Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Wanneer je baby pasgeboren is, is de huid van je nakomeling niet helemaal voor honderd procent volmaakt. De babyhuid kan korstjes bevatten of oneffen zijn. Het lijkt niet meteen op een huid van een baby waar zoveel over te doen is. Heel vaak komt huiduitslag voor. In de medische wereld ook wel baby acne genoemd. In eerste instantie niets om je daar zorgen over te maken. In dit artikel lees je alles over 'het verzorgen van de droge huid van de baby: hoe doe je dat?'
Huiduitslag bij baby's komt heel vaak voor
De huiduitslag van baby's komt heel vaak voor. Alles heeft te maken dat de hormoonspiegel van je kind nog niet helemaal perfect is geregeld. Sla vooral niet in paniek wanneer je pasgeboren kind deze symptomen vertoont. Zoals de uitslag gekomen is, zo gaat die irritatie ook weg. Het enige wat je niet mag doen is dat je aan die pukkels begint te krabben. Maar mocht je het zaakje toch niet vertrouwen, kan je nog altijd een huisarts raadplegen om de diagnose vast te stellen. Hieronder een bloemlezing om de vervelende kwaaltjes te bekampen.
Witachtig slijm in de baarmoeder
De hoofdhuid van je baby is in de baarmoeder beschermd door witachtig slijm. Het zogeheten vernex caseosa. Wanneer je kind nog maar pasgeboren is, merk je geen uiterlijke tekenen. Over het algemeen is dit zelfs onzichtbaar en niet met het blote oog waar te nemen. Je hoeft deze laagbedekking ook niet proper te maken. Na een paar dagen verdwijnt dit vanzelf. Maar zolang het nog steeds op het fragiele lichaam van de baby vastzit, beschermt deze vernex caseosa de huid van de boreling. Met deze natuurlijke bescherming is daarom baby olie niet nodig.
Het voorkomen van een droge huid bij baby's
In de meeste gevallen moet de droge huid van een baby nauwelijks te worden behandeld. Ouders kunnen niettemin de zichtbare symptomen verminderen of de genezing laten versnellen door een paar kleine huismiddelen te gebruiken om de droge huid te voorkomen. Volgende methoden helpen om een droge, schilferige of gebarsten huid te behandelen:
Blootstelling aan koude lucht verminderen
Koude lucht is over het algemeen vrij droog en kan ervoor zorgen dat de huid vlugger begint uit te drogen. Dit kan vervelling stimuleren en kleine scheurtjes in de huid veroorzaken. Door de blootstelling van je baby aan de koude lucht drastisch te verminderen, kan dit ongemak voorkomen.
Installeer een luchtbevochtiger in de kamer
De aanwezigheid van vocht in de kamer helpt om de irriterende en jeukende droge huid te vermijden. De aanwezigheid van een luchtbevochtiger verhoogt de vocht in de kamer.
Gebruik lauw water om je baby te wassen
Bij het wassen van de babyhuid is lauw water het beste om te gebruiken. Te warm water droogt de huid van je nakomeling uit. Het aanbrengen van een crème die vochtinbrengend is na een lauw waterbad, kan wonderen doen.
Het uitproberen van een bad met havermout
Recent wetenschappelijk uitgevoerd onderzoek bewees dat het toepassen van colloïdaal – ook wel zilverwater genoemd – havermout jeuk en ontstekingen van de huid helpt verminderen, waardoor de baby minder krabt aan de schilferende huid. De behandelingen voor een bad met havermout kan je kopen bij je drogisterij, online of in winkels van natuurvoeding.
De hydraterende huid behandelen met crèmes
Als ouder kan je vochtinbrengende crème kopen die bijzonder werkzaam is bij een gevoelige huid van je kind. Het is aan te raden om het smeermiddel twee tot drie keer dagelijks op de huid van de baby aan te brengen.
Moedermelk als hydraterend hulpmiddel
Het klinkt misschien bizar, maar een afbladderende huid vermijden kan ook via moedermelk- of voeding de eerste zes maanden wanneer je baby het levenslicht ziet. Langs deze weg blijft je kind gehydrateerd.
Sluit onnodige chemicaliën uit
Dat de huid van een boreling heel gevoelig is, hoeft geen betoog. Kijk uit dat de huid niet in aanraking komt met chemicaliën zoals zepen of parfums met geuren. De babyhuid kan hierdoor geïrriteerd geraken.
Geschikte kleding zorgvuldig uitkiezen
Naast het wassen van een pasgeborene met zepen die geurvrij zijn, moeten ouders de voorkeur geven aan kleding die je kan wassen met wasmiddelen die geen overbodige geuren bevatten. Het beste is om te kiezen voor kleding die los zit van natuurlijke kledingmaterialen voor baby's. De reden ligt voor de hand. De losse kledingstukken omknellen minder de huid en beperken irritaties.
Wanneer is een bezoek aan een arts noodzakelijk?
Een huisarts of verzorgende raadplegen, is noodzakelijk bij één van de volgende klachten:
- bij aanhoudende uitslag van je pasgeborene en dat je ziet dat je kind er last van heeft
- het voortdurend jeuken van de huid bij je baby
- je baby de hele tijd luieruitslag heeft
- wanneer er ontsteking, zwelling of opvallende rode plekken optreden
Wat moet ik nu concreet doen bij huiduitslag van mijn baby?
Huiduitslag komt heel vaak voor bij pasgeborenen en is in feite niets om je hierover zorgen te maken. Er zijn veel oorzaken waarom je baby uitslag op de huid krijgt. Het kan worden veroorzaakt door veranderingen op hormonaal vlak, niet goed zittende kleding, geparfumeerde crèmes of zepen. Wanneer de pasgeborene last heeft van rode uitslag, kan dit wijzen op eczeem. Ook virussen kunnen bij baby's voor ongemak en uitslag zorgen.
Belangrijkste punten om te onthouden
- Maak geen gebruik van zeep met chemicaliën
- Was altijd met pH-neutraal reinigingsmiddel
- Breng minimaal één keer degelijks niet geparfumeerde crème aan
- Regelmatig de luiers veranderen
- Zorg voor katoenen kleding en beddengoed