Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Wat zijn dat voor flapperende dingen die elke keer langs komen vliegen? Is it a plane? Is it a bird? Oh nee, het zijn mijn handjes! Handige dingen zeg! Je kunt er van alles mee, zwaaien, sabbelen, jezelf in het gezicht slaan. Je weet natuurlijk niet wat er door je baby heen gaat op het moment dat hij voor het eerst zo geïnteresseerd en vol aandacht naar z’n bewegende armpjes ligt te kijken, maar het zal vast ergens in de buurt zitten. 😉 In dit artikel gaan we in op de motorische ontwikkeling van de handjes en de voetjes!

De eerste maand

Als je baby pas geboren is zal hij z’n handjes vooral dicht laten, als gebalde vuistjes. Als je je vinger erin legt kunnen ze het stevig vastpakken. Zou je niet verwachten van zo’n kleintje dat pas geboren is! Omdat de handjes nog dicht zitten zal je baby zichzelf nog niet kunnen krabben zoals ze dat een paar maanden later wel kunnen doen, dus dat is een voordeel. Deze grijpreflex om de handjes dicht te houden, zal na een paar weken verdwijnen. En dat is toch wel fijn van de ene kant, want die dichte handjes laten rare pluisjes tussen de vingertjes zitten, die je dan als overbezorgde moeder er elke keer tussen uit gaat peuteren. Dus die open handjes zijn wel net zo handig!

Vanaf twee à drie maanden

De handjes openen zich meestal na een paar weken. Na twee maanden zal hij de grijpreflex kwijt zijn. In deze periode zal hij zijn flapperende handjes erg interessant vinden, en zal ze dan ook van top tot teen bestuderen. Of van top tot vinger. En even proeven hoort er ook bij hè. Ook zal hij dingen proberen te grijpen als je iets voor hem voorhoudt, maar grijpt dan nog vaak mis. Maar hey, oefening baart kunst! In deze periode kan het ook soms voorkomen dat je baby zichzelf per ongeluk krabt. Dit omdat z’n nageltjes nu wat sterker beginnen te worden, maar de handcoördinatie nog niet is zoals het hoort. Een handige oplossing hiervoor is om sokjes om zijn handjes te doen. Zo zal hij zichzelf niet kunnen krabben als hij in z’n oogjes wil wrijven.

Vanaf vier à vijf maanden

Je baby leert in deze periode dat hij zijn handjes kan coördineren, en dat ze erg handig van pas komen! Als hij ongeveer vier à vijf maanden oud is, zal hij gewend zijn aan zijn handjes. Hij kan er veel leuke dingen mee doen; dingen grijpen, sabbelen, de voetjes vast pakken die dan ook even gesabbeld worden. Soms gaat het nog mis, maar het gaat steeds beter. De meeste objecten die in zijn handjes komen verdwijnen standaard naar de mond. Dat is de inspecteur, die kijkt hoe het smaakt en aanvoelt, en of het allemaal wel ok is. Hij gebruikt zijn handjes en vingertjes nu ook om zichzelf te troosten. Je kunt de gekste duim combinaties tegenkomen bij baby’s, dus als je dacht dat alleen de duim de dupe was, dan ga je daar nog op terug komen!

Vanaf zes à zeven maanden

Vanaf zes maanden gaat het steeds beter met de coördinatie. De greep wordt preciezer, en je baby kan nu ook lichte voorwerpen oppakken met één hand. Je kunt hem nu gerust een plastic rammelaar geven zonder bang te zijn dat hij zichzelf ermee tegen het hoofd slaat. In plaats daarvan zal hij er geïnteresseerd naar kijken, even ermee zwaaien, even proeven, en weer geïnteresseerd ernaar kijken. Pas op met prulletjes en kleine voorwerpen, want alles wordt nog steeds geïnspecteerd door z’n mondje. Hoort erbij hè.

Vanaf acht à negen maanden

De grip van je baby wordt krachtiger, en de bewegingen die hij maakt met de hand worden steeds preciezer. Zo zal hij vanaf acht tot negen maanden ook kunnen wijzen met zijn wijsvinger, en hij kan zijn twee handen afzonderlijk gebruiken zonder in de war te raken. Ook iets vastpakken tussen wijsvinger en duim gaat goed.

Vanaf tien à elf maanden

Baby’s van tien à elf maanden vinden het prachtig om dingen te laten vallen, om ze vervolgens weer op te pakken. Voor mama is dat minder prachtig, want het bordje eten verdwijnt zo nogal eens op de grond, met de lepel er nog achteraan. Eten geven is een strijd want hij wil het natuurlijk graag zelf doen. Dus er rest niks anders dan maar gewoon elke keer de vloer schoon te maken. Tips die kunnen helpen in deze periode is om je kind hapklare hapjes voor te leggen zonder een bordje, en dan niet teveel in één keer. Zo blijft de schade beperkt.

Vanaf twaalf maanden

Vanaf dat je baby 1 jaar oud is verbetert de oog- en handcoördinatie flink. Je kind kan zijn polsen beter bewegen, waardoor de motoriek van zijn handen ook soepeler wordt. Hij zal minder vertrouwen op zijn mond, en meer dingen gaan verkennen met zijn vingertjes. Die voelen nu namelijk precies aan wat je baby in z’n handen heeft.

Tips voor deze leuke maanden

Zorg voor alle periodes dat je baby in een veilige omgeving de wereld kan verkennen. Controleer altijd of er geen prulletjes of andere kleine voorwerpen binnen het handbereik van je baby liggen die gevaarlijk voor hem kunnen zijn. Elk kind heeft zijn eigen tempo. Maak jezelf dus niet druk als hij er net even iets langer over doet. Rammelaars, knuffeldoekjes, en kleine knuffeltjes zijn leuk voor je kind om hiermee zijn handjes te ontdekken. Kies wel iets zachts, het is zo sneu en teleurstellend voor hem als je kleine zichzelf slaat met een harde rammelaar. Verder is ook een activity centre leuk als je baby al wat ouder wordt. Al die leuke lichtjes, belletjes, en rinkeltjes. Dat kan niet anders dan feest zijn voor je baby.