Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Wanneer je volwassen bent is het een zeer logische gedachte dat wanneer je ziek bent medicijnen kunnen helpen. Deze slik je maar al te graag wanneer je weet dat de hoofdpijn erna weggaat. Kinderen kunnen daarentegen zich sterk verzetten tegen medicijnen. Ze weten niet altijd wat het precies doet, het ziet er vreemd uit en doorslikken voelt apart. Dat kinderen medicijnen niet willen innemen komt vaak voor. Hoe zorg je als ouder ervoor dat jouw kind(eren) deze pilletjes toch gewoon innemen? Wij geven in dit artikel een aantal handige tips en tricks.
Goed voorbeeld doet goed volgen
Hoe komt het dat jouw kind een aversie heeft tegen het innemen van medicijnen? Het kan natuurlijk komen doordat pilletjes er vreemd uitzien of het doorslikken van de medicijnen vreemd voelt. Dit zijn natuurlijke reacties van kinderen. Maar wist je dat jouw jouw kinderen het gedrag van jou ook kopiëren. Jij bent hun rolmodel en zij zullen al gauw aanvoelen dat wanneer jij niet zeker bent over je zaak, dat zij minder snel het pilletje zullen nemen. Je kunt het een stuk makkelijker voor jouw kinderen maken, door zelf 'mee te doen'. Dit betekent niet dat jij zomaar een pilletje moet slikken, maar je kunt bijvoorbeeld een zoetje met een glas water drinken. Door het samen te doen, kan het een stuk minder spannend zijn.
Ook jouw houding kan veel uitmaken. Maak jij het slikken van het pilletje tot iets speciaals en iets bijzonders, dan kan dat spanning meebrengen bij het kind. Als je het luchtig houdt is het veel minder lastig. Zorg ervoor dat het slikken van medicijnen iets wordt wat 'normaal' is en maak het niet te bijzonder.
Samen met iets lekkers
Een dikke pil doorslikken, niemand zit erom te springen. Zeker wanneer je nog jong bent, kunnen pillen extra groot aanvoelen. Het doorslikken kan dan extra moeilijk zijn. Een goede manier om toch de medicijnen in te nemen, is door het met iets lekkers te nemen. Een glas sinaasappelsap of een glaasje melk kan het al een stuk eenvoudiger maken.
Ook is het slim om het innemen van de medicijnen niet tot een speciaal moment te verheven. Doe het gewoon tijdens het eten waardoor het een onderdeel wordt van het eetmoment. Zo heeft jouw kind de tijd om het gewoon tijdens het eten in te nemen en kan na het slikken van de medicijnen nog wat hapjes eten om de smaak uit de mond te halen.
Grote jongen en flinke meid
Zeker voor jonge kinderen kan een positieve stimulatie een hoop teweegbrengen. Wanneer je jouw kind stimuleert dat grote jongens en flinke meiden gewoon hun medicijnen innemen, dan kan het doorslikken van de pilletjes opeens een stuk eenvoudiger gaan. Jouw kleine jochie wilt natuurlijk een grote jongen zijn. Wanneer ze weten dat het slikken van de medicijnen dit status teweegbrengt, dan is het opeens niet zo moeilijk meer om een pilletje te slikken.
Goed gedrag belonen
De beste manier om op te voeden en jouw kinderen te stimuleren om het goede te doen, is door goed bedrag te belonen. Slikken van medicijnen is moeilijk en kan ook eng zijn, maar het is een grote stap om deze angst te overkomen. Wanneer jouw kind dan uiteindelijk toch de medicijnen inneemt, dan is het belangrijk om dit goede gedrag te belonen. Dit kan wat extra tv-tijd zijn, iets lekkers of een cadeautje. Goed gedrag belonen is altijd een stuk effectiever dan straffen wanneer de medicijnen niet worden ingenomen. Geen tv of computertijd willen kinderen dan graag inleveren als dat betekent dat ze de medicijnen niet hoeven slikken.
Je kunt samen met jouw zoon of dochter een goede beloning bedenken. Wat is iets dat hij of zij nu echt graag wilt? Een nieuw boek, spel of speelgoed? Dit kun je als beloning geven wanneer jouw zoon of dochter voor een lange periode de medicijnen inneemt. Door het een lange periode te laten zijn, zorg je ervoor dat de aversie tegen medicijnen innemen afneemt en dat na de beloning de medicijnen innemen vanzelf gaat.
Doel voor ogen houden
Als ouder klinkt het zo simpel, jouw kind hoeft maar een pilletje te nemen en is van de klachten af. Je kunt jouw kind dit ook duidelijk maken. Wil je van de jeuk, bultjes of pijn af? Dan is het belangrijk dat het pilletje wordt ingenomen. Houd het doel voor ogen om het duidelijk te maken dat de medicijnen iets goeds zijn.
Laatste opties
Lukt het dankzij bovenstaande opties nog steeds niet om zonder drama de medicijnen in te nemen? Heeft jouw kind echt veel moeite en last van het slikken van medicijnen? Dan zijn er ook andere opties. Het klinkt wellicht als iets wat je bij jouw hond doet, maar je kunt ook de medicijnen 'verstoppen' in het eten. Doe de pilletjes in de boterham en kijk eens hoe snel de medicijnen worden ingenomen. Dit zou geen standaard moeten worden, maar kan voor ouders als laatste optie worden gebruikt. Ook kun je contact opnemen met jouw huisarts en apotheek. In sommige gevallen zijn er ook andere vormen van medicijnen mogelijk. Een medicijn dat oplosbaar is in water kan een goed alternatief zijn. Toch blijft het belangrijk om jouw kind te leren om medicijnen in te nemen. Zo voorkom je dat er een grote angst ontstaat voor pillen slikken.
Als ouder wil je natuurlijk het beste voor jouw kind(eren). Soms zijn medicijnen noodzakelijk om de gezondheid van jouw kind te herstellen of garanderen. Het lijkt zo eenvoudig om een pilletje te slikken, maar voor kinderen is dit niet altijd het geval. Zorg ervoor dat je zelf een positieve en relaxte houding hebt en beloon goed gedrag. Een beloning voor op de lange termijn is altijd een goede optie. Zo heeft jouw zoon of dochter altijd een doel om voor ogen te houden en leert het vanzelf medicijnen innemen. Lukt het maar niet om jouw kind medicijnen in te laten nemen? Wees dan niet bang om nog eens contact op te nemen met de huisarts of apotheek. Een alternatief is altijd beter dan geen medicijnen wanneer dit noodzakelijk is.