Bartonella henselae of, zoals het in de volksmond genoemd wordt 'de kattenkrabziekte', is een ziekte die vooral kinderen treft en dan vooral tijdens de herfst- en wintermaanden. Dat deze besmetting het meest voorkomt tijdens deze maanden heeft er alles mee te maken dat rond die tijd de weerstand tegen ziekten bij de meeste mensen lager is. Ongeveer twee op 100.000 mensen worden besmet met deze bacterie die doorgegeven wordt door katten die hiervan de drager zijn.

Naar alle waarschijnlijkheid zijn het kattenvlooien die deze ziekte veroorzaken. De grote boosdoener is de vlooienpoep op de nagels van katten die jonger zijn dan twee jaar. Wanneer een poes krabt, zorgt dit voor de overdracht van de bacterie door katten naar mensen. De bacterie is ook vaak terug te vinden in mijten, teken en sommige spinnen. Kattenkrabziekte bij kinderen is meestal niet gevaarlijk, vooral niet bij hen met een gezond immuunsysteem. Gezonde kinderen die van kleins af gewend zijn aan katten zijn zelden het slachtoffer van deze ziekte. Heb je kleine kinderen en ben je van plan een poes aan te schaffen of, heb je reeds een schattige pluizenbol in huis, lees dan vooral verder.

Wat zijn de symptomen van kattenkrabziekte bij kinderen

Hoewel het meestal om een onschuldige en voorbijgaande aandoening is, doe je er goed aan om de symptomen te kunnen herkennen. Een kind met kattenkrabziekte vertoont in de meeste gevallen opgezwollen lymfeklieren ter hoogte van de nek, de hals en de liezen. Soms kan het ook gepaard gaan met koorts en hoofdpijn maar dit is niet noodzakelijk. Ook kunnen er bultjes ontstaan in de streek waar het kind een krab kreeg. Die bultjes veranderen binnen een paar dagen in blaasjes waarop zich korstjes vormen. Na enkele dagen verdwijnen deze vanzelf.

Indien je kleintje in de oogjes gekrabd wordt kan dit zorgen voor een pijnlijke ontsteking van de slijmvliezen in de ogen. Maar ook al verdwijnen ook deze symptomen, een bezoekje bij de huis- of oogarts voor ontstekingsremmende oogdruppels is toch aan te raden.

Deze aandoening kan in zeldzame gevallen ernstige gevolgen hebben maar dan vooral bij mensen wiens weerstand zeer laag is. De bultjes worden dan geen blaasjes maar bloedende wondjes en zelfs de milt en de lever kunnen gaan bloeden. Wanneer dit niet nauwlettend opgevolgd en verzorgd wordt kunnen patiënten in coma geraken en in de ergste gevallen zelfs overlijden. Maar geen paniek, dit is eerder een uitzondering dan een regel.

Kunnen kinderen de kattenkrabziekte aan elkaar doorgeven?

De Bartonella henselae bacterie kan enkel doorgegeven worden door katten. Gedomesticeerde poezen zullen minder vaak deze bacterie met zich meedragen. Straatkatten daarentegen zijn vaker geïnfecteerd en het is daarom raadzaam om kleine kinderen, jonger dan vijf jaar, niet met deze poezen in contact te laten komen.

Wat te doen bij kattenkrabziekte?

Zoals je eerder in dit artikel las hoeft deze bacteriële infectie niet gevaarlijk te zijn. Wanneer je kind in contact kwam met de scherpe nageltjes van poeslief maak je het wondje schoon met zuiver water en dep je het daarna met een goed ontsmettingsmiddel. Hierna kun je desgewenst een druppeltje CBD olie aanbrengen, het werkt ontstekingsremmend en kalmeert de huid. In zeldzame gevallen kan er een abces ontstaan en in dat geval maak je beter een afspraak bij de huisartsenpost. De huisarts zal het abces openprikken zodat de pijn verdwijnt en heel misschien zal hij antibiotica voorschrijven.

Om er zeker van te zijn dat je de kans op kattenkrabziekte zoveel mogelijk uitsluit zorg je er best voor dat je katten op regelmatige tijdstippen behandeld worden tegen vlooien en teken. Deze producten koop je het liefst bij de dierenspeciaalzaak of bij de apotheek. Zo ben je er zeker van dat ze niet zorgen voor gezondheidsproblemen bij de poezen.

Kan een kind met kattenkrabziekte naar school of de kinderopvang?

Zolang er geen sprake is van koorts en/of hoofdpijn is er geen enkele reden waarom je je kleintje niet naar de opvang of school zou brengen. Vermits het niet besmettelijk is naar andere kindjes toe is het helemaal veilig om je kind met andere kindjes te laten spelen. Je doet er wel goed aan om de juf of leraar op de hoogte te brengen dat je kind de kattenkrabziekte heeft, zo kan ze een oogje houden op je kleintje mocht het toch last krijgen van koorts of hoofdpijn. Leg duidelijk uit dat de ziekte niet besmettelijk is en dus niet overdraagbaar naar haar of hem zelf of naar andere kinderen in de klas.