Als je baby 6 maanden oud is, heeft hij al vele mijlpalen behaald: hij kan dingen vastgrijpen, zijn hoofd rechtop houden en misschien al tijgeren. Als een baby 6 maanden oud is, mag hij zijn eerste vaste voedsel eten en komen zijn eerste tandjes misschien door.

Baby 6 maanden: Al een half jaar samen

Wauw, je baby is alweer een 6 maanden oud. Jullie zijn al een half jaar samen. Heb je het gevoel dat je baby al veel langer bij je is of voelt de geboorte van je baby nog als de dag van gisteren en vliegt de tijd? Wat is er veel verandert voor jou in het afgelopen halve jaar. Ineens was je niet meer zwanger, maar moeder van een kleine baby. Je leerde in een razend tempo voeden, luiers verschonen en om alsmaar door te gaan, ondanks je vermoeidheid.

Je kleine zag je maandelijks, wekelijks en soms zelfs dagelijks groeien in zijn grootte en ontwikkeling. Vieren jullie een feestje nu jullie baby 6 maanden is en een half jaar is? Wat dacht je van een klein feestje met opa’s en oma’s of een weekendje weg met het gezin? Je kunt je baby ook op zijn eerste halve verjaardag trakteren op zijn eerste vaste voedsel in de vorm van een fruit- of groentehapje. Of ben je hier al mee begonnen toen je baby 4 maanden oud was of toen je baby 5 maanden oud was?

Ontwikkeling als je baby 6 maanden is: van passieve slaapkop naar actieve onderzoeker

Kun je je het moment nog herinneren dat je baby net was geboren? Weet je nog hoe klein je baby toen was, hoe licht hij aanvoelde en hoe stil hij erbij lag. Nou ja, op het huilen na dan. Wat was het heerlijk om urenlang met hem te knuffelen en hem in stilte te voeden. Dat is nu wel anders nu je baby 6 maanden oud is: na een minuut op je arm, is hij het zat en wil hij bewegen en de wereld onderzoeken.

baby-maand-6-onderzoeken

Motorische ontwikkeling

Een baby van 6 maanden is gemiddeld 68 centimeter lang en hij weegt gemiddeld 7900 gram. Dat is echt alweer een stuk groter dan toen hij net was geboren. Jouw reuzebaby beweegt zich krachtig en soepel. Als een baby 6 maanden is, heeft hij al vele motorische mijlpalen bereikt. Hij kan zijn hoofdje rechtop houden, grijpen naar voorwerpen, en zich omrollen van zijn rug op zijn buik (en misschien terug). Heeft jouw baby ook al leren tijgeren, leren kruipen of leren zitten?

Het tempo en de volgorde waarin een baby deze mijlpalen bereikt, verschilt sterk. Het kan zelfs zo zijn dat jouw baby nog nauwelijks beweegt, dan heb je waarschijnlijk een kind dat het vooral lekker vindt om te knuffelen, brabbelen en/of te observeren. Het maakt niet uit, maar het is wel belangrijk dat jij jouw baby gaat stimuleren in zijn beweging, zodat hij wat zelfstandiger wordt en jij wat meer rust krijgt. Hoewel, een baby die vooruit komt en alles grijpt wat los en vast zit om het vervolgens in de mond te stoppen, geeft niet echt rust.

Heeft jouw baby trouwens al last van tandjes die doorkomen? Misschien zie je de tandjes nog niet als je baby 6 maanden is, maar merk je wel dat je baby veel moet huilen. Dat kan een teken zijn dat de tandjes eraan komen.

Zintuigelijke ontwikkeling

Kijken, luisteren, ruiken, proeven en voelen. Je baby heeft het er druk mee. Met zijn zintuigen is een baby van 6 maanden continu in de weer om de wereld om hem heen te ontdekken. Je ziet dat hij vol bewondering alles in zich opneemt. Zijn aandacht heeft hij even volledig bij een voorwerp, maar al snel krijgt hij iets anders in beeld of hoort hij een geluid dat zijn aandacht trekt. Zo verkent hij in een razend tempo de wereld om hem heen.

