De eerste inentingen bij het consultatiebureau vinden plaats als een baby 8 weken oud is. Als je baby 8 weken oud is, gaat hij dat niet leuk vinden. Waar hij wel van geniet, is dat hij nu ontdekt dat hij zijn handen kan bekijken. De moeder geniet met hem mee en blijft daarnaast ook moe van al het harde werken en de gebrekkige nachtrust.

Baby 8 weken: Naar het consultatiebureau voor de eerste inentingen

Je baby krijgt de eerste vaccinaties als hij twee maanden oud is, dus ongeveer als je baby 8 weken is. Waarschijnlijk ga je dit moment nooit meer vergeten. Het huilgeluid dat jouw lieve schat laat horen na zijn eerste prikjes, is hartverscheurend. Voordat je baby zijn prikjes krijgt, wordt hij eerst nog gemeten, gewogen, krijgt hij een algemene gezondheidscheck en wordt zijn lichamelijke en geestelijke ontwikkeling gecontroleerd. Deze keer heb je contact met een jeugdverpleegkundige.

Als je baby 3 maanden oud is, ga je opnieuw naar het consultatiebureau. Dan is de arts weer aan de beurt. Tot je baby 6 maanden oud is, blijf je maandelijks een bezoek brengen, waarbij je de ene keer een afspraak hebt met een arts en de andere keer met een jeugdverpleegkundige. Zo wordt de ontwikkeling van je baby nauwlettend in de gaten gehouden.

baby-week-8-consultatiebureau

Ontwikkeling van je baby 8 weken oud: zijn handen in het vizier

Elke week zie je dat je baby groeit. Niet alleen in zijn grootte en uiterlijk, maar ook in zijn doen en laten, verandert je baby continu. Hoe jonger een kind, hoe groter de veranderingen. Als er iemand bij je op bezoek komt, die je baby alleen nog maar zag toen hij pas geboren was dan zegt deze persoon zeer waarschijnlijk: ‘Wow, wat is hij gegroeid.’ Je baby kan al best veel. Niet alle baby’s ontwikkelen zich precies hetzelfde, maar is je baby 8 weken, dan kan hij ongeveer dit al doen.

  • De eerste baby geluiden.
  • Reageren op geluiden door zijn hoofd in de richting van het geluid te draaien.
  • Gezichtsuitdrukkingen, geluiden en bewegingen imiteren.
  • Grijpen met zijn handen.
  • Zijn benen strekken en ermee trappelen.
  • Zijn hoofd omhoogtillen als hij op zijn buik ligt.
  • Rondkijken naar alles en iedereen om hem heen.

Als een baby 8 weken is, ontdekt hij ook zijn eigen handen. Hij krijgt ze in het vizier en houdt ze continu met een strakke, geconcentreerde blik in de gaten. Heerlijk dat een baby van 8 weken zich nog zo kan verwonderen over dingen die voor ons zo vanzelfsprekend zijn. Als je baby 8 weken oud is, is alles nog nieuw voor je baby. Het kijken naar de ontdekkingstocht van je baby is voor jou waarschijnlijk een groot genot.

Moeder van een baby 8 weken oud: ook zo oververmoeid?

Hoewel je baby waarschijnlijk ’s nachts al iets langer gaat doorslapen, blijft de vermoeidheid bij jou hangen. Dat is niet gek. Je bent de hele dag bezig met luiers verschonen, voeden en andere zorgtaken. Ook sjouw je veel met je baby en met een babytas vol met babyspullen. Daar bovenop komt de enorme verantwoordelijkheid die jij voelt voor je baby. En het huishouden doe je er ook nog bij.

Schaam je niet als je je, als je baby 8 weken oud is nog moe voelt. Het hoort er helemaal bij, sterker nog, het gaat waarschijnlijk nog wel even duren voordat je je weer wat minder vermoeid gaat voelen. Wist je dat de meest baby’s bij 6 maanden pas doorslapen? Hoewel de zorgtaken voor je baby steeds een beetje minder worden, krijg je er als moeder weer andere taken bij, zoals opvoeden. Hoe kun je er voor zorgen dat je het allemaal blijft volhouden ondanks de vermoeidheid?

baby-week-8-oververmoeid

  • Ga prioriteiten stellen. Wat moet echt nú gebeuren en wat kan ook nog wel even wachten? De vloer kun je ook morgen dweilen. En moet dat dweilen trouwens wel zo vaak? Het kan ook wel een keer per week hoor. Ga liever een uurtje extra op bed liggen.
  • Vraag om oppas. Je hebt inmiddels al gemerkt dat iedereen in jouw omgeving dol is op jullie kleintje. Ze staan waarschijnlijk allemaal te springen op het moment dat zij gevraagd worden om even op je kleintje te passen. Opa’s, oma’s, ooms, tantes, de buurvrouw en jouw beste vriendin voelen zich waarschijnlijk vereerd als ze de zorg voor jouw kleintje even mogen overnemen. Maal er niet over of mensen het wel willen. Natuurlijk wel. En zo, heb jij een momentje van rust. Het is trouwens ook goed voor je baby om hem af en toe uit handen te geven. Zo leert hij om ook te vertrouwen op anderen in zijn omgeving en krijgt hij niet al te veel last van verlatingsangst.
  • Doe je inkopen online. Alles, maar dan ook alles is tegenwoordig op internet te koop. Van kleding tot batterijen en van boeken tot boodschappen. Profiteer hiervan. Dat scheelt je een hoop energie en geeft je meer tijd om uit te rusten. Hoewel het natuurlijk wel goed is om met je baby lekker naar buiten te gaan, maar dat is relaxter in de natuur dan in een overvolle winkel, toch?
  • Ga lekker even op bed liggen als je baby slaapt. Het is echt niet gek dat je bij een 8 weken oude baby dagelijks nog even gaat slapen. Het is juist goed, niet alleen voor jou, maar ook voor je baby, want hij heeft op deze manier een relaxtere moeder.
  • Cijfer jezelf niet weg. Nu je een baby hebt gekregen, sta jij bij jezelf niet meer op de eerste plek. Hierdoor kan het zijn dat je jezelf verwaarloost. Het maakt je minder uit hoe je eet en beweegt. Ook schiet je verzorging er soms wat bij in. Blijf gezond eten, beweeg voldoende en verzorg jezelf goed. Dat geeft jou namelijk energie om het vol te blijven houden en bovendien blijf je op deze manier zelfverzekerder.
  • Schakel hulp in. Wat dacht je van huishoudelijke hulp om jezelf wat meer tijd met je baby te gunnen en voor meer rust voor jezelf? Het kan ook zijn dat je hulp kunt gebruiken, omdat je je echt gebroken voelt. Is dit het geval, dan kan het zijn dat je een postnatale depressie hebt of ontwikkelt. De huisarts is een goede persoon om naartoe te gaan in dit geval. Hij kan je advies geven of doorverwijzen naar een andere deskundige.

Wat moet je doen als je baby 8 weken is?

Nu je zo moe bent, kun je het maar beter rustig aan doen. Plan niet teveel. Neem je rust. Over een paar weken moet je weer aan het werk, dan mag je weer gaan stressen. Nu mag je nog even genieten van je rust. Er is een ding wat wel moet gebeuren als je baby 8 weken oud is. Je gaat naar het consultatiebureau. Of ga jij een weekje later?

moeder en baby samen knuffelen

Tip van de week: Ga met je baby zwemmen

Een plek waar jij en je baby samen tot rust kunnen komen, is het zwembad. Hier mag je met hem naartoe zodra hij zijn eerste inentingen heeft gehad, zodat hij beschermd is tegen ziektes. Ga zelfstandig naar een zwembad waar een babybadje bij zit of ga met je baby op babyzwemmen als je baby 8 weken oud is. Zwemmen ontspant een baby, omdat het hem herinnert aan de warme, veilige baarmoeder. Bovendien wordt zijn motorische ontwikkeling gestimuleerd en hebben jullie samen veel pret.