In het geval van bekkeninstabiliteit zijn de ligamenten die het bekken bij elkaar houden in het gebied van de schaambeenvoeg losgeraakt. De belangrijkste oorzaken zijn fysieke stress, hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en eerdere zwangerschappen. Bekkeninstabiliteit wordt gekenmerkt door bekkenpijn, lage rugpijn, irritatie van het sacro-iliacale gewricht en beperkte mobiliteit. Zwangere vrouwen ervaren de instabiliteit van het bekken vaak in met bekkenpijn. Vijf tot negen procent van alle zwangere vrouwen ontwikkelt een instabiliteit van het bekken tijdens de zwangerschap of de geboorte van hun kind. Als je zwanger bent en bekkeninstabiliteit ervaart of wilt voorkomen, kunnen we ons voorstellen dat je hier een aantal vragen over hebt.

1. Wat is zwangerschap gerelateerde bekkeninstabiliteit?

Tijdens de zwangerschap kan instabiliteit van het bekken samen met bekkenpijn optreden. Door hormonale veranderingen en de fysieke belasting veroorzaakt door het ongeboren kind, worden de bekkenbanden uitgerekt tijdens de zwangerschap. De instabiliteit wordt voornamelijk gekenmerkt door bekkenpijn en verminderde mobiliteit. Het kan voorkomen aan het begin van de zwangerschap en doorlopen tot lang na de geboorte.

Zwangerschapshormonen beïnvloeden alle elastische ligamenten, dus ook de bekkenligamenten. De ligamenten worden elastischer en soepeler. Dit gebeurt ter voorbereiding op de bevalling. De ontspanning van het bekken verwijdt het geboortekanaal waardoor het ongeboren kind tijdens de geboorte heen moet. Deze ontspanning van het hormonale ligament vindt meestal plaats rond de 20ste week van de zwangerschap. In sommige gevallen kunnen de ligamenten veel vroeger dan gebruikelijk worden uitgerekt. Dit leidt tot bekkeninstabiliteit, die het verloop van de geboorte kan beïnvloeden.

2. Kan ik bekkeninstabiliteit oplopen tijdens de bevalling?

Tijdens de geboorte kunnen ligamenten volledig worden overbelast en zelfs scheuren. Dit kan gebeuren wanneer de bevalling erg snel verloopt, tijdens een stuitbevalling of wanneer de baby erg groot is. Deze complicaties zullen een volgende bevalling bemoeilijken.

3. Wat zijn de symptomen van een instabiel bekken?

De instabiliteit van het bekken wordt voornamelijk gekenmerkt door bekkenpijn en beperkte mobiliteit. De pijn is vaak te voelen bij het opstaan, het gebruik van trappen, bukken, tillen van zware voorwerpen en tijdens het sporten. De pijn kan zo hevig zijn, waardoor deze gevoeld kan worden tot in de lies, de vagina of de binnenkant van de dij. Een instabiel bekken kan ook irritatie van de gewrichten veroorzaken met pijn in de sacro-iliacale gewrichten. Een ander gevolg van instabiliteit van het bekken kan ook een onzekere manier van lopen zijn. Vrouwen die last hebben van deze aandoening kunnen niet draaien tijdens het liggen en ook niet op één been staan.

4. Hoe laat ik een instabiel bekken behandelen?

De behandeling is gericht op een snelle pijnvermindering evenals de versterking van de ligamenten. Medicatie en bekkenmassages verlichten de pijn. Fysiotherapie zal de ligamenten en de omliggende spieren versterken. Warmte- en infraroodbehandelingen kunnen de therapie effectief ondersteunen. Deze maatregelen, met name het toedienen van pijnstillers, worden in overleg met een behandelende arts of verloskundige genomen.

Als de instabiliteit van het bekken vroegtijdig wordt herkend en tijdig wordt behandeld, mag er geen reden zijn om tijdens de geboorte complicaties te verwachten. Een instabiel bekken en de pijn die eruit voortvloeit, kunnen echter gedurende weken en maanden aanhouden. De behandeling moet daarom na de geboorte worden voortgezet.

5. Zijn er hulpmiddelen om de pijn te verminderen en instabiliteit van het bekken te voorkomen?

Een bekken orthese kan de behandeling van bekkenpijn effectief ondersteunen en toekomstige problemen voorkomen. De orthese helpt de pijn te verminderen door het bekken te stabiliseren en de uitgerekte ligamenten te verlichten, met name in het gebied van het SI-gewricht. Twee flexibele, nubbed pads masseren meestal pijnlijke triggerpoints tijdens het bewegen en stimuleren de bloedsomloop. Dit helpt om fysieke stress te verminderen en krampen tegen te gaan.

Het gebruik van een bekken orthese is eenvoudig. De anatomisch gevormde vorm biedt een hoog draagcomfort. Een praktische buikbevestiging met geïntegreerde vingerlussen maakt het gemakkelijk om de orthese aan te doen. De orthese wordt rond het bekken vastgemaakt met behulp van twee riemen en de stabiliserende kracht kan naar behoefte worden aangepast. De sluiting en de randen hebben meestal een plat ontwerp, zodat ze tijdens het dragen nauwelijks onder kleren opvallen.