Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

Als er een luchtweginfectie bij je baby wordt geconstateerd, schrik je wellicht. Het is een babykwaaltje dat erg veel voorkomt en is goed te behandelen. Misschien stelt je dat enigszins gerust, maar het is begrijpelijk dat je meer wilt weten. Lees hier alles over de luchtweginfectie en wat je kunt doen.

baby hoest - luchtweginfectie

Wat doet een luchtweginfectie bij je baby?

De luchtweginfectie die bij een baby het meest voorkomt, is een infectie van de bovenste luchtwegen. De bovenste luchtwegen bestaan uit de neus, oren, keel en bijholten. De andere luchtwegen bestaan uit longweefsel en longblaasjes. Doordat een infectie bij een baby meestal voorkomt in de bovenste luchtwegen, zijn de symptomen goed te herkennen. Zo krijgen de meeste baby’s bij een bovenste luchtweginfectie te maken met verkoudheid, hoesten, niezen en koorts. In sommige gevallen komt hier ook nog oorpijn, keelpijn, diarree en benauwdheid bij.

Is de luchtweginfectie bij je baby bij de onderste luchtwegen, dan zijn de klachten anders. Hierbij heeft je kind te maken met pijn op de borst, hoofdpijn, keelpijn, hevige koorts, slijm of bloed ophoesten en vermoeidheid.

moeder met baby kijkt op thermometer - luchtweginfectie

Hoe ontstaat een luchtweginfectie bij je baby?

Een infectie ontstaat door een virus of bacterie die zich ergens in de luchtwegen nestelt. Bij baby’s is een virus het vaakst de boosdoener, iets minder vaak is het een infectie. Er zijn twee soorten infecties: de acute en chronische variant. De acute variant is van korte duur, bij de chronische variant kan je baby er een lange tijd last van hebben. Hierbij kun je denken aan astma en COPD.

De chronische variant is dan ook een stuk lastiger te behandelen en zal niet van zelf overgaan. In veel gevallen blijft deze variant de rest van zijn of haar leven bij de persoon. Echter zijn er tegenwoordig erg veel middelen beschikbaar die de klachten van een chronische infectie verminderen. Daarnaast is het niet iets dodelijks en kan je baby er makkelijk heel oud mee worden. Wanneer je baby te maken heeft met een luchtweginfectie, is het wel van belang dat je de baby goed verzorgt.

Wat te doen bij een luchtweginfectie bij je baby?

Een luchtweginfectie van de bovenste luchtwegen verdwijnt meestal vanzelf. In de meeste gevallen is er dan ook geen behandeling nodig. Wel kunnen de klachten verminderd worden door pijnstillers, neusspray en hoestdrank. Mochten de klachten extremer worden, of langer aanhouden dan is het verstandig om contact met de dokter op te nemen.

Bij een luchtweginfectie bij de onderkant van de luchtwegen, zijn vaak heviger. Daarnaast vindt een chronische luchtweginfectie vaak plaats in het onderste gedeelte. De behandeling hiervan varieert per infectie. Wel is het handig om als je baby langdurig last heeft van een luchtweginfectie, dit te laten onderzoeken.

Vermoed je een luchtweginfectie bij je baby? Zorg dat je baby genoeg rust krijgt en ga naar een huisarts als je het niet vertrouwt. Hierdoor kan er met zekerheid worden vastgesteld wat er aan de hand is. Het is sowieso aan te raden om je baby te masseren elke dag. Dit ontspant je baby en dat kan een beetje de klachten verlichten

.

vader troost zijn baby - luchtweginfectie

Luchtweginfectie bij je baby voorkomen

Het menselijk lichaam is in staat om infecties uit de weg te ruimen, voordat je er erg in hebt. Echter is het wel van belang dat het lichaam van de baby over een goede weerstand beschikt. Wanneer een baby een goede weerstand heeft, dan zal hij minder snel een luchtweginfectie oppakken. Om de kans te verkleinen dat je baby te maken krijgt met een luchtweginfectie, kun je de weerstand van je baby vergroten. Doormiddel van de juiste voeding, versterk je de weerstand van je baby.

Ook kun je voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat je baby iets oploopt. Dit kun je doen door ze niet met iedereen in contact te laten komen. Een gezonde leefomgeving voor kinderen en vooral voor baby’s is erg belangrijk. Echter zul je het nooit helemaal kunnen voorkomen en is het af te raden om te overdrijven in de maatregelen.