Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Gefeliciteerd met je zwangerschap of de geboorte van je baby! Wil je borstvoeding geven of ben je ermee begonnen? Wat goed van je, het heeft namelijk veel voordelen! Je kleine krijgt op die manier allemaal beschermende stoffen van je mee. Soms kan het een beetje oefening vergen: dat aanleggen van je baby. Wees gerust je hebt het snel genoeg onder de knie. Wil je wat meer informatie? Lees dan hieronder tips en tricks die het makkelijker maken. Op die manier wordt borstvoeden voor jou en voor je baby een fijne ervaring.
Wat is aanleggen precies?
Aanleggen betekent heel simpel dat je je baby borstvoeding geeft. Daarbij heb je verschillende dingen die meespelen: Wanneer leg je aan? Hoe vaak leg doe je dat? Heeft de baby goed aangehapt? Welke houding neem je aan tijdens de voeding? Het klinkt misschien alsof er heel veel is waar je rekening mee moet houden, maar het valt allemaal reuze mee. Oefening baart kunst zeggen ze en met aanleggen kan je vaak oefenen!
Wat gebeurt er tijdens het aanleggen?
Het aanleggen van je baby aan de borst stimuleert de opwekking van prolactine, een hormoon. Nog meer, hoor ik je denken, maar dit hormoon geeft een seintje aan je borsten dat er melk geproduceerd moet worden. Hoe vaker dit in de eerste weken gebeurt, hoe beter je melkklieren worden in het aanmaken van melk. Na deze weken is het hormoon minder noodzakelijk en produceren je borsten voldoende melk om je kind te voeden. Die nachtvoedingen lijken misschien vervelend, maar voor je borsten is het geweldig. 's Nachts wordt er namelijk meer prolactine aangemaakt.
Wanneer begin je met aanleggen?
In een ideale situatie leg je zo snel mogelijk na de geboorte je baby aan. Baby's hebben vlak na de geboorte namelijk een sterke zuigreflex en dat is goed voor het opwekken van de borstvoeding. Daarnaast hebben ze vlak na de geboorte ook een natuurlijk instinct om op zoek te gaan naar de tepel. Deze twee dingen samen betekent een goede start voor jullie borstvoedingsrelatie. Wees niet ongerust als je de kleine niet direct na de bevalling hebt aangelegd. Ook als je er iets later mee begint dan kan het aanleggen en de borstvoeding prima verlopen. Mocht het om welke reden dan ook niet lukken met aanleggen dan kan je altijd starten met kolven. Op die manier breng je toch de productie op gang en kan je baby alsnog borstvoeding krijgen.
Hoe vaak leg je aan?
Niet schrikken maar in de eerste weken is minstens acht tot twaalf keer aanleggen van je kindje per 24 uur het advies. Meer mag ook als je baby hongersignalen vertoont. Pasgeboren baby's hebben maar een klein maagje. Na de geboorte is dit ongeveer 5 tot 10 milliliter groot. Het is dus niet erg als de eerste tijd weinig voeding aanmaakt, het is precies afgestemd op de behoefte van je kindje. De melk die als eerste aangemaakt wordt, heet colostrum. Hierin zitten ziektewerende stoffen, maar ook veel eiwitten en suikers. Alles dus wat een baby nodig heeft om te groeien. Daarbij zorgt colostrum er ook voor dat de eerste ontlasting vrijkomt, niet schrikken: die is zwart! Je wilt zeker in het begin de suikerspiegel van je baby op peil houden en dit doe je door regelmatig aan te leggen. Iedere twee tot drie uur is dus echt niet gek. Het maagje van een baby groeit maar langzaam, na ongeveer tien dagen is de inhoud zo'n 60 tot 80 milliliter. Naarmate je baby groter wordt, zal je zien dat het aantal voedingen per dag daalt. Dat is een natuurlijk verloop, jullie vinden hier samen een ritme in. Maak je ook niet druk als je baby niet altijd aanhapt om de twee uur, sommige baby's drinken minder. Volg hierin de signalen van je baby.
Wanneer leg je aan?
Aanleggen van baby's is het makkelijkst als ze honger hebben. Voeden op verzoek is hierbij een veelgebruikte term. Let daarom op de hongersignalen van je baby: zuigbewegingen of daadwerkelijk ergens op sabbelen, zoekend bewegen van hoofd en mond en het openen van de mond als de lippen worden aangeraakt. Huilen is het laatste signaal, dat wil je liever voor zijn.
Maak je trouwens niet druk wanneer je ineens merkt dat het aanleggen van je kleintje een tijdje vaker gebeurt. Tijdens regeldagen willen baby's meer en vaker drinken.
Hoe leg je aan?
Het belangrijkste bij het aanleggen van je baby is dat je een comfortabele borstvoeding houdingen aanneemt. Ga op een plek zitten waar je je goed voelt en neem zo veel kussens erbij als je nodig vindt. Een voedingskussen is hier altijd praktisch bij. Het is ook belangrijk om voldoende te eten en drinken als je borstvoeding geeft. Pak er dus een flesje water en een snack bij als je voedt. De rest van de dag heb je het zo druk dat zelf eten en drinken er nog weleens bij in wil schieten. Heb je een goede houding gevonden? Bij alle voedingshoudingen zijn er wat punten waar je op wilt letten. Je wilt geen druk op je borst uitoefenen, duw je borst dus niet tegen je lichaam. Je kunt je borst wel ondersteunen, maar daarbij hoef je hem niet te bewegen om te mikken op het mondje van je baby. Het is meestal ook niet nodig om je borst vast te houden. Zorg dat je niet krom over je baby heen gaat zitten. Het voedt prettiger als je rechtop zit en zelfs een beetje naar achter leunt. Aanhappen is voor baby's dan ook iets makkelijker.
Hoe houd je de baby vast?
Hierboven is beschreven hoe jij zit, maar hoe is aanhappen voor je baby? Die ligt ontspannen, en een beetje hongerig, bij je. Hoe precies, ligt aan de gekozen houding. Ook hierbij wat algemene tips: zorg dat de tepel naar de baby's neus gericht is, iets hoger dan het mondje dus. Wacht geduldig af tot zijn mondje wijd open gaat, daarbij hebben ze geen hulp nodig. Op dat moment breng je de baby naar je borst. Dus niet alsnog naar voren gaan zitten. Gebruik voor deze beweging je hele arm: hierdoor buigt zijn hoofdje niet en zijn kin zal dan niet tegen zijn borstkas komen.
Is het aanhappen gelukt?
Als je baby tevreden drinkt dan is het gelukt, zijn kaak zal hierbij goed op en neer gaan. Toch zijn er nog wat dingen waar je op kan letten: zijn kin drukt als het goed is tegen je borst aan en zijn neusje ligt vrij. Het is dus niet nodig om je borst bij het neusje weg te duwen, want hij krijgt gewoon adem! Kijk niet verbaasd op als meer dan je tepel verdwijnt in het mondje van je baby. Het aanleggen van je baby is juist geslaagd als de hele tepel en een groot deel van je tepelhof in zijn mond zit! Ga samen met je kindje oefenen en voor je het weet zijn jullie het perfecte team!
Lees verder: Borstvoeding afbouwen