Kampt je kind regelmatig met verkoudheden, bronchitis en pijnlijke oorontstekingen? Vraag dan je huisarts om het plaatsen van trommelvliesbuisjes te overwegen. Dan is het plaatsen van trommelvliesbuisjes een goed idee. Wat zijn trommelvliesbuisjes precies, wanneer zijn ze nodig en op wat moet je zeker letten bij het dragen van trommelvliesbuisjes?

Wat zijn trommelvliesbuisjes?

Trommelvliesbuisjes zijn maar 1,5 millimeter groot en worden in het trommelvlies aangebracht. Op die manier zorgen ze voor een opening tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang van je kind. Deze buisjes voeren zowel het ontstekingsvocht als het slijm uit het middenoor naar buiten. Deze trommelvliesbuisjes brengen tegelijk meer lucht naar ons oor. Het geluid wordt weer duidelijker en het gehoor van je kind beter.

Verstopte buis van Eustachius

Heeft je kind regelmatig last van oorpijn, keelontstekingen, verkoudheden of bronchitis en hoort het niet zoals het zou moeten? Dan zal je huisarts het plaatsen van trommelvliesbuisjes aanraden. Er zijn zijn nog meer ooraandoeningen waarbij het plaatsen van trommelvliesbuisjes wordt overwogen. Vaak werkt dan de doorgang tussen de neus en de keelholte en het middenoor niet goed of zit die verstopt. Voor wordt beslist tot het plaatsen van buisjes wordt eerst naar de oorzaak van het ongemak gezocht. Een verstopte buis van Eustachius wordt vaak ook veroorzaakt door bijvoorbeeld een neusverkoudheid. Is dat zo dan buisjes vaak niet nodig.

Wanneer worden trommelvliesbuisjes nog geplaatst?

Kreeg je kind drie ontstekingen van zijn of haar middenoor in slechts zes maanden? Dat gaat vaak samen met een zogenaamd ‘loopoor’. Dan verwijst je vertrouwde huisarts je kind naar een neus-keel-oorarts. Die zal dan oordelen of het plaatsen van trommelvliesbuisjes nodig is. Langdurig gehoorverlies als gevolg van vocht en-of taai slijm achter het trommelvlies is een belangrijke reden voor het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Je kind zal meestal ook een gehoortest ondergaan. Brengt die test een gehoorverlies van minstens 25 decibel aan het licht of je kind een ernstige spraak- of taalachterstand? Dan komt het zeker in aanmerking voor het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Bij een verwaarloosde middenoorontsteking moet snel opgetreden worden. Dat zorgt namelijk vaak voor allerlei ernstige bijwerkingen.

Trommelvliesbuisjes bij je peuter met oorontsteking

Bij een oorontsteking komen langs de buis van Eustachius allerlei bacteriën en/of het verkoudheidsvirus in het middenoor terecht. Is dat het geval dan zal het middenoor ontsteken waardoor de buis van Eustachius verstopt raakt omdat slijm en pus niet weg kan langs de neus. De ontsteking en het ontstekingsvocht bevinden zich dan tussen de verstopte buis van Eustachius en het trommelvlies. De druk op het trommelvlies stijgt waardoor er oorpijn ontstaat. Een oorontsteking kan bij je kind tijdelijke doofheid veroorzaken. Wordt de drug te hoog kan kunnen er scheurtjes in het trommelvlies ontstaan zodat het ontstekingsvocht naar buiten loopt. Dan vermindert de oorpijn als gevolg van het verlagen van de druk op het trommelvlies. Babys, kleuters en peuters hebben vaak last van oorontstekingen. Vooral kinderen tussen de negen maanden en een jaar zijn erg vatbaar voor oorontstekingen. Hun natuurlijk afweersysteem is dan nog volop in ontwikkeling. Een middenoorontsteking is vaak het gevolg van een (neus)verkoudheid, van mazelen of waterpokken. Een oorontsteking geneest meestal binnen een week. Het trommelvlies gaat dan ook spontaan weer dicht. Er zijn echter kinderen die de ene oorontsteking na de andere hebben. Dan is het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij je kleuter een goede oplossing.

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij je kleuter

Trommelvliesbuisjes bij je kleuter worden met een eenvoudige ingreep geplaatst. In Nederland is het een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen. Voor het plaatsen van buisjes wordt je kind voor maximaal een dag opgenomen in het ziekenhuis. Het wordt onder een lichte volledige narcose gebracht. Tijdens de ingreep maakt de chirurg een klein gaatje in het trommelvlies van je kind. Daarna haalt hij het vocht of slijm achter het trommelvlies weg dit wordt. Daarna worden een buisje geplaatst in het gaatje in het trommelvlies. De ene kant van het buisje steekt in het middenoor, de andere kant in de uitwendige gehoorgang. De ingreep duurt maar een paar minuten. Als alles volgens plan verloopt mag je met je kind na enkele uren observatie naar huis. Maximaal twee weken na de ingreep ga je met je kind op controle bij de neus-keel-oorarts. Daarna ga je nog iedere zes maanden op controle tot de buisjes zijn uitgestoten.

