Voorlezen is natuurlijk hartstikke leuk. De meeste kinderen zijn vroeger voorgelezen door hun ouders. Dus waarschijnlijk behoor jij daar ook toe. Vroeger werd er overigens nog meer voorgelezen dan tegenwoordig, omdat er toen nog minder mogelijkheden waren. Je kind voorlezen heeft in ieder geval heel veel positieve voordelen. In dit artikel bespreken we de voordelen van je kind voorlezen. Ook geven we tips wat de beste tijden zijn om voor te lezen en wat ideale boeken zijn. Lees dus snel verder, zodat jij alles weet over voorlezen en de krachtige voordelen ervan!

Goed voor de taalontwikkeling

Het is een vaststaand gegeven dat taal goed is voor de ontwikkeling van een kind. Een punt is namelijk dat kinderen heel snel bepaalde zaken oppakken. Heb je je wel eens afgevraagd hoe het kan dat bepaalde kinderen heel goed verschillende talen kunnen? De reden daarvoor is dat kinderen nog moeten ontwikkelen en daardoor sneller bepaalde zaken aanleren. Daarom is het ook aan te raden om kinderen meerdere talen te leren wanneer ze jong zijn. Maar zo werkt het ook bij de Nederlandse taal. Daarom is het ook verstandig om je kind voor te lezen wanneer deze jong zijn. Dat is goed voor je kind zijn taalgebruik en woordenschat.

Je versterkt je band

Het is niet alleen heel goed voor de ontwikkeling, maar ook voor de band tussen jou en je kind. Het is namelijk een gegeven dat het belangrijk is om een goede band met je kind te hebben. Als je op jonge leeftijd al een goede band met je kind opbouwt, dan is de kans groot dat dit op de lange termijn ook fijn wordt. En voor ouders is het zeer belangrijk om een goede band met de kinderen te hebben. Dit zorgt voor gelukzaligheid en dat is natuurlijk belangrijk in het leven. Maar ook voor je kind is het goed, want die wordt daar ook gelukkig van en dat zorgt ervoor dat je goed met je kind kunt communiceren op verschillende niveaus. Je kunt dan bijvoorbeeld later terugdenken aan al die leuke sessies waar jullie gezamenlijk aan deelgenomen hebben.

Je kind wordt socialer

Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt, maar regelmatig voorlezen zorgt er ook voor dat je kind een stuk socialer wordt. Dat heeft natuurlijk een belangrijke reden waar je misschien niet aan denkt in eerste instantie. Maar het punt van voorlezen is dat je kind in een fantasiewereld wordt getrokken. Die fantasiewereld geeft ze veel verschillende indrukken. Dit betekent ook dat kinderen sneller kunnen meeleven met andere mensen. En dat is natuurlijk goed, want empathie is belangrijk om te hebben in het leven.

Meer fantasie

fantasie-kind

Je kind regelmatig voorlezen betekent ook dat de fantasie van je kind wordt vergroot. De meeste boeken zitten vol met fantasie en omwille van die reden is het dan ook aan te raden om ze regelmatig met leuke boeken in aanraking te brengen. En aan fantasie heeft je kind natuurlijk heel veel. Met fantasie wordt het leven bijvoorbeeld leuker, omdat je zaken mooier kunt voorstellen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Want laten we eerlijk zijn, soms is de realiteit best een beetje saai. Dan is het wel leuk als er wat aan wordt toegevoegd. Maar fantasie is ook goed voor de ontwikkeling van een kind in het algemeen. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat deze out of the box leert te denken. Dat is bijvoorbeeld goed voor zijn verdere carrière, maar ook bij het maken van werkstukken en ga zo maar verder. Ook voor de creatieve kant van je kind is het natuurlijk hartstikke belangrijk. Misschien wil je kind wel een schrijver worden, of een ander soort kunstenaar. Of misschien zelfs een muzikant. Dat zijn dromen die veel kinderen hebben. Fantasie zorgt ervoor dat die dromen meer realiseerbaar zijn. Wel zo handig uiteraard.

Tips bij het voorlezen

Hierboven hebben we enkel voordelen genoemd die voorlezen kan hebben op kinderen. Nu zullen we enkele tips geven als het gaat om voorlezen.

Zoek iets wat past bij de leeftijd

Allereerst is het zeer belangrijk om boeken te zoeken die passen bij de leefwereld van een kind. Dat is erg belangrijk, want anders is de kans groot dat je kind het niet begrijpt. Dat wil je natuurlijk voorkomen, want kinderen kunnen dat soms niet communiceren. Gelukkig staat op de meeste boeken wel voor welke leeftijd ze geschikt zijn. Let wel: dit zijn meestal wel indicaties waar je rekening mee moet houden. Het ene kind ontwikkelt zich immers sneller dan het andere kind. Dus het is ook belangrijk om daar op te letten. Misschien heeft je kind bijvoorbeeld een achterstand en ontwikkelt deze zich minder snel. Natuurlijk kun je het ook gewoon aan een expert in een boekenwinkel vragen. Die hebben daar vaak meer verstand van.

Lees regelmatig voor

Het is belangrijk om regelmatig voor te lezen. Eenmalig voorlezen heeft namelijk niet heel veel zin. Het is belangrijk om er een bepaalde planning in te krijgen. Natuurlijk kan het zijn dat jij het hartstikke druk hebt. We leven immers in een maatschappij waarin iedereen het vrij druk heeft tegenwoordig. Maar toch willen we je echt aanraden om hier tijd voor vrij te maken. Je kunt dit natuurlijk ook afwisselen met je partner. Maar zorg voor enige consistentie, want veel ouders hebben achteraf spijt omdat ze hun kind vroeger niet genoeg hebben voorgelezen. Dit kan je kind jou later ook gaan verwijten en daar heb je natuurlijk ook helemaal geen zin in.

Doe het met enthousiasme

Natuurlijk is het belangrijk dat jij het ook leuk vindt. Als je kind merkt dat jij voorlezen eigenlijk helemaal niet leuk vindt en het puur doet omdat je er min of meer verplicht toe valt, dan is dat natuurlijk niet zo leuk. Probeer daarom ook echt er plezier in te hebben. Dan breng je dat ook over aan je je dochter of zoon en dat is natuurlijk prachtig.