7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

Knus herfstdrankje zelf maken: appel-kaneel karameldrank

Als de klok een uur terug gaat, de dagen korter en kouder worden en de bladeren vallen is het de perfecte tijd om binnen een knus herfstdrankje te drinken. Iets warms drinken is heerlijk na een frisse wandeling door het bos of een middag buiten spelen. En wat is er...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Sinterklaas aftelkalender – gratis downloaden en printen

Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog 'even' wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept 'tijd' en vooral het concept 'wachten'...

Er zijn talloze artikelen online te vinden met tips om jouw baby die borstvoeding krijgt, te leren om de fles te nemen. Maar wat gebeurt er als het niet lukt: je baby weigert de fles. Wat doe je dan? Soms gebeurt dit als je baby er maandenlang zonder problemen uit heeft gedronken. Waarom weigert een oudere baby plotseling de fles te nemen?

Als ouders letten we voortdurend op wat hun baby’s eten. Sterker nog, we geven ze vaak betere voeding dan we onszelf veroorloven. We zijn er zo op gericht om hen te helpen voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en zo gezond mogelijk te blijven. Daarom raak je ook snel in paniek als je baby plotseling weigert van de fles te drinken en bovendien niet weet waarom.

Hoe bezorgd moet je zijn en wat kun je doen om je baby te motiveren weer van de fles te drinken? Nou, heel bezorgd hoef je niet te zijn. Zoals de meeste fases in het leven van een baby, zal ook dit voorbijgaan. Het weigeren van de fles is niet alarmerend en hoef je dus niet als een groot probleem ervaren.

Je baby weigert de fles: waarom?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel. Als jouw baby zijn fles weigert, kunnen slechts twee dingen de oorzaak zijn: de melk of jouw baby. Als je eenmaal hebt gevonden wat de reden is, zou het geven van de fles weer goed moeten verlopen. Hieronder enkele tips om je te helpen vinden waar de oorzaak ligt.

Hoe controleren of de melk de oorzaak is?

  • Is de temperatuur van de melk goed? Baby’s bepalen zelf hoe koud of warm ze hun melk lekker vinden. Sommigen geven de voorkeur aan warme melk en anderen houden van melk op kamertemperatuur. Eventueel kun je een flessenwarmer gebruiken om de flesvoeding op de juiste temperatuur te brengen.
  • Misschien is de speen geblokkeerd of verouderd? Je kunt dit testen door de fles ondersteboven te houden. De melk zou uit de fles moeten druppelen. Uiteraard kan het ook mogelijk zijn dat je baby klaar is voor een speen met een groter gat en niet meer van zijn oude speen geniet en dus gefrustreerd raakt.
  • Is de melk misschien verouderd? Controleer de vervaldatum op het melkpoeder en zorg dat het niet langer dan de aanbevolen tijd open is geweest. Controleer ook of de melk geen geurtjes heeft gekregen van andere dingen in het huis, zoals van parfum of uien.

Je baby weigert de fles

Hoe controleer je of je baby de oorzaak is?

  • Voelt je baby zich niet lekker? Jouw baby vindt het misschien ongemakkelijk of pijnlijk om te drinken of te eten als hij verkouden is, een oor- of keelontsteking of spruw heeft. Raadpleeg je arts als je denkt dat jouw baby een ziekte heeft die hem ervan weerhoudt van de fles te drinken.
  • Wordt jouw baby afgeleid tijdens het geven van zijn fles? Baby’s zijn heel nieuwsgierig aangaande wat in hun omgeving gebeurt. Televisiebeelden, dieren of andere mensen kan genoeg aanleiding geven om zijn interesse op te wekken en zijn aandacht van de fles af te leiden. Probeer dus een rustige plek te vinden om hem te voeden.
  • Is je baby misschien al voldaan? Als je baby onlangs met vaste voeding is begonnen, kan het zijn dat de vaste voeding hem voldoening geeft (vooral als hij veel eet) en dus geen ruimte meer over heeft voor flesvoeding.
  • Heeft je baby misschien gewoon genoeg van flesvoeding? Je baby eet misschien al een tijdje vaste voeding en heeft gewoon geen interesse meer in melk.

Je baby weigert de fles om andere redenen:

Je baby weigert de fles als je borstvoeding en flesvoeding geeft

Als je borstvoeding en flesvoeding combineert, is het heel gewoon dat je baby weigert de fles te drinken omdat hij de voorkeur geeft aan borstvoeding. Tijdens het geven van borstvoeding creëert jouw baby een speciale band met je. Etenstijd wordt geassocieerd met deze speciale band en geeft daarom dan ook de voorkeur om bij jou te drinken dan om de fles te nemen. Logisch en heel normaal dus.

Soms kan het helpen iemand anders de fles te laten geven zonder dat jij direct in de buurt bent. Je baby heeft een sterk reukvermogen heeft en dus heel goed jouw melk kan ruiken. In jouw buurt zal hij dus eerder de fles weigeren dan wanneer zijn fles door andere mensen aangeboden wordt.

Je baby weigert de fles als je borstvoeding en flesvoeding geeft

Je baby weigert de fles vanwege opkomende tandjes

Als baby’s tandjes krijgen is het overduidelijk dat ze zich ongemakkelijk voelen en pijn hebben zolang die tanden er doorheen komen. Hierdoor kan de zuigende beweging vaak extra druk en pijn veroorzaken op het tandvlees van je kind. Het goede nieuws is dat die tanden er uiteindelijk doorheen zullen komen en dat je baby na een tijdje opluchting zal voelen.

Het slechte nieuws is dat het soms lang kan duren voordat de tandjes er doorheen komen. Wat je kunt doen om het leed van je baby te verzachten om de pijn van te verlichten. Bijvoorbeeld door het geven van speciaal speelgoed om op te kauwen en het tandvlees te masseren. Je kunt ook tandjesgel aanbrengen op het tandvlees of in overleg met jouw arts pijnmedicatie geven. Probeer ook de fles in een meer zittende positie te geven om te voorkomen dat extra pijn wordt veroorzaakt door jouw baby te laten liggen. Als je de pijn en het ongemak kunt helpen verminderen, zal je baby waarschijnlijk de fles niet meer weigeren.

Houd jezelf onder controle

Blijf zelf rustig

Wanneer het gebeurt dat jouw baby de fles weigert, probeer dan vooral kalm te blijven. Je baby zal niet verhongeren door een paar dagen minder te drinken. Als het je lukt om zelf rustig te blijven zul je beter kunnen letten op wat er met je baby gebeurt. Je zult ook meer energie hebben om te experimenteren en manieren te vinden om jouw baby te stimuleren om weer uit zijn fles te drinken.

Het beste wat je dus kunt doen is gewoon doorgaan met jouw normale voedingsroutine, inclusief jouw baby op de normale tijden een fles aanbieden. Blijf rustig proberen en raak niet gefrustreerd (je baby zal jouw spanning voelen). Probeer niet te forceren door de speen tussen zijn lippen te duwen. Dit is een gevecht dat je gegarandeerd zult verliezen.

Neem gewoon de fles weg en bied hem elk half uur weer aan tot je kind drinkt. Je baby zal uiteindelijk honger krijgen en de fles accepteren. Als je het moeilijk vindt om dit toe te passen, herinner jezelf er dan aan dat een gezonde baby zichzelf nooit zal uithongeren.