Het belang van het hebben van een EHBO certificaat ka niet genoeg benadrukt worden. Overal waar je komt kan een ongeval zich voordoen of kan iemand zich onwel voelen en dan wil je toch niet in de positie verkeren waarin je niet weet hoe je het slachtoffer het beste kan helpen. Ook voor mensen die vaak in de buurt van kinderen vertoeven, kan dit certificaat het verschil maken.

Het EHBO certificaat

Wie dit certificaat op zak heeft, mag zich EHBO hulpverlener noemen. Er wordt van de houders hiervan verwacht dat ze op een adequate manier eerste hulp kunnen verlenen aan slachtoffers. Zij moeten alert zijn voor de veiligheid van het slachtoffer, moeten de situatie snel en correct kunnen beoordelen, moeten in staat zijn om op basis van de beoordeling de gepaste hulp in te roepen en moeten de eerste zorgen kunnen toedienen in afwachting van de hulpdiensten. Let echter wel op dat je de opleiding volgt bij een hiervoor officieel erkend opleidingscentrum zoals het Rode Kruis bijvoorbeeld.

Een certificaat dat levens kan redden

Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer hulpverleners onmiddellijk na het optreden van een medisch probleem reeds kunnen starten met het bieden van eerste hulp de kans op overleven een pak hoger ligt. Hulpdiensten hebben immers steeds een zekere tijd nodig om de plaats waar het slachtoffer zich bevindt te bereiken. In levensbedreigende situaties kan deze tijd echter te kort zijn. Het slachtoffer kan komen te overlijden of er kan blijvende schade optreden omdat teveel tijd verloren ging. Stellen dat iemand met een EHBO certificaat een leven kan redden is dus zeker niet overdreven maar de harde realiteit.

Doelgroep

Als je nu zou vragen voor wie de opleiding van belang is dan zou het antwoord eenvoudigweg “iedereen” zijn. Want hoewel bepaalde mensen deze opleiding verplicht zullen moeten volgen omwille van hun baan of vrijetijdsbesteding, is er niemand op te noemen voor wie dit geen meerwaarde zou zijn, integendeel. Uiteraard zal voor sommigen de opleiding meer een evidentie zijn dan voor anderen. Denk maar aan mensen van hulpdiensten bijvoorbeeld, daar zal de opleiding automatisch geïntegreerd worden in hun beroepsopleiding. Dit zal ook gelden voor mensen die in crèches of op scholen werken, die sportactiviteiten begeleiden of die in hun vrijetijd in het verenigingsleven actief zijn. Daar wordt vaak vereist dat minstens een bepaald aantal personen in het bezit is van het EHBO certificaat. Maar ook in het dagdagelijkse leven kunnen we in situaties terechtkomen waarin een correcte medische eerste hulp voor het slachtoffer het verschil kan maken. Heeft je kindje vriendjes over de vloer en valt er eentje van de schommel? Goede verzorging is aangewezen. Ben je op een speelplein met je kindje en verzwikt eentje zijn enkel? Met je certificaat weet je wat te doen. Ben je in de winkel en wordt iemand onwel? Het correct inschatten van de ernst kan hier een leven redden. Om al deze redenen kunnen we dus wel degelijk stellen dat voor niemand grondige kennis van eerste hulp een overbodige luxe is.

Opleidingsmogelijkheden

Aan de opleiding van EHBO hulpverlener werden uiteraard eisen en voorwaarden gesteld waaraan ieder opleidingscentrum dat een certificaat wil kunnen uitreiken zich moet houden. Hiervoor werden opleidingsdoelen bepaald en moet de cursist een examen afleggen om te bewijzen dat hij of zij ook effectief deze materie beheerst en kan toepassen. Van houders van een EHBO certificaat wordt ook verwacht dat zij geregeld bijscholingen volgen om hun kennis up to date te houden. Net als alles is ook de medische hulpverlening onderhevig aan veranderingen en het gebruik van nieuwe technieken en methodes. Eenmaal om de twee jaar ben je verplicht deze bijscholing te volgen om te blijven beschikken over een geldig certificaat. Niets belet je uiteraard om ook tussenin bijkomende opleidingen te volgen om je kennis en vaardigheden te verbreden. Zo kan je je ook verder specialiseren in tal van domeinen en misschien zelf als vrijwilliger gaan werken hiermee, vrijwilliger hulpverleners kunnen er immers nooit teveel zijn.

Ook jij kan het verschil maken

Hebben we je al helemaal kunnen overtuigen van het idee dat ook jij wel degelijk het verschil kan maken? Wacht niet langer en ga op zoek naar een opleidingscentrum in je buurt en binnen de kortste keren kan ook jij uitpakken met je EHBO certificaat. Of het nu onderweg, thuis of tijdens een dagje vrij is, je kan steeds in een situatie terechtkomen waarin snel en correct medisch handelen vereist is. Met jouw kennis weet je dat je dit aankan en dat je het slachtoffer de best mogelijke hulp zal kunnen aanbieden in afwachting van de hulpdiensten.