Als je een baby krijgt, dan ontkom je er niet aan dat je luiers moet verschonen. Een kind doet tot hij zindelijk is, zijn plas en ontlasting in de luier. Een luier moet verschoont worden na een aantal plasbeurten en na één poepbeurt. Je haalt dan de luier af, gooit deze weg en doet een nieuwe om.

Wanneer moet je een luier verschonen?

Een luier verschonen moet meerdere keren op een dag. Je houdt goed in de gaten of de luier van je baby vol is en of je baby heeft gepoept. In die gevallen, verschoon je de luier.

Welke soorten luiers zijn er?

Voordat je een luier kunt verschonen bij je baby moet je eerst luiers in huis halen. Daarvoor moet je weten welke luiers geschikt zijn voor jouw baby en welke luiers jouw voorkeur hebben. Je kunt je vooraf inlezen over de verschillende soorten luiers om te bepalen welke luiers je gaat kiezen, maar je weet vaak pas welke luiers voor jullie het beste zijn, als je ze uitgeprobeerd hebt. Net als bij andere artikelen geldt ook voor de luier dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft. Luiers zijn er in vele merken. Al deze merken hebben ongeveer dezelfde maten, namelijk:

  • maat nul, micro of new born: voor baby’s van een tot twee en een half kilogram
  • maat een of new born: voor baby’s van twee tot vijf kilogram
  • maat twee of mini: voor baby’s van drie tot zes kilogram
  • maat drie of midi: voor baby’s van vijf tot negen kilogram
  • maat vier of maxi: voor kinderen van acht tot zestien kilogram
  • maat vier plus of maxi+: voor kinderen van negen tot achttien kilogram
  • maat vijf of junior: voor kinderen van dertien tot vijfentwintig kilogram
  • maat zes of extra large: voor kinderen van meer dan vijftien kilogram
  • maat zes plus of extra large plus: voor kinderen van meer dan zestien kilogram

Van de verschillende maten luiers heb je ook nog verschillende soorten, zoals de baby dry luier, de baby dry pants luier, de active fit luier, de premium protection luier en de sleep & play luier. Wat deze luiers precies zijn, lees je in het artikel alles over luiers

Waar koop je luiers?

Luiers koop je bij de drogist of in de supermarkt. Bijna elke drogist en iedere supermarkt heeft vele merken, maten en soorten in zijn assortiment. Vaak hebben drogisten ook een eigen merk luier, die veelal wat goedkoper is dan de andere merken luiers. Luiers worden tegenwoordig ook veel via internet besteld. Het is prettig dat je dan niet zoveel met een zwaar luierpak hoeft te sjouwen en je niet samen met je baby en eventuele andere kinderen naar de winkel hoeft te gaan; de luiers worden bij je voordeur afgeleverd. Dit is ook handig wanneer er een aanbieding is, bijvoorbeeld drie pakken voor de prijs van twee.

Hoe weet je dat het tijd is voor luiers verschonen?

Het beste kun je je baby op vaste momenten een schone luier geven, bijvoorbeeld na zijn slaapjes en/of na zijn voedingen. Is de luier op deze momenten niet vies, dan is het verschonen nog niet nodig. Als je ongeveer zes keer op een dag de luier van je baby controleert, dan zit je goed. Check ook tussendoor of de luier van je baby niet te vol raakt, door bijvoorbeeld even te voelen aan de billen van je baby. Ruik ook soms even aan de billen van je baby of je geen poeplucht ruikt. Hoewel de meeste baby’s het niet leuk vinden om een poepluier te hebben en zich laten horen door te gaan huilen, zeker als ze een spuitluier hebben.

Zo kun je een luier verschonen

Hoewel verschonen niet moeilijk is, wordt er toch vaak moeilijk over gedacht. Dat komt doordat veel mensen een luier verschonen vies vinden; ze zijn bang dat ze er vieze, stinkende handen van krijgen. Hoewel verschonen door velen niet als een leuk klusje wordt ervaren, moet het toch gebeuren en dat zelfs vele keren per dag. Een luier verschonen wordt een prettigere bezigheid als je precies weet hoe je het moet doen.

