitje toegediend wordt. Bij de meeste baby’s is bijvoeden voldoende om het snelle afvallen tegen te gaan. Als dit niet het geval is, wordt er mogelijk een medisch onderzoek ingesteld naar het snelle afvallen van je kindje. Wellicht valt je kindje te snel af door een medisch probleem. Door je baby goed te onderzoeken, komt dit probleem vanzelf aan het licht en wordt hier direct iets aan gedaan. Je staat er in ieder geval niet zelf voor als je kindje te veel afvalt, want de kraamverzorgster ondersteunt je in iedere stap van het voedingsproces.