Iedereen weet wel dat kinderen heel veel spelen. Dit maakt kinderen ook zo leuk, aangezien je echt ziet dat ze energie hebben. Als volwassene kun je daar dan ook veel van leren, want volwassenen hebben namelijk veel minder behoefte om nog te spelen. Maar als je een kind zo vrolijk ziet zijn, dan word jij als volwassene daar automatisch natuurlijk ook erg vrolijk van. Echter betekent het ook dat kinderen heel erg roekeloos zijn. Ze zien gevaren nog niet zo snel. Dit resulteert erin dat ze ook sneller ongelukken krijgen. Bijvoorbeeld wondjes op verschillende plekken. Meestal valt dit allemaal wel mee, maar het is belangrijk om wonden op een goede manier te behandelen. Zeker als het gaat om wonden in de mond, bij het oor of in het oog. In dit artikel zal worden behandeld hoe deze wonden kunnen ontstaan. Daarna zal worden verteld hoe ze kunnen worden behandeld.

Wonden in de mond

Wonden in of bij de mond kunnen voorkomen bij een kind. Maar hoe ontstaat een wond bij de mond? Hieronder een aantal mogelijkheden die veel voorkomen.

Vallen door te snel lopen

Kinderen rennen vaak snel en roekeloos. Zeker op het schoolplein is er een grote kans dat er een wond bij de mond ontstaat. Er zijn namelijk verschillende spelletjes die ervoor zorgen dat een kind gedwongen is sneller te lopen. Hierdoor is er ook een kans dat een kind snel gaat struikelen, omdat hij of zij niet goed oplet. Je kind kan bijvoorbeeld zo betrokken zijn in een spel dat je het hem of haar natuurlijk ook niet echt kwalijk kan nemen. Tijdens tikkertje of verstoppertje spelen is er een grote kans dat een kind struikelt. Maar ook tijdens een spel als reuzenval. Hierbij zijn er twee groepen. Een groep moet proberen naar de andere kant te lopen, terwijl de andere groep moet proberen de kinderen te tikken. Dit is een leuk spel, maar kan er ook voor zorgen dat je kind struikelt over een been van iemand. Als je kind naar voren struikelt, is er een kans op een wond in de mond. Je mond is namelijk heel fragiel en daar is snel bloed te vinden. Door het struikelen kan er een tand door de lip ontstaan. Hierdoor ontstaat veel bloed. In ergere gevallen kan het zelfs zijn dat je kind een tand verliest.

Stoeien

Kinderen houden ervan om lekker met elkaar te ravotten. Hartstikke leuk natuurlijk, zolang ze maar op een gezonde manier met elkaar stoeien. Het is namelijk niet de bedoeling dat er echt haat en nijd is. Voor kinderen kan de grens tussen stoeien en echt vechten nog wel eens een grijs gebied zijn. Soms kan het stoeien uit de hand lopen, waardoor er iets in de mond wordt geraakt. Denk daarbij aan krabben of een klap. Beide zaken kunnen ervoor zorgen dat er een wond in de mond ontstaat. Ook met per ongeluk stoeien kan het natuurlijk gebeuren. Je kind kan dan op een rare manier terecht komen.

Tips bij een wond in of bij de mond

Heb je bij je kind een wond geconstateerd? Dan is er nog geen enkele reden van paniek, maar je moet er wel even voor zorgen dat je dit op een nette manier aanpakt. Hoe los je een wond bij de mond op? Veel ouders zijn direct geneigd om de wond van een kind uit te wassen. Dit omdat je kind een vieze smaak in zijn mond heeft en daardoor kan gaan huilen. Door het wassen ben je in de veronderstelling dat je het goed doet als ouder. Dit is echter niet zonder risico's. Dit kan er namelijk voor gaan zorgen dat het bloedstolsel los gaat raken. Het is verstandiger om een gaasje over de wond te leggen. Dit is een goede methode. Dit gaasje moet je er dan ongeveer 10 minuten oplaten en dit zorgt ervoor dat de wond zal stoppen met bloeden!

Wonden in het oog

Je kind kan ook te maken krijgen met wonden in het oog. Een oogwond is soms heel onschuldig, maar deze kan ook erg gevaarlijk zijn. Wat zijn oorzaken van oogwonden?

