Als je als ouder deodorant voor je kind overweegt of je zorgen maakt over de zweetluchtjes bij je kleuter, kan je een reden tot bezorgdheid hebben. Er is namelijk een enorm verschil tussen een kind dat stinkt door de interactie met zijn of haar omgeving, zoals spelen in de modder, en het zomaar ontwikkelen van een lichaamsgeur. Als dit laatste te vroeg gebeurt, kan dit voor ongerustheid zorgen.

Wat is een zweetlucht?

Over het algemeen beginnen lichaamsgeuren te verschijnen wanneer de apocriene zweetklieren in de oksels geactiveerd worden. In tegenstelling tot eccriene klieren, die in het hele lichaam actief zijn, bevatten apocriene klieren geproduceerde zweetstoffen zoals vet, die op hun beurt worden geconsumeerd en verteerd door huidachtige bacteriën. Dit wil dus eigenlijk zeggen dat een lichaamsgeur min of meer wordt veroorzaakt door bacteriepoep.

Zweetlucht onder de oksels

We weten allemaal dat oksels stinken, maar we verwachten het niet tot de puberteit. Het is niet ongebruikelijk voor jongere kinderen om okselgeuren te hebben. Deze geur is te wijten aan bacteriën, zweet en hormoonveranderingen. De puberteit kan op elk moment na de leeftijd van acht jaar toeslaan, waardoor de oksels vanaf dan kunnen gaan ruiken. Maar wat als je peuter van drie stinkende oksels heeft? Het hebben van een lichaamsgeur is normaal vanaf de vroege puberteit. Maar de aanwezigheid van zweetluchtjes bij je kleuter die nog niet de typische leeftijd voor de puberteit heeft, zou kunnen betekenen dat het tijd is om een bezoek te brengen aan je kinderarts. Er zijn verschillende aandoeningen bij kinderen die een okselgeur kunnen veroorzaken. Als regelmatig wassen de onderliggende zweetluchtjes bij je kleuter niet oplost, kunnen onderliggende oorzaken zijn:

Stinkend dieet

Wat je opeet, komt er ook weer uit. Om het anders te verwoorden: het voedsel dat je kind eet, staat in directe verbinding met zijn of haar lichaamsgeur. Wanneer kinderen sterk ruikend voedsel eten, zoals junkfood of bepaalde groenten als knoflook en uien, dan kan het gebeuren dat er zich een sterke lichaamsgeur ontwikkeld wanneer deze voedingsmiddelen door de huid via de poriën worden afgegeven. Als je kind een zweetlucht heeft door het eten van voedsel met een sterke geur, kan je gewoon zijn of haar dieet aanpassen om het probleem op te lossen.

Suikerziekte

Ketonen worden door het lichaam afgescheiden wanneer energie het vet afbreekt. Hierdoor kan een zoete zweetlucht ontstaan. Suikerziekte is een aandoening die de stofwisseling van het lichaam verstoort. Hierdoor kan het lichaam moeite hebben om suiker uit koolhydraten te halen voor energie. Dit kan ervoor zorgen dat chemische stoffen worden afgescheiden in de urine en het zweet. Kinderen met een fruitige adem of een zoet ruikende zweetlucht, moeten een arts zien die hen kan onderzoeken en ook kan testen op diabetes.

Fenylketonurie

Kinderen met fenylketonurie kunnen een onaangename geur in de okselstreek en algemene lichaamsgeur hebben. Deze aandoening waarbij fenylalanine vast komt te zitten in het bloed, wordt meestal bij de geboorte getest. Zolang een kind voedsel eet dat geen fenylalanine bevat, zal hij of zij een normale lichaamsgeur hebben. Een voedingsschema dat vrij is van fenylalanine omvat het vermijden van vlees, melk en voedsel dat eiwitten bevat. De muffe lichaamsgeur ontstaat als mensen met deze aandoening toch voedingsmiddelen eten met fenylalanine. Het lichaam van mensen met fenylketonurie kan de fenylalanine niet afbreken en daarom zal deze stof door de huid via de poriën worden afgescheiden.

Hyperhidrosis

Een andere aandoening, bekend als hyperhidrosis, kan bijdragen aan de zweetluchtjes bij je kleuter. Hyperhidrose is het gevolg van te sterk actieve zweetklieren en er wordt geschat dat miljoenen mensen wereldwijd last hebben van deze aandoening. Een arts kan je kleuter onderzoeken en wanneer blijkt dat hij of zij hyperhidrose heeft, kan een arts anti-zweetmiddelen voorschrijven of injecties toepassen om het overmatig zweten te verminderen.

Overgewicht

Als je kleuter overgewicht heeft, kan hij of zij ook een onaangename zweetlucht onder de oksels produceren. Huidplooien creëren gebieden met verminderde luchtstroom en meer zweet. Wanneer dit zweet zich vermengt met bacteriën die een geur veroorzaken, resulteert dit in een onaangename geur. Dit proces is niet beperkt tot mensen met overgewicht. Een paar hygiënische en routinematige veranderingen kunnen helpen de transpiratie te verminderen en de bacteriën die tot geur leiden te verminderen of te elimineren. Uiteraard is het ook belangrijk om aan het overgewicht van je kleuter te werken.

Trimethylaminurie

Trimethylaminurie of visgeursyndroom is een zeldzame aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om trimethylamine af te breken en een sterke geur van rottende vis afgeeft. Aangezien trimethylamine zich ophoopt in het lichaam, zorgt dit ervoor dat de getroffen mensen een visachtige geur afgeven in hun zweet, urine en adem. De intensiteit van deze geur kan in de loop van de tijd variëren. De sterke lichaamsgeur kan vele aspecten van het dagelijks leven verstoren en de relaties, het sociale leven en de carrière van een persoon beïnvloeden. Sommige mensen met trimethylaminurie ervaren depressie en sociale isolatie als gevolg van deze genetische aandoening. Omwille van de sociale en psychische impact van deze aandoening is het belangrijk dat de ziekte erkend wordt, ook al is ze zeldzaam. Indien jouw kind wordt gediagnosