Als jullie baby is geboren, zijn jullie allebei dolgelukkig. Je geniet als ouders van je kindje en je vindt het geen probleem om extra werk te moeten verrichten. Voor vrouwen die borstvoeding geven is het echter nog meer werk dat een stuk zwaarder is dan voor hun partners. Of je partner kan helpen bij borstvoeding? Zeker wel! Veel vrouwen denken dat dit iets is wat ze alleen moeten doen en dat de partner hier niet bij kan helpen. Absoluut niet waar.

Dit zijn zes manieren waarom je partner kan helpen bij borstvoeding:

1. Steun is van groot belang!

Een punt waar veel vrouwen het waarschijnlijk wel over eens zijn is dat je partner een steentje bij kan dragen door de vrouw te steunen in haar keuze voor borstvoeding en bij het borstvoeden zelf. Een partner kan helpen bij borstvoeding door te laten blijken dat hij het normaal vindt om zowel thuis als buitenshuis borstvoeding te geven.

Daarnaast is het belangrijk dat je vertrouwen krijgt in wat je doet. Wanneer de partner niet actief steun geeft bij borstvoeding – ofwel door mentale steun ofwel steun door daadwerkelijk te helpen – zorgt dit voor onnodige spanning. Spanning is funest voor borstvoeding en kan er uiteindelijk voor zorgen dat je eerder stopt dan je zou willen.

het-hele-gezin-tijdens-de-borstvoeding

2. Je partner beschermt je

Naast support voor jouw keuze voor borstvoeding is het ook belangrijk dat je partner het – als het nodig is – voor je opneemt. Met name op kwetsbare momenten dat iemand wat te zeggen heeft over het feit dat jij de baby in het openbaar borstvoeding geeft of bij opmerkingen uit jullie omgeving ‘of je nog steeds borstvoeding geeft?!’ bijvoorbeeld. Bespreek samen met je partner wat je verwacht dat de ander doet zodat je je gesteund voelt en je comfortabel kan voelen bij het geven van borstvoeding, waar dan ook.

partner kan helpen bij borstvoeding - vader geeft baby een fles

3. Je partner kan helpen bij borstvoeding met praktische zaken

Een ander belangrijk punt waarmee je partner kan helpen bij borstvoeding, is door praktische zaken te regelen en doen. Dat kan zijn: een glas water voor je pakken wanneer je de kleine aan het voeden bent, de luier verschonen voor of na de voeding, zorgen voor het rechtop houden en het boertje na de voeding en het afleiden of zorg dragen voor jullie andere kinderen zodat jij ongestoord je baby kunt voeden.

Ook als je (een tijdje) niet live wil of kan voeden, kun je afspreken dat je partner bijvoorbeeld in de nacht uit bed komt om afgekolfde melk aan jullie baby te geven. Op die manier krijgt krijg jij de kans op een goede nachtrust en wordt het voor jou overdag een stuk makkelijker.

partner kan helpen bij borstvoeding - twee moeders met baby

4. Allebei verdiepen in borstvoeding

Een baby verzorgen is prachtig, maar ook heel intensief. Zeker als je borstvoeding geeft kan het extra energie kosten. Gelukkig doe je dit met zijn ’tweeën’ en draag je hier beiden een steentje aan bij. Het is erg fijn als ook je partner zich heeft verdiept in wat borstvoeding inhoudt: wat je moet weten over problemen als kloofjes bijvoorbeeld, maar ook wie je kunt bellen voor hulp zoals de lactatiekundige of de verloskundige. Zorg dat je als partner ook de belangrijke telefoonnummers in je telefoon hebt. Op die manier heb je het gevoel dat je het samen doet. Dit zorgt voor meer ontspanning en maakt jullie band nog sterker.

Bovendien is een goed geïnformeerde partner onmisbaar bij vervelende of (al dan niet goedbedoelde) verkeerde adviezen. Samen staan jullie sterker.

5. Huishoudelijke taken doen

Behalve dat je partner kan helpen bij borstvoeding, zijn er meer zaken die je kunt doen om de borstvoedende moeder te ontlasten. Doe een extra wasje, stofzuig tussendoor de babykamer, maak de bedden op, doe de afwas en zorg dat alles ingepakt is (de luiertas met extra setje kleding, luiers en drinken voor mama) als jullie zo weg gaan. Zo doe je het samen en maak je het voor elkaar fijner.

partner kan helpen bij borstvoeding - baby drinkt bij moeder aan de borst

6. Foto’s maken

Borstvoeding geven doet een vrouw zelf, maar de hulp van je partner is echt onmisbaar. Zowel fysieke als mentale steun is heel belangrijk, de borstvoedingsperiode doen jullie echt samen. Waar jij en je partner misschien niet zo gauw aan denken is het vastleggen van deze bijzondere periode. Partners, maak foto’s! Maak foto’s als je vrouw thuis aan het voeden is, buitenshuis of op een bijzondere plek (in de auto onderweg naar jullie vakantieadres of in de Efteling bijvoorbeeld). Extra bonuspunten als je een speciale borstvoedingsfotoshoot voor haar regelt!