Je kind prikt in zijn eigen oog

Er is een mogelijkheid dat je kind zich in zijn eigen ogen prikt. Dit doet hij of zij dan natuurlijk niet bewust, maar onbewust kan dit zomaar gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer je kind jeuk heeft bij zijn oog. Heeft je kind dan ook lange nagels? Dan is er een mogelijker dat er iets in het oog scheurt. Dit kan een wond bij het oog in de hand werken. Je kind kan daardoor veel pijn ondervinden. Naast de pijn is het bovendien irriterend en ontstaan er vaak traanogen.

Met spullen gooien

Wat ook gevaarlijk is, is het gooien van scherpe spullen. Kinderen zijn vaak roekeloos en zijn zich niet bewust van de gevolgen van het gooien met spullen. Het kan zijn dat er een wild kind in de klas zit die regelmatig met spullen gooit. Je kind kan dan iets in zijn oog krijgen. Zeker op school komt dit veelvuldig voor en het is dan ook verstandig om dit altijd in de gaten te houden. Heeft je kind een wond bij het oog, aarzel dan niet en onderneem zo snel mogelijk actie.

Wat te doen bij een oogwond?

In principe kun je het beste zelf geen rare acties ondernemen bij een oogwond. Zie je bijvoorbeeld dat je kind iets in zijn oog heeft. Het is dan verstandig om dit er niet uit te halen. Er bestaat dan een kans dat je meer schade toebrengt. Het is beter om rustig te blijven en zo snel mogelijk een huisarts te bellen. Die kan de situatie beter inschatten en mogelijke risico's uitsluiten. Veel mensen denken dat het overdreven is om naar een huisarts te gaan. Dit is niet het geval, want je kunt beter uit voorzorg te snel naar een huisarts gaan. Beter voorkomen dan er later achter komen dat er iets ergs aan de hand is.

Wonden bij het oor

Ook het oor is een plek die erg vatbaar is voor wonden. De oorlellen zijn erg fragiel en de huid is zeer zacht. Dit zorgt ervoor dat er snel een wondje ontstaat die flink kan gaan bloeden. Doorgaans ziet dit er erger uit dan dat het daadwerkelijk is. Wat zijn de oorzaken van een wond bij het oor?

Vallen

Net als bij andere wonden, kan een oorwond veroorzaakt worden wanneer je kind valt. Dit klinkt misschien gek, want hoe kun je nou op je oor vallen? Maar kinderen kunnen op de gekste manieren terecht komen. Dit komt omdat een kind vaak erg druk is. Hij of zij rent alle kanten op. Je kunt dan glijden of ergens overheen vallen en op de zijkant van je lichaam vallen. Zeker als je dan op stenen valt, bestaat er een grote kans dat er een bloeding bij de oorlel ontstaat.

Gymnastiek

Kinderen op de basisschool hebben vaak een aantal uren per week een verplichte gymnastiekles. Veel activiteiten die je kind uitvoert bij gymnastiek zijn erg veilig. Maar er kan altijd wat gebeuren! Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je kind tijdens gymnastiek op de basisschool gaat judoën. Het is een leuke sport, maar er kan ook veel misgaan. Zo kun je tijdens het beoefenen van judo een hersenschudding krijgen wanneer je heel raar valt. Ook kan het echter zijn dat tijdens een greep het oor wordt gepakt. Indien het andere kind dan scherpe nagels heeft, dan kan dit erin resulteren dat er iets gaat scheuren bij het oor. Erg naar natuurlijk. Ook bij andere activiteiten omtrent gymnastiek kan natuurlijk een bloeding worden veroorzaakt.

Bloeding bij oor: hoe pak je het aan

Zie je als ouder dat er een bloeding is bij het oor? Ga dan eerst na wat de oorzaak van de bloeding is en waar de bloeding vandaan komt. Is het alleen aan de buitenkant en komt het bijvoorbeeld door een nagel? Dan is er geen enkele reden tot groot paniek. Het beste is dan om een gaasje te pakken en zodoende het bloed proberen te stollen. Met een gaasje gaat dit sneller dan met een doekje of iets anders. Blijft het bloeden doorgaan, dan is het verstandig om altijd de huisarts te bellen. Er bestaat namelijk een kans dat er gehecht moet worden. Zoals al even was verkondigd, is een bloeding bij het oor namelijk zeer fragiel. Dat kan een flinke tijd doorbloeden en een hechting is dan soms onontkoombaar. Is er een bloeding binnen het oor en heeft je kind veel pijn? Bel dan een huisarts, of een ambulance als het erg acuut is!