Het is normaal dat jonge kinderen overgeven of diarree, een vreemde hoest, verkoudheid of oorontsteking krijgen. Lees verder om meer te weten te komen over enkele veel voorkomende kinderziekten.

Hoesten

Bij kinderen is hoesten een veel voorkomend symptoom dat meestal wordt veroorzaakt door een verkoudheid. Gewoonlijk wordt gaat een hoest vanzelf over en is het meestal niet ernstig. Als je kind normaal eet, drinkt en ademt zonder een piepend geluid, hoef je je geen zorgen te maken over een hoest. Maar als je kind een hoest heeft die niet overgaat, raadpleeg dan je arts. Oorzaken van een ernstigere hoest bij kinderen kunnen zijn:

  • Kroep
  • kinkhoest
  • Astma
  • Longontsteking
  • Het inslikken van een vreemd voorwerp, bijvoorbeeld pindanootjes

Tekenen van een ernstigere oorzaak van hoesten bij kinderen kunnen zijn:

  • Koorst
  • Een aanhoudende hoest (langer dan twee weken) of een ongewone hoest
  • Ademhalingsproblemen met piepend geluid
  • Het hoesten doet zich 's nachts voor
  • Je kind is lusteloos, overdreven moe of voelt zich niet op zijn gemak
  • De huid van je kind verandert van kleur en wordt blauw of erg bleek

Raadpleeg je arts als je kind een van bovenstaande symptomen heeft. Ademhalingsproblemen bij kinderen vragen dringende medische hulp. Hoewel het verontrustend is om je kind te horen hoesten, helpt hoesten slijm uit de borst of uit de achterkant van de keel los te maken.

Keelpijn

De meest voorkomende oorzaak van keelpijn is een virale ziekte, zoals een verkoudheid of griep. De keel van je kind kan een dag of twee droog en pijnlijk aanvoelen voordat een verkoudheid begint. De meeste keelpijn verdwijnt echter na een paar dagen vanzelf. Raadpleeg je arts als je kind moeite heeft met ademhalen of slikken, meer kwijlt dan normaal, een stijve of gezwollen nek heeft of koorts heeft.

Verkoudheid

Een verkoudheid is een veelvoorkomende kinderziekte en het is normaal dat jonge kinderen meerdere verkoudheden per jaar hebben. Dit komt omdat er honderden verschillende verkoudheidsvirussen zijn en jonge kinderen geen immuniteit hebben voor een van hen, omdat ze ze nog nooit eerder hebben gehad. Geleidelijk bouwen ze immuniteit op en worden ze minder verkouden. Antibiotica helpen niet bij de behandeling van een verkoudheid omdat ze een virale ziekte zijn. De meeste verkoudheden worden beter na vijf tot zeven dagen. Hieronder zijn enkele dingen die je kunt doen om de symptomen te verlichten:

  • Laat je kind meer drinken
  • Zoute neusdruppels kunnen helpen gedroogde neusafscheidingen los te maken en de symptomen van een verstopte neus te verlichten
  • Als je kind koorts, pijn of ongemak heeft, kan paracetamol of ibuprofen helpen. Er zijn producten voor jonge kinderen en baby's die op de bijsluiter vermelden welke dosis je aan je kind mag geven
  • Moedig iedereeen in huis aan om regelmatig de handen te wassen om de verspreiding van verkoudheden te stoppen
  • Vermijd neussprays. Ze helpen niet bij verkoudheid en kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals een snelle hartslag, zenuwachtigheid en slapeloosheid

Oorinfecties

Oorinfecties komen vaak voor bij baby's en jonge kinderen. Ze volgen vaak na een verkoudheid en veroorzaken soms koorts. Een kind kan aan een oor trekken of wrijven, maar baby's kunnen het moeilijker kenbaar maken. Ze huilen en lijken niet op hun gemak of normale doen. Als je kind oorpijn heeft maar verder gezond is, geef hem of haar dan een dosis paracetamol of ibuprofen gedurende 12 tot 24 uur. Breng geen olie, wattenstaafjes of iets anders in het oor van je kind, tenzij je arts je adviseert dit te doen. De meeste oorinfecties worden veroorzaakt door virussen, die niet met antibiotica kunnen worden behandeld. De ontstekingen gaan over na verloop van tijd. Als je denkt dat je kind een oorontsteking heeft, raadpleeg dan je arts.

Loopoor

Herhaalde middenoorinfecties kunnen leiden tot loopoor of lijmoor. Kleverige vloeistof hoopt zich op, wat het gehoor van je kind kan beïnvloeden. Dit kan leiden tot onduidelijke spraak- of gedragsproblemen. Raadpleeg je arts voor advies als je denkt dat je kind een loopoor heeft.

Kroep

Kroep is een infectie dat veroorzaakt wordt door een virus. Het veroorzaakt het opzwellen van de luchtpijp, de luchtwegen naar de longen en de stembanden. Omdat alles opzwelt, wordt de ademhaling bemoeilijkt. Een kind met kroep heeft een opvallende blaffende hoest en kan een scherp geluid maken wanneer het inademt. In de meeste gevallen is kroep niet ernstig, maar het is mogelijk dat het ernstig wordt.

Symptomen van kroep

Je kind kan de symptomen van een verkoudheid vertonen voordat de kroep begint, waaronder een loopneus, keelpijn, koorts en prikkelbaarheid. Je kind ontwikkelt vervolgens een scherpe, blaffende hoest, die vaak gepaard gaat met een hese stem. De luidruchtige ademhaling en hoest wordt meestal 's nachts erger. Het kan ook verergeren als je kind van streek raakt. Bij de meeste kinderen verbeteren de symptomen na een paar dagen. Kinderen met kroep hebben dus een luidruchtige, piepende ademhaling die duidelijk hoorbaar is bij het inademen – wat ook stridor wordt genoemd. Over het algemeen duidt dit op een obstructie of een vernauwing van de luchtpijp. Stridor kan ook veroorzaakt worden omdat het strotklepje ontstoken raakt. Deze aandoening wordt epiglottitis genoemd. Als laatste kan stridor ook veroorzaakt worden door het inhaleren of opeten van een vreemd voorwerp.

Diarree en overgeven

De meeste baby's hebben af __en toe losse ontlasting. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben doorgaans een lossere ontlasting dan baby's die formulevoeding krijgen. Ga ervan uit dat het diarree is als je baby herhaaldelijk ongeformeerde, waterige ontlasting heeft. Sommige kinderen tussen de leeftijd van 1 en 5 jaar hebben regelmatig een stinkende, losse ontlasting die herkenbaar voedsel kan bevatten, zoals wortelen en erwten. Meestal zijn deze kinderen volkomen gezond en groeien ze normaal. De diarree kan te wijten zijn aan het drinken van te veel hartige of suikerhoudende dranken, maar dit moet je navragen bij je arts. De kleur van diarree kan variëren van bruin tot groen, en de geur kan behoorlijk aanstootgevend zijn. In geval van diarree kan je kind ook maagkrampen of buikpijn hebben. Geef je kind voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen en raadpleeg je arts voor verder advies. Geef niet zelf medicatie. Diarree en overgeven bij je kind wordt mogelijk veroorzaakt door een virus, voedselvergiftiging of iets dat het eet waar hij of zij mogelijk allergisch voor is.