Soorten trommelvliesbuisjes

Er worden twee soorten trommelvliesbuisjes bij je kleuter gebruikt, namelijk het ronde standaard buisje en het T- buisje dat niet alleen anders van vorm maar ook groter is. Men zal dit laatste soort buisje gebruiken als het standaard buisje te vlug wordt uitgestoten. Beide buisjes hebben dezelfde werking.

Hoe pijnlijk is trommelvliesbuisjes plaatsen bij je kleuter?

Het plaatsen van buisjes is niet pijnlijk. Het plaatsen gebeurt onder lichte narcose. Ook achteraf hebben de meeste kinderen geen pijn. Heeft je kind toch wat last van zijn oren dan werkt paracetamol voldoende pijnstillend.

Na het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij je kleuter

Vaak zijn klachten onmiddellijk na het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij je kleuter opgelost. Je kind kan wel last hebben van hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid. De eerste dagen na de operatie loopt er vaak nog wat vocht uit het oor. Dat is slechts tijdelijk. Je kind zal nu ook veel beter horen dan voor de ingreep.

Hoe lang blijven die trommelvliesbuisjes bij je kleuter zitten?

In normale omstandigheden blijven trommelvliesbuisjes bij je kleuter acht maanden in het oor. Die tijd varieert echter tussen twee maanden en twee jaar. De meeste buisjes vallen spontaan uit het oor. Het trommelvlies stoot ze langzaam uit; Gebeurt dat niet vanzelf, dan haalt de arts ze er na maximaal twee jaar uit. Het risico op een blijvend gaatje in het trommelvlies wordt dan te groot. Het gaatje in het trommelvlies groeit in principe vanzelf dicht, nadat de buisjes zijn uitgestoten.

Risico’s en bijwerkingen

Die komen zelden voor maar een klein risico is bij alle ingrepen hoe klein ook altijd mogelijk. De meest voorkomende bijwerkingen van trommelvliesbuisjes bij je kleuter zijn:

  • Gehoorverlies: kan voorkomen maar de kans daarop is erg klein.
  • Gaatje in trommelvlies: nadat de buisjes werden uitgestoten groeit dat gaatje meestal vanzelf dicht. In gemiddeld twee procent is dat niet het geval. Dan moet het operatief hersteld worden
  • Verstopt buisje: dit komt voor als je kind na het plaatsen een loopoor krijgt. Oordruppels lossen dit probleem op
  • Buisje achter het trommelvlies: het buisje wordt normaal naar buiten uitgestoten. Soms komt het buisje achter het trommelvlies van je kleuter terecht Hat zal dan operatief verwijderd worden
  • Het buisje wordt niet uitgestoten: het blijft dan langer zitten maar dat vormt geen probleem. Als het buisje na jarenlang nog blijft zitten zal de neus-keel-oorarts het verwijderen

Nadelen van trommelvliesbuisjes plaatsen bij je kleuter

Aan elke ingreep zijn nadelen verbonden. Dat is ook zo bij het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij je kleuter. Trommelvliesbuisjes zijn een oplossing voor vaak terugkerende oorontstekingen en looporen. Soms zijn ze zelf oorzaak van een loopoor. Het komt ook voor dat er meerdere keren buisjes moeten geplaatst worden. Dat is vooral het geval bij jonge kinderen vooral bij jonge kinderen. Het risico op een blijvend gaatje in het trommelvlies bestaat ook. De eerste week na het plaatsen van trommelvliesbuisjes mag je kind niet zwemmen. Daarna mag het met buisjes ook niet onder water gaan. Duiken is dus ook niet toegelaten

Douchen en baden met trommelvliesbuisjes

Daden of douchen met trommelvliesbuisjes is voor je kleuter geen enkel probleem. Dat kan zelfs onmiddellijk na het plaatsen van de buisjes. Let er wel op dat er geen water of zeep in de oren komt. Het dragen van een badmuts tijdens de eerste week na de ingreep is een goed idee.

Vliegen met buisjes

Je kind kan zonder problemen mee in een vliegtuig als hij buisjes heeft. Door de buisjes kan er geen druk meer ontstaan in de middenoren, dus je kind zal geen oorpijn krijgen bij het opstijgen of landen.

Wanneer terug naar de arts?

Last van oorpijn na het plaatsen van de buisjes, een loopoor of als er bloed in het oor aanwezig is komt wel vaker voor. Duurt dit langer dan drie dagen dan is het een goed idee om je neus-keel-oorarts te raadplegen. Ontstaat er later oorpijn dan is het goed mogelijk dat het oor ontstoken is of dat de buisje aan het uitgroeien zijn. Neem ook dan contact op met je arts als deze klachten langer dan drie dagen duren.