Mama

Borstvoeding en werk: Let’s make it work

Borstvoeding en werk, gaat dat samen? Jazeker wel! Ben jij van plan borstvoeding te (blijven) geven als je weer aan het werk gaat? Hier een paar nuttige weetjes op een rij. Waar je werkgever voor moet zorgen, wat jij moet regelen en hoe je het voor jezelf zo makkelijk mogelijk maakt.

Voedingsrecht

Als je borstvoeding geeft en je gaat weer aan het werk, dan heb je recht om je kind te voeden of om te kolven tijdens werktijd. Tot je kindje 9 maanden is mag je 25% van je werktijd gebruiken om te kolven of, als dat mogelijk is, live te voeden. Het handigst is om al voordat je met verlof gaat te bespreken met je werkgever dat je van plan bent om te kolven/voeden. Zo kan je werkgever een geschikte plek creëren als die er nog niet is en kun jij met een gerust hart weer aan het werk na je verlof.

Wat moet je werkgever regelen?

Je werkgever is verplicht om een ruimte beschikbaar te stellen voor jou om te kolven. Deze ruimte moet geschikt zijn voor jou om in alle rust te kolven. Daarnaast moet het hygiënisch zijn, afsluitbaar en met voldoende gelegenheid voor klimaatbeheersing (frisse lucht, verwarming). Een toilet is dus geen geschikte ruimte. En een bezemhok ook niet.

Borstvoeding en werk - kolven

Wat moet jij regelen?

Een goede kolf is een must en absoluut een investering waard (en nog altijd goedkoper dan flesvoeding, trouwens). Er bestaan handkolven, enkelzijdig elektrische kolven en dubbelzijdig elektrische kolven. Afhankelijk van jouw wensen, maar ook het moment dat je kolft en hoe vaak je dat gaat doen kies je een kolf die bij jouw situatie past. Meer informatie over welke kolf je het beste kunt kiezen, vind je bijvoorbeeld op borstvoeding.com of vraag advies bij een lactatiekundige bij jou in de buurt. 

Belangrijk tijdens je borstvoedingstijd: rust

Naast kolf-/voedrecht heb je – net als tijdens je zwangerschap – recht op rustmomenten tijdens je werkdag mocht je daar behoefte aan hebben. Zo mag je bijvoorbeeld geen overwerk doen en geen nachtdiensten. Dit recht heb je tot je kindje 6 maanden is en geeft je de gelegenheid om te herstellen en te wennen aan de nieuwe situatie.

Doutzen Kroes kolft

Doutzen Kroes kolft.  Bron: Instagram

Relaxt kolven

Niet voor niets is het bij wet geregeld dat er een kolfruimte beschikbaar moet zijn die o.a. af te sluiten moet zijn. Je moet er de rust en de gelegenheid voor hebben. Zoals je misschien wel weet kan het even voordat de melk gaat stromen (toeschietreflex) en dat gaat het beste als je ontspannen bent.  Komt je toeschietreflex even niet, dan helpt het soms om foto’s te kijken van je kindje. Heb je vaker moeite met kolven, dan bestaan er speciale neussprays met oxytocine. Dit is op recept te verkrijgen via je huisarts. Of zet simpelweg een kopje (borstvoedings)thee en ga er rustig voor zitten met een tijdschrift.

Voedingsrecht afgelopen, en dan?

Als die 9 maanden kolfrecht voorbij zijn, hoeft dat niet te betekenen dat je moet stoppen met borstvoeding. Je werkgever is nog steeds verplicht om je de gelegenheid te geven om te kolven en te rusten, alleen moet het nu in je eigen tijd. Vaak hoef je dan niet meer zo vaak op een dag te kolven en kun je hiervoor bijvoorbeeld je pauze(s) gebruiken. Maak hierover ook weer tijdig duidelijke afspraken samen.

Melkpunt

Mocht je toch nog tegen een situatie aanlopen op je werk of op school of studie, bijvoorbeeld als je niet kan of mag kolven, neem dan contact op met Stichting Melkpunt. Deze stichting maakt zich sterk voor het normaliseren van borstvoeding en dan met name buitenshuis: op openbare plekken, op het werk of op school/studie. Met ludieke postercampagnes bijvoorbeeld, maar ze komen ook in actie als er een voedende of kolvende moeder is weggestuurd uit een winkel, café of openbare ruimte. Of ze treden op als bemiddelaar op je werk.

Heel veel succes!

Foto Melkpunt

Bronnen: www.borstvoeding.com, www.melkpunt.nl en www.corporatelactatie.nl

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

2 Reacties

 • Avatar
  Reageer caroline augustus 7, 2015 at 23:40

  Voor wie dit een interessante onderwerp is:

  er is een speciale Facebook -roep over *werk en borstvoeding combineren*
  https://www.facebook.com/groups/949077555109994/

  • Avatar
   Reageer Margot augustus 10, 2015 at 11:40

   Bedankt voor je tip, Caroline!

  Plaats een reactie