Het klinkt misschien akelig wanneer je bij je kind wormen ontdekt. Nochtans maken worminfecties een onderdeel uit tijdens het groeiproces bij kinderen. De symptomen van wormen tijdig detecteren zal helpen bij de behandeling. In deze blog “Wormen bij kinderen en de behandelingen” lees je niet alleen wat de symptomen zijn, maar ook welke behandelingen effectief hun doel niet zullen missen. Deze vorm van ongemak is makkelijk te bestrijden. Maak je als ouder vooral niet druk hierover. De aarswormen komen het meeste voor.

Geen uitzondering op de regel

Worminfecties zijn een natuurlijk onderdeel bij het opgroeien van kinderen. Wanneer kinderen delen en spelen met andere kinderen – vooral buitenshuis – vinden ze het leuk om alles op te pakken en te delen. Hoewel het een dagdagelijkse gebeurtenis is, bestaat er een kans dat een worminfectie zou kunnen volgen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Het goede nieuws is dat hoewel heel besmettelijk, een worminfectie meestal niet ernstig is als die snel wordt gedetecteerd. Hoe sneller een behandeling kan worden toegediend, hoe sneller je kind weer kan doen wat ze het beste kunnen. Een nieuw avontuur beleven zonder zich zorgen te moeten maken.

Waar komt die besmetting vandaan

Het merendeel van de kinderen geraakt besmet tijdens het ravotten in een speeltuin bijvoorbeeld. Uitwerpselen van katten of honden komen helemaal verscholen in het zand terecht. Wanneer je kind dan later de vingers in de mond steekt, komen eitjes in het lichaam en de darmen terecht die in een later stadium uitgroeien tot wormen. De meest voorkomende wormen zijn de aarswormen. Deze kronkelende witte kleine diertjes van plus minus één centimeter lang, kunnen rond de schaamstreek en aars heel wat jeuk veroorzaken. Als je kind daar de hele tijd aan zit te wriemelen, bestaat er een grote kans dat je kind wormen heeft. Om honderd procent overtuigd te zijn dat je kind van wormen last heeft, zal je de ontlasting moeten nachecken. Wormen kunnen worden gezien op het buitenoppervlak van de stoelgang. Die lijken op fijne stukjes katoenen draad tot anderhalve centimeter lang. Een andere veel voorkomende worm is de spoelworm. Je kan die tegenkomen in de zandbak of op rauwe groenten die niet gewassen zijn.

De symptomen van een worminfectie

Eén van de beste manieren om je voor te bereiden op een worminfectie, is om zoveel mogelijk te weten over de verschillende symptomen. Die variëren afhankelijk van het type worminfectie. De meest voorkomende indicaties van een aarsworm zijn:

 • Jeuk in de buurt van de aars
 • Algemene prikkelbaarheid van je kind en gedragsveranderingen
 • ’s Nachts problemen bij het slapen of een rusteloze slaap
 • Soms leidt het tot bedplassen
 • Plots gebrek aan eetlust
 • Bij meisjes kan er roodheid en jeuk zijn rond de vagina

Hoe geraak je besmet en hoe kan je wormen vermijden

Heel veel kinderen krijgen wormen binnen door het duimzuigen of wanneer ze op hun nagels bijten. Voor alle duidelijkheid: wormen zijn heel besmettelijk, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Hygiëne is heel belangrijk om besmetting door die eitjes te vermijden. Hieronder lees je enkele tips hoe je wormen bij kinderen kan ontwijken door preventief te handelen:

 • Kijk de nagels van de vingers na en hou die vooral kort bij je kind
 • Gebruik elke dag washandjes en vooral apart voor het bovenlichaam, het onderlichaam en het gezicht
 • Observeer dat je kind regelmatig de handen wast na het buiten spelen. Maar ook na het bezoek in de badkamer van het toilet en voor aan tafel te gaan
 • Het regelmatig schoonmaken van de wc bril
 • Deurknoppen moeten eveneens vaak worden gereinigd, samen met deurkasten en speelgoed
 • Aan te bevelen is dat je het beddengoed of of ondergoed wast op een temperatuur van zestig graden
 • Groenten en fruit zorgvuldig wassen voor gebruik
 • Als je huisdieren hebt, is het noodzakelijk dat honden of katten worden ontwormd na overleg met de dierenarts

Hoe leer je de handhygiëne bij je kind aan?

