Een time-out wordt door vrijwel iedere ouder weleens toegepast. Even een paar minuten op de trap, naar de kamer of op de speciale time-out plek. Het is dé manier om even af te koelen en is een goed leermiddel. Maar het nadeel van een time-out is dat wanneer je dit te vaak gebruikt, dat de effectiviteit kan afnemen. Jouw kinderen nemen de time-out minder serieus en het effect ebt weg. Daarom is het belangrijk om een aantal alternatieven van een time-out achter de hand te hebben. In dit artikel lees je alternatieven voor een time-out.

Strippenkaart

Een goed alternatief van een time-out is een strippenkaart. Gaan jouw kinderen vaak de fout is en moet je haast ieder uur een time-out geven? Dan heeft een time-out op een gegeven moment geen zin meer. Introduceer dan de strippenkaart. Je kunt een vel op de koelkast hangen met drie hokjes. Wanneer jouw kind iets verkeerds doet of zegt, wordt er een hokje ingekleurd. Bij drie gekleurde hokjes is de strippenkaart vol. Dit betekent dat hier een straf tegenover staat. Dit kan bijvoorbeeld helpen met het schoonmaken in huis zijn of een aantal dagen niet mogen spelen met vriendjes. Door het effect van de strippenkaart kunnen de kinderen zelf zien hoe vaak ze de fout ingaan. Ook weten zij wanneer ze al twee gekleurde hokjes hebben, dat het nu echt oppassen geblazen is. De “strippenkaart methode” is een goede manier voor jouw kinderen om zelf in te zien wat effect hun gedrag heeft.

Invloed op tablet en tv tijd

Ieder kind geniet aan het einde van de dag van welverdiend tv tijd of tijd op de tablet. Dit is iets om naar uit te kijken. Maar je moet dat eigenlijk ook verdiend hebben. Je kunt het tv kijk moment als iets maken dat verdiend moet worden. Bij goed gedrag wordt je beloond met voldoende tv tijd, maar wanneer er veel ruzie of onenigheid is, wordt dit recht ingenomen. Dit kan een veel effectiever middel zijn dan een time-out. Zo leert jouw kind dat het gedrag direct consequenties heeft.

Klusjeskaart

Ook kun je een klusjeskaart maken. Dit is een kaart waar allerlei simpele klusjes op staan. Dit zijn vaak vervelende klussen voor een kind en zij hebben hier natuurlijk helemaal geen zin in. Maar bij slecht gedrag wordt er een kruisje op de klusjeskaart gezet. Dit kan het opruimen van de kamer zijn, het uitruimen van de vaatwassen of bijvoorbeeld ramen lappen. Deze klusjeskaart wordt ingezet in plaats van een time-out. In plaats van een moment om even stil te zitten, wordt deze tijd direct gebruikt om actief een klusje uit te voeren. Zo is jouw kind direct de ruzie vergeten, maar heeft het wel een negatieve consequentie voor het gedrag.

Goed gedrag belonen

In plaats van je focus te leggen op negatief gedrag en de consequenties hiervoor, is het ook mogelijk om juist te focussen op goed gedrag. Dit werkt voor kinderen vaak een stuk beter. Er zijn een aantal verschillen tussen jongens en meisjes op jonge leeftijd, maar het stimuleren van goed gedrag werkt zowel bij beide beter dan straffen. Dan moet er wel iets tegenover staan natuurlijk. Willen de kinderen graag naar een pretpark? Dan is dit de beloning voor goed gedrag. Wanneer er een week geen ruzie of onenigheid is, kan dit de beloning zijn voor goed gedrag. Wanneer er dan een ruzie lijkt te ontstaan, kunnen de kinderen elkaar erop wijzen wat de mogelijke consequentie is.

Wat als het allemaal niet helpt?

Blijf jouw kind slecht gedrag vertonen, ondanks alles wat je hebt geprobeerd? Je kunt dan aan jouw kwaliteiten als ouder gaan twijfelen, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Het kan zijn dat jouw kind niet lekker in zijn of haar vel zit, gepest wordt op school of dat er zorgelijke gedragsproblemen zijn. Blijft het iedere dag stress in huis en heb je alle alternatieven van een time-out al geprobeerd? Schroom dan niet om hulp te zoeken bij een professional.

Wil je ook voorkomen dat je de hele dag time-outs aan het weggeven bent? Een time-out is alleen effectief wanneer dit een straf is dat sporadisch wordt opgelegd. Weet je geen goed alternatief van de time-out? Maak dan gebruik van de bovenstaande alternatieven van een time-out.