Vroege zwangerschapstest: alles wat je moet weten

Vraag je je af of je in verwachting bent? Als aanstaande ouders wil je natuurlijk zo snel mogelijk zekerheid hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt, waaronder de vroege zwangerschapstest of de early...

7 pluspunten van een autovakantie met kinderen

Een autovakantie met kinderen, is dat wel leuk voor iedereen? Als je verder weg wil is het een lange rit, misschien heel vermoeiend en vervelend. Om meteen met de deur in huis te vallen: ja, een autovakantie is heel goed te doen en dit kun je zelf heel makkelijk leuk...

25 stoere meisjesnamen: inspiratie

Als je op zoek bent naar een stoere naam voor een meisje, dan moet deze in ieder geval kort en krachtig zijn. In dit artikel hebben we 25 korte stoere meisjesnamen voor je verzameld. De namen in dit artikel zijn tijdloos, hip, vlot en gemakkelijk uit te spreken. Ook...

Kinderwens? Let op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.

Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden om de natuur een handje op weg te helpen. We vertellen je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden. Kinderwens en zwanger worden...

Diarree bij een baby

Iedereen kan te maken krijgen met diarree. Ook je baby kan een waterige en dunne ontlasting krijgen door een storing in de spijsvertering. Het gevaar van diarree bij een baby is dat jonge kinderen sneller uit kunnen drogen door een te dunne ontlasting. Het is dan ook...

Al een aantal jaren krijg ik op social media filmpjes van schattige peuters te zien. Soms in combinatie met schattige puppies. Blijkbaar weet het algoritme van Facebook en Instagram dat ik daar dol op ben. Sinds kort verrichten de peuters in die filmpjes ook nog eens – voor hun leeftijd – verbazingwekkende taakjes. ‘Zelf doen’, zoals zelf uit bed stappen, zich aankleden en uit een grote kan een beker melk inschenken.

Deze zelf doen-trend komt uit de Montessori-stroming, waarbij kinderen wordt geleerd om zo snel mogelijk dingen zelf te kunnen doen. Dit geeft zelfvertrouwen, een groter gevoel van verantwoordelijkheid én het geeft ze keuzemogelijkheden, waardoor je ook minder ‘gedoe’ krijgt. Lees ook: driftaanvallen van peuters die heel hard schreeuwen: ‘Zelf doen!’.

driftaanvallen van peuters die schreeuwen Zelf doen

Als kinderen ouder worden kunnen ze steeds meer zelf doen

Als je kinderen nog baby zijn, zijn ze volledig afhankelijk. Eten, slapen, poepen, bij het aandragen en opruimen hebben ze uiteindelijk jou als ouder/verzorger nodig. Geen wonder dat je in die periode op je tandvlees loopt. Als ze ouder worden kunnen ze steeds meer zelf doen. Nadeel daarvan is dat ze ook alles zelf wíllen doen. Zelf schoenen aandoen, zelf de deur open en dicht doen, zelf in de auto stappen, zelf bepalen uit welke beker ze willen drinken.

Zelf doen is een lesje in geduld voor ouders

Zelf doen is een lesje in geduld voor ouders

Het is voor ouders een lesje in geduld, dat zelf doen. Want dat kinderen iets willen, betekent nog niet dat ze het direct ook kunnen. En als het dan wel lukt, duurt het allemaal eindeloos. Een peuter kan gerust een huilaanval krijgen omdat jij de deur open hebt gedaan, terwijl zij het wilden doen. En dan alleen getroost zijn als je terug naar binnen gaat, op de bank gaat zitten en pas opstaat als de peuter de deur zélf open heeft gedaan. Het ouderschap is soms net een absurdistisch toneelstuk.

Ik vrees dat ik niet een hele goede Montessori ouder zou zijn. Ik wilde mijn kinderen nog weleens zelf hun melk laten inschenken, maar dan toch niet zonder de kan stiekem een beetje vast te houden.

Kinderen zelf verantwoordelijk maken

Toch had ik een aantal jaren geleden een ‘aha-moment’. Mijn oudste had een vriendje op bezoek en die bracht – zonder dat ik het hoefde te vragen – zijn bord naar de keuken. Ik vroeg de moeder van het vriendje hoe zij dat voor elkaar had gekregen, maar bij hen thuis was dit volstrekt normaal. Bij ons niet, dus ik besloot dat er iets moest veranderen.

Vanaf die dag waren onze kinderen verantwoordelijk voor het afruimen en afwassen na het avondeten. Ik heb het consequent volgehouden, en nu hoef ik het meestal niet eens meer te vragen. Heel soms schieten ze nog weleens weg in een onbewaakt ogenblik, maar dan roep ik ze terug en weten ze wel hoe laat het is. Maar het heeft wel lang geduurd voordat dit een automatisme was.

Zelf doen is leerzaam voor het kind en de ouder

Zelf doen is leerzaam voor het kind en de ouder

Ik denk dus dat die filmpjes maar het halve verhaal laten zien; namelijk het eindresultaat. Het laat niet zien hoe vaak de kan melk al uit de handen van zo’n kleintje is gevallen en de melk over de hele tafel is gegaan. En ik denk ook dat het fijn is om je kinderen te kunnen helpen en kind te kunnen laten zijn.

Als ze straks uit huis zijn, kan ik namelijk niets meer voor ze doen, behalve af en toe vieze studentenkleren wassen. Waarschijnlijk kan ik tegen die tijd niet wachten tot ik een wasje voor ze mag draaien.