Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

Mijn kleuter heeft last van wratjes. Het is een onderwerp waar niet iedereen even gemakkelijk over praat. Soms schaamt een kind of ouder zich hier voor. Wratjes kunnen naast ongemak soms ook echt pijnlijk zijn. Wat zijn wratten nu precies en hoe kom je er aan? En wat kun je er het beste aan doen? In dit artikel kom je er alles over te weten.
Op de huid is een knobbeltje ontstaan die vaak ruw en hard aanvoelt. Als je goed naar het knobbeltje kijkt zie je vaak dat het bestaat uit meerdere harde blaasjes die samen één grote knobbel vormen. Hierdoor zegt met vaak dat het een beetje lijkt op een mini bloemkool. Ze komen het vaakst voor op de handen en voeten. Maar ze kunnen bijna overal op het lichaam ontstaan.
Het humaan papillomavirus is de veroorzaker van wratten. Zo nu dat gezegd is weet je dus ook meteen dat het niets is om je voor te schamen, want iedereen kan een virus oplopen! Zeker wanneer alle kleuters bij elkaar komen op school, is er kans op besmetting aanwezig. En wanneer dit virus in contact komt met de huid, kun je een wrat krijgen. Het kan, maar hoeft niet perse. Waarom de éne persoon wel een wrat krijgt en de andere niet is niet helemaal duidelijk.
Loop vooral niet op je blote voeten bij een zwembad of in de gymzaal! De kans dat je dan een wrat krijgt ligt op de loer. Dit is wat mensen vaak denken. Nu blijkt dit alleen door wetenschappelijk onderzoek achterhaald. We zijn er nog niet goed achter waar en wanneer we wratten oplopen of hier een groter risico op lopen. Wat we wel weten is dat het humaan papillomavirus op heel veel plekken voor kan komen. Heeft je kleuter nu eenmaal een wratje? Er afblijven is het advies! Eraan peuteren kan zorgen voor verdere verspreiding van het virus en dus meer wratjes. Bij jonge kinderen is in de eerste plaatst daarom afdekken met een pleister een goede eerste stap.
Nee, het hebben van een wratje kan geen kwaad. Daarom hoeft een wratje alleen behandeld te worden wanneer je kleuter er last van heeft. De meeste wratten zijn na 1 tot 2 jaar vanzelf weer verdwenen. Maar zo lang rondlopen met een wratje kan wel vervelend zijn. Zeker wanneer het wratje bijvoorbeeld op het handje van je kleuter zit. Want met die handjes raakt je kleuter zichzelf maar ook anderen continu aan. En verdere besmetting wil eigenlijk niemand. In dit geval is behandeling van het wratje wel wenselijk. Bevind het wratje zich ergens anders op het lichaam van je kleuter? Vraag dan of je kleuter er last van heeft. Heeft hij er pijn aan of schaamt hij zich ervoor? Dan is het wenselijk om het wratje te behandelen. Wanneer dit niet het geval is dan is er eigenlijk geen noodzaak voor behandeling. Afdekken met een pleister is wel handig! Zo kan je kleuter er niet aan krabbelen en zo weer verdere besmetting veroorzaken
Voor de behandeling van een wratje zijn eigenlijk meerdere mogelijkheden. Toch blijkt uit de praktijk dat in veel gevallen de behandeling van een wratje meer pijn en ongemak kan geven dan het hebben van een wratje. Daarnaast zijn zelfs de beste behandelingen door bijvoorbeeld een huisarts niet altijd de oplossing om een wratje definitief te laten verdwijnen. Kies daarom alleen voor een behandeling bij je kind wanneer hij er echt ongemak van heeft.
Wanneer je met je kleuter bij de huisarts komt kan die de volgende dingen doen:
Wanneer het wratje van je kleuter eigenlijk niet op een plek zit waar hij er last van heeft, kun je er toch voor kiezen om zelf te behandelen met huismiddeltjes. Ze zijn geen van allen bewezen en werken lang niet altijd. Vaak wordt dit gedaan om toch verdere besmetting te voorkomen. Eigenlijk van die middeltjes die vaak geadviseerd worden door oma of (oud)tante. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje:
Wanneer je naar de drogist gaat zal je zien dat daar ook diverse middeltjes verkrijgbaar zijn voor het verwijderen van wratten. Deze middeltjes zijn vaak minder effectief dan de behandelingen van de huisarts. Het zijn dan vaak ook middeltjes met dezelfde bestanddelen als de huisarts gebruikt. Alleen zijn deze middeltjes zonder recept verkrijgbaar waardoor het bestanddeel in veel minder sterke mate aanwezig is in het product. Bijvoorbeeld de zalf met salicylzuur, maar dan zit daar 17% salicylzuur in, in plaats van de 40% salicylzuur die in de zalf zit die de huisarts op recept voorschrijft.
Ook zijn er middeltjes te koop om het wratje van je kleuter zelf te bevriezen. Deze middeltjes kunnen echt effectief zijn. Wel is het belangrijk om heel goed de gebruiksaanwijzing op te volgen. Denk er wel van te voren over na dat een behandeling met stikstof pijnlijk is voor je kind en of je deze behandeling daarom wel zelf wilt uitvoeren of hiervoor liever langs de huisarts gaat.
We hopen dat dit artikel duidelijkheid en antwoorden op je vragen geeft. Het kan best schrikken zijn voor een ouder om voor het eerst een wratje te ontdekken bij je kleuter. Nu weet je dat het niets is om je voor te schamen en dat het wratje hoe dan ook weer een keer zal verdwijnen, vanzelf of door behandeling. Betrek altijd je kind in de keuze voor het wel of niet behandelen en bereid je kind goed voor wanneer je voor een behandeling kiest.