5 meest populaire huisdieren voor gezinnen

Heeft jouw kind een huisdier ook hoog op zijn verlanglijstje staan? Huisdieren leveren veel plezier op, maar er is wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kies een huisdier dat past bij je kind en jullie gezin. Dit zijn de vijf meest populaire...

Bloedverlies tijdens je tweede trimester

Als je zwanger bent wil je absoluut geen bloed vinden in het toilet of in je onderbroek. Toch kan het gebeuren dat je er tijdens je zwangerschap te maken krijgt. Ook als je al in het tweede trimester van je zwangerschap zit. In dit artikel lees je wat mogelijke...

Veilig internetten: Hoe bescherm je je kind online?

Veilig internetten is belangrijk. Je kind komt overal in aanraking met het internet. Op school, om een werkstuk te kunnen maken, bij vriendjes en vriendinnetjes thuis, en waarschijnlijk ook thuis op de computer. We kunnen niet meer zonder het internet. Je kind...

Groeicurve baby: de groeiontwikkeling van je kind

Als kersverse ouder zijn er veel nieuwe dingen die op je afkomen. Eén van deze dingen is de groeicurve van jouw baby. Zowel voor als na de geboorte is de groei van jouw baby belangrijk om te bepalen of het kindje gezond is. Met behulp van de groeicurven kan je zien of...

Vroeggeboorte

Normaal duurt een zwangerschap ongeveer 40 weken, maar in Nederland worden ieder jaar ongeveer tussen de 12.000 en 15.000 kinderen te vroeg geboren. Als we spreken over een vroeggeboorte dan bedoelen we niet de baby’s die met 38 of 39 weken geboren worden. Pas als een...

Na maandenlang zwanger geweest te zijn, ben je eindelijk bevallen van je baby. Jij en je partner willen het beste voor je kindje en doen jullie uiterste best om goed voor de baby te zorgen. Na een aantal maanden begint de kleine toch last te krijgen van de luchtwegen en besluit je om langs de dokter te gaan.

Wanneer je bij de dokter zit en hoort dat je baby een luchtweginfectie heeft, schrik je je een hoedje. Je wilt alles weten en vooral hoe je dit probleem zo snel als mogelijk kan verhelpen. Ook de dokter valt het op dat je erg bent geschrokken en vertelt je dat een luchtweginfectie als babykwaaltje erg veel voorkomt. Dit stelt je al enigszins gerust, maar natuurlijk wil je weten wat er precies aan de hand is. Lees hier alles over de luchtweginfectie en wat je kunt doen.

baby hoest - luchtweginfectie

Wat houdt een luchtweginfectie bij een baby in?

De luchtweginfectie die bij een baby het meest voorkomt, is een infectie van de bovenste luchtwegen. De bovenste luchtwegen bestaan uit de neus, oren, keel en bijholten. De andere luchtwegen bestaan uit longweefsel en longblaasjes. Doordat een infectie bij een baby meestal voorkomt in de bovenste luchtwegen, zijn de symptomen goed te herkennen. Zo krijgen de meeste baby’s bij een bovenste luchtweginfectie te maken met verkoudheid, hoesten, niezen en koorts. In sommige gevallen komt hier ook nog oorpijn, keelpijn, diarree en benauwdheid bij.

Echter bij een onderste luchtweginfectie zijn de klachten anders. Hierbij heeft de baby te maken met pijn op de borst, hoofdpijn, keelpijn, hevige koorts, slijm/bloed ophoesten en vermoeidheid.

moeder met baby kijkt op thermometer - luchtweginfectie

Hoe ontstaat een luchtweginfectie bij een baby

Een infectie ontstaat door een virus of bacterie die zich ergens in de luchtwegen nestelt. Dit virus heeft de baby in zich gekregen door aanraking of inademing. Bij baby’s is een virus het vaakst de boosdoener. Echter zijn er wel twee soorten infecties, namelijk de acute en chronische variant. De acute variant is van korte duur, maar de chronische variant is wanneer een baby er een lange tijd last van heeft. Hierbij kun je denken aan astma en COPD.

De chronische variant is dan ook een stuk lastiger te behandelen en zal niet van zelf overgaan. In veel gevallen blijft deze variant de rest van zijn of haar leven bij de persoon. Echter zijn er tegenwoordig erg veel middelen beschikbaar die de klachten van een chronische infectie verminderen. Daarnaast is het niet iets dodelijks en kan je baby er makkelijk heel oud mee worden. Wanneer je baby te maken heeft met een luchtweginfectie, is het wel van belang dat je de baby goed verzorgt.

Hoe behandel je een luchtweginfectie?

Een luchtweginfectie bij de bovenste luchtwegen, verdwijnt meestal vanzelf. In de meeste gevallen is er dan ook geen behandeling nodig. Wel kunnen de klachten verminderd worden door pijnstillers, neusspray en hoestdrank. Mochten de klachten extremer worden, of langer aanhouden dan is het verstandig om contact met de dokter op te nemen.

Bij een luchtweginfectie bij de onderkant van de luchtwegen, zijn vaak heviger. Daarnaast vindt een chronische luchtweginfectie vaak plaats in het onderste gedeelte. De behandeling hiervan varieert per infectie. Wel is het handig om als je baby langdurig last heeft van een luchtweginfectie, dit te laten onderzoeken.

vader troost zijn baby - luchtweginfectie

Beter voorkomen dan genezen

Het menselijk lichaam is in staat om infecties uit de weg te ruimen, voordat je er erg in hebt. Echter is het wel van belang dat het lichaam van de baby over een goede weerstand beschikt. Wanneer een baby een goede weerstand heeft, dan zal hij minder snel een luchtweginfectie oppakken. Om de kans te verkleinen dat je baby te maken krijgt met een luchtweginfectie, kun je de weerstand van je baby vergroten. Doormiddel van de juiste voeding, versterk je de weerstand van je baby.

Ook kun je voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat je baby iets oploopt. Dit kun je doen door ze niet met iedereen in contact te laten komen. Een gezonde leefomgeving voor kinderen en vooral voor baby’s is erg belangrijk. Echter zul je het nooit helemaal kunnen voorkomen en is het af te raden om te overdrijven in de maatregelen.

Je baby heeft een luchtweginfectie, wat nu?

Na je baby goed in de gaten gehouden te hebben, kom je erachter dat je baby waarschijnlijk een luchtweginfectie heeft. Zorg dat je baby genoeg rust krijgt en ga naar een huisarts als je het niet vertrouwd. Hierdoor kan er met zekerheid worden vastgesteld wat er aan de hand is. Daarnaast is het aan te raden om de baby te masseren. Hierdoor is de baby meer op zijn of haar gemak en zal hij of zij minder snel huilen.