Het klinkt misschien als een rijmvers, maar het is heel belangrijk dat je wormen bij kinderen kan vermijden door de volgende slagzin bij je kind aan te leren: eerst plassen, dan handen wassen. Het neemt wel enige tijd in beslag voor dat deze boodschap bij je kind helemaal is doorgedrongen. Het einddoel is dat je kind de handen wast als je niet in de omgeving bent. Denk maar aan de school of na het gaan naar de wc. Als ouder heb je daar uiteraard geen volledige controle over, maar je kan wel bepaalde hygiënevormen aanleren die uiteindelijk tot de normaalste zaak van de wereld gaan behoren. Rond de leeftijd van twee jaar kan je daar zeker al mee beginnen.

Wormen bij kinderen effectief behandelen

Er zijn verschillende behandelingen, afhankelijk van welke wormen je kind last heeft:

De behandeling van aarswormen

Voor aarsmaden bestaat er een speciaal product dat je bij de drogist of de apotheker kan kopen. Het medicament luistert naar de naam mebendazol. Voor kinderen onder de twee jaar zal je aan je huisarts of kinderarts moeten vragen hoeveel de dosering mag zijn. Meestal wordt zowel voor kinderen als voor volwassenen dezelfde dosering voorzien. Raadzaam is dat je na de gevolgde kuur na een veertiental dagen opnieuw de medicatie hervat. Bovendien kan je als gezin eventueel ook de nodige voorzorgsmaatregelen nemen omdat het besmettelijk is.

De behandeling van lintwormen

Deze wormen komen zelden voor in Nederland. De wormen nestelen zich vooral in rauw vlees zoals biefstuk, filet americain of rauw gehakt dat je gebruikt bij spaghetti. De lintworm krijg je door het eten van de eitjes die in de darm uitgroeien tot een volwassen lintworm die soms twee meter lang kan worden. In de darmwand zet de lintworm zich vast met de kop. Aan de achterkant brokkelen dan kleine stukjes af die dan in de stoelgang terecht komen. Als je kind over hevige buikpijn klaagt of in een korte tijdspanne veel gewicht verliest, kan je best een huisarts raadplegen.

De behandeling van spoelwormen

Spoelwormen komen net als lintwormen niet zoveel voor in Nederland, maar je kan het niet helemaal uitsluiten. Ook deze wormen vinden net als aarsmaden toegang door de eitjes die in het zand of in de grond zitten. Alleen de verschijnselen zijn helemaal anders. In tegenstelling tot jeuk bij de aarsmaden, zal je kind zich duizelig en misselijk voelen. Er is nog nauwelijks eetlust. In uitzonderlijke gevallen zijn volgende symptomen aanwezig: diarree, opgezette buik en buikkrampen. Ook hier kan je wormen in de ontlasting makkelijk opsporen. Het is het beste dat je dan een arts raadpleegt om de juiste diagnose te laten stellen.

Help? De wormen zijn nog niet verdwenen

De wormenkuur is afgelopen en toch zie je nog wormen in de stoelgang. Sla dan vooral niet in paniek en volg deze adviezen op:

 • Dan moet je de kuur heropstarten
 • Volg de tips over hygiëne zorgvuldig op
 • Maak dat iedereen die deel uitmaakt in het gezin – zowel kinderen vanaf twee jaar als volwassenen – een kuur volgen

Wanneer advies vragen bij de kinderarts of huisarts?

Je kan beroep doen op een arts in volgende gevallen:

 • Wanneer je alle vingerwijzingen nauwlettend hebt opgevolgd en je kind na naleving van twee wormkuren nog steeds er last van heeft
 • Als je kind niet ouder is dan twee jaar en de hele tijd last ervan ondervindt. In samenspraak met de arts worden eveneens bijkomende medicijnen gegeven
 • Dat de kans bestaat dat je kind een andere wormsoort heeft. In dat geval kan je best een potje met de inhoud van de stoelgang mee naar de arts nemen die alles kan onderzoeken via het labo