5 tips voor meer sfeer in huis

Oost west, thuis best. Zo luidt het bekende gezegde over dat er geen fijnere plek is om te zijn dan in je eigen huis. Thuis is natuurlijk een van de mooiste plekken om te zijn, maar dan moet het binnenshuis wel gezellig en sfeervol zijn. Maar hoe zorg je voor meer...

6 x leuke waterspelletjes voor buiten

Spelen met water, het is één van de favoriete bezigheden van kinderen. In bad, in het zwembad, stampen in plassen na de regen of wanneer het hoogzomer is, er is altijd wel iets leuk te verzinnen. In dit artikel lees je zes leuke waterspelletjes die je gemakkelijk in...

Je kind te beschermen tegen pijn

Toen mijn zoon twee dagen oud was moest ik met hem naar het ziekenhuis om bloed te prikken. Hij was te vroeg geboren en nog een heel klein kriebelgarnaaltje. Als hij 15 ml. voeding per keer binnen kreeg waren wij helemaal blij. Hij moest gecheckt worden op bilirubine,...

‘Ik zag mijn vrouw met Hyperemesis Gravidarum aftakelen’

De eerste 10 weken van mijn zwangerschap was ik vaak misselijk, maar nadat ik mezelf dwong iets te eten ging het meestal wel. Hoe anders is dat voor zwangere vrouwen die HG hebben (Hyperemesis Gravidarum). HG is nog steeds een onbekende zwangerschapsziekte waar veel...

Zo behoud je een goede relatie als je kinderen hebt

Het krijgen van een of meer kinderen is voor veel jonge stellen een grote droom. Want wat is er mooier dan samen met je partner een baby'tje krijgen als bekroning op jullie unieke liefde en band? Hoe mooi moeder worden ook is als je in een goede relatie zit, toch...

Na maandenlang zwanger geweest te zijn, ben je eindelijk bevallen van je baby. Jij en je partner willen het beste voor je kindje en doen jullie uiterste best om goed voor de baby te zorgen. Na een aantal maanden begint de kleine toch last te krijgen van de luchtwegen en besluit je om langs de dokter te gaan.

Wanneer je bij de dokter zit en hoort dat je baby een luchtweginfectie heeft, schrik je je een hoedje. Je wilt alles weten en vooral hoe je dit probleem zo snel als mogelijk kan verhelpen. Ook de dokter valt het op dat je erg bent geschrokken en vertelt je dat een luchtweginfectie als babykwaaltje erg veel voorkomt. Dit stelt je al enigszins gerust, maar natuurlijk wil je weten wat er precies aan de hand is. Lees hier alles over de luchtweginfectie en wat je kunt doen.

baby hoest - luchtweginfectie

Wat houdt een luchtweginfectie bij een baby in?

De luchtweginfectie die bij een baby het meest voorkomt, is een infectie van de bovenste luchtwegen. De bovenste luchtwegen bestaan uit de neus, oren, keel en bijholten. De andere luchtwegen bestaan uit longweefsel en longblaasjes. Doordat een infectie bij een baby meestal voorkomt in de bovenste luchtwegen, zijn de symptomen goed te herkennen. Zo krijgen de meeste baby’s bij een bovenste luchtweginfectie te maken met verkoudheid, hoesten, niezen en koorts. In sommige gevallen komt hier ook nog oorpijn, keelpijn, diarree en benauwdheid bij.

Echter bij een onderste luchtweginfectie zijn de klachten anders. Hierbij heeft de baby te maken met pijn op de borst, hoofdpijn, keelpijn, hevige koorts, slijm/bloed ophoesten en vermoeidheid.

moeder met baby kijkt op thermometer - luchtweginfectie

Hoe ontstaat een luchtweginfectie bij een baby

Een infectie ontstaat door een virus of bacterie die zich ergens in de luchtwegen nestelt. Dit virus heeft de baby in zich gekregen door aanraking of inademing. Bij baby’s is een virus het vaakst de boosdoener. Echter zijn er wel twee soorten infecties, namelijk de acute en chronische variant. De acute variant is van korte duur, maar de chronische variant is wanneer een baby er een lange tijd last van heeft. Hierbij kun je denken aan astma en COPD.

De chronische variant is dan ook een stuk lastiger te behandelen en zal niet van zelf overgaan. In veel gevallen blijft deze variant de rest van zijn of haar leven bij de persoon. Echter zijn er tegenwoordig erg veel middelen beschikbaar die de klachten van een chronische infectie verminderen. Daarnaast is het niet iets dodelijks en kan je baby er makkelijk heel oud mee worden. Wanneer je baby te maken heeft met een luchtweginfectie, is het wel van belang dat je de baby goed verzorgt.

Hoe behandel je een luchtweginfectie?

Een luchtweginfectie bij de bovenste luchtwegen, verdwijnt meestal vanzelf. In de meeste gevallen is er dan ook geen behandeling nodig. Wel kunnen de klachten verminderd worden door pijnstillers, neusspray en hoestdrank. Mochten de klachten extremer worden, of langer aanhouden dan is het verstandig om contact met de dokter op te nemen.

Bij een luchtweginfectie bij de onderkant van de luchtwegen, zijn vaak heviger. Daarnaast vindt een chronische luchtweginfectie vaak plaats in het onderste gedeelte. De behandeling hiervan varieert per infectie. Wel is het handig om als je baby langdurig last heeft van een luchtweginfectie, dit te laten onderzoeken.

vader troost zijn baby - luchtweginfectie

Beter voorkomen dan genezen

Het menselijk lichaam is in staat om infecties uit de weg te ruimen, voordat je er erg in hebt. Echter is het wel van belang dat het lichaam van de baby over een goede weerstand beschikt. Wanneer een baby een goede weerstand heeft, dan zal hij minder snel een luchtweginfectie oppakken. Om de kans te verkleinen dat je baby te maken krijgt met een luchtweginfectie, kun je de weerstand van je baby vergroten. Doormiddel van de juiste voeding, versterk je de weerstand van je baby.

Ook kun je voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat je baby iets oploopt. Dit kun je doen door ze niet met iedereen in contact te laten komen. Een gezonde leefomgeving voor kinderen en vooral voor baby’s is erg belangrijk. Echter zul je het nooit helemaal kunnen voorkomen en is het af te raden om te overdrijven in de maatregelen.

Je baby heeft een luchtweginfectie, wat nu?

Na je baby goed in de gaten gehouden te hebben, kom je erachter dat je baby waarschijnlijk een luchtweginfectie heeft. Zorg dat je baby genoeg rust krijgt en ga naar een huisarts als je het niet vertrouwd. Hierdoor kan er met zekerheid worden vastgesteld wat er aan de hand is. Daarnaast is het aan te raden om de baby te masseren. Hierdoor is de baby meer op zijn of haar gemak en zal hij of zij minder snel huilen.