Een luier verschonen doe je als volgt:

  • Leg/zet de volgende spullen klaar: een verschoonkussen met daaroverheen een verschoonkussenhoes, luiers, billendoekjes, babyzalf en schone kleren. Meestal ligt het verschoonkussen, dat ook wel aankleedkussen wordt genoemd, op de commode, die in de babykamer staat, maar je kunt er ook een in je woonkamer of badkamer neerleggen als je dat handig vindt.
  • Was je handen met zeep
  • Leg de baby op het aankleedkussen met zijn rug naar beneden en zijn voetjes naar jou toe.
  • Trek het broekje, de legging of de mayo uit. Ook de sokken kun je even uit doen als je weet dat het om een erg vieze luier gaat
  • Bekijk de onderkant van de romper en trek hem open of uit. Is hij schoon, dan kun je hem bij de knoopjes open doen en naar boven omhoog trekken. Is hij vies, dan doe je hem ook bij de knoopjes open, maar trek je de romper uit door hem over de schouders van je baby naar onderen te trekken. Zo hoef je de vieze luier niet over het hoofd van je baby te halen, maar gaat hij via beneden uit.
  • Verwijder de luier. Dit doe je bij een plasluier door de plakstrookjes aan de zijkanten los te maken. Zo ligt je baby op de schone kant van de luier. Bij een poepluier maak je ook de plakstrookjes los, maar nu veeg je zoveel mogelijk poep alvast weg met het binnen gedeelte van de luier.
  • Pak een billendoekje en maak de voorkant schoon bij een plasluier en de achterkant bij een poepluier. Pak eventueel meerdere billendoekjes als het nodig is. Bij een poepluier maak je bij een jongen ook onder de balzak en de piemel schoon. Bij een meisje maak je ook de schaamlippen schoon. Controleer zowel bij jongetjes als bij meisjes ook de liezen en maak deze eventueel schoon. Veeg ten allen tijde van voren naar achteren, gebruik een schoon deel van een billendoekje bij iedere veeg en leg bij een jongen een billendoekje over de piemel, zodat je niet wordt verrast door een plas die ineens komt. Zit je baby van top tot teen onder de poep? Dan kun je er ook voor kiezen om je baby in bad te doen of om te gaan douchen met je baby.
  • Smeer bij een poepluier babyzalf op de billen nadat ze zijn schoongemaakt. Dit herstelt en beschermt de huid van je baby. Dat is nodig, omdat de baby nog een tere huid heeft, die bovendien snel wordt geïrriteerd. Zeker als de babyhuid erg rood is, moet je babyzalf smeren, ook bij een plasluier. De tere huid van je baby zal sneller genezen door de babyzalf. Vind je het vies om met je vinger de billen van je baby aan te raken? Houd er dan een billendoekje tussen. In het artikel huidverzorging lees je meer over billenzalf en andere huidverzorging.
  • Doe een nieuwe luier om. Vouw hiervoor de schone luier goed uit en leg hem onder billen van je baby. Zorg ervoor dat de achterkant van de luier iets hoger dan de navel van je baby ligt. Haal de luier tussen de benen van je baby door omhoog. Maak daarna de plakstripjes, die aan de zijkant liggen vast door ze naar het midden te leggen. Het golfrandje van de luier dat aan de onderkant zit, moet goed aan de buitenkant zitten, omdat de luier dan beter aansluit en je hierdoor minder risico op lekkages hebt. De luier mag ook niet te strak zitten. Er moet een vinger tussen de buik van je baby en de luier passen.
  • Trek de kleren weer aan. Het rompertje kan weer omlaag worden gehaald of er kan een nieuwe romper worden aangetrokken. Ook de broek, legging, mayo en/of sokken gaan weer aan, eventueel een nieuw setje als de kleren vies waren.
  • Haal je baby van de verschoontafel en leg hem ergens anders neer, bijvoorbeeld in de box of in zijn bedje.
  • Ruim alles op. Doe de vieze luier en de vieze doekjes in een luieremmer of eerst in een luierzakje en vervolgens in de luieremmer. Gooi eventueel de vieze kleren bij de was. Zijn ze erg vies? Spoel ze dan even af met warm water; ander wordt het lastig om ze nog goed schoon te krijgen in de wasmachine. Een korte was draaien kan ook.
  • Was je handen met water en zeep. Eventueel met warm water als ze erg vies zijn of vies ruiken.

Een luier verschonen tijdens een uitstapje

Ga je eropuit, dan neem je een luiertas mee die is voorzien van een verschoonkussen of zeiltje, luiers, billendoekjes, luierzalf en schone kleertjes. Zo kun je altijd en overal een luier verschonen.