Cognitieve ontwikkeling

De reflexen van na de geboorte zijn bijna volledig verdwenen nu je baby 6 maanden oud is. Het is duidelijk dat de hersenen van je kleintje continu bezig zijn en dat het geheugen van de baby ontwikkelt. Je baby leert dagelijks nieuwe dingen, herhaalt wat hij leuk vindt en een actie geeft reactie. Een baby ontwikkelt zich spelenderwijs in razend tempo.

baby 6 maanden oud spelen

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Je baby weet precies wat jij zo grappig en leuk aan hem vindt. Hij zal regelmatig de clown uithangen, ontdekt geleidelijk wat humor is. Steeds sterker voel je een band met je baby. Steeds meer reageert je baby adequaat op andere mensen. Sociaal-emotioneel voelt hij zich steeds meer verbonden met de wereld om hem heen.

Taalontwikkeling

Heeft jouw baby zijn eerste woordje(s) al gezegd? Het kan, maar de kans is klein. Soms denk je misschien ook dat je baby een woord zegt, maar lijkt het er alleen maar op. Een baby imiteert steeds beter klanken, waardoor het gemakkelijker wordt om woorden te zeggen. Woorden met veel klinkers, de ‘m’, ‘p’, ‘k’, ‘j’ en de ‘b’ zijn het eenvoudigst voor je baby. Het is dan ook niet gek dat de eerste woorden van een baby vaak ‘mama’ en ‘papa’ zijn, woorden die uiteraard bewust zijn uitgekozen om de baby en de ouders een plezier te doen.

Wie geniet er nou niet van als zijn kind ‘mama’ en/of ‘papa kan zeggen. De kans is echter groot dat jouw baby alleen nog maar brabbelt. Woorden komen meestal pas later uit zijn mond.

Moeder van een baby 6 maanden oud: kun je alweer doorslapen?

Wat heb je je verheugd op het moment dat je eindelijk weer kunt doorslapen. Gemiddeld slapen de meeste baby’s door op het moment dat ze een half jaar oud zijn. Dan slapen ze ongeveer van 7 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends. Doet jouw baby dit ook? Geniet er dan van; ga lekker vaak op tijd op bed om bij te tanken van de afgelopen maanden, waarin je er als een zombie bij liep. Krijgt jouw baby nog een voeding om een uur of 11 in de avond? Ook dan kun je al meer slaap pakken. Wissel met je partner deze flesvoeding af. Als hij of zij hem geeft, duik jij vroeg je bed in om te slapen.

Wat moet je doen als je baby 6 maanden is?

Toen je baby 5 maanden oud was, stond er even geen consultatiebezoek gepland. Nu is dat wel weer het geval. Deze keer hoeft je baby geen vaccinaties, wel staat er voorlichting over bijvoeding en veiligheid in huis op het programma.

baby-maand-6-zitten-met-eten

Tip van de maand: Laat je baby er gezellig bij zitten tijdens de maaltijden

Krijgt je baby een groentehapje? Geef je baby deze dan terwijl jullie ook aan tafel zitten voor de avondmaaltijd. Zo went je kleintje er vanaf het begin aan dat maaltijden gezamenlijk aan de tafel plaatsvinden en kan hij gezellig met jullie mee kletsen. En jullie genieten er als gezin van hoe jullie kleintje zijn gezicht, handen, de tafel en de vloer besmeert met voedsel. Het is trouwens ook praktisch. Je kunt dan heel eenvoudig je eigen voedsel pureren met de staafmixer. Let er wel op dat je kleintje nog niet alles mag hebben. Zo wordt vlees, vis, kruiden en saus nog afgeraden. Ook moet alles goed gekookt worden als je baby 6 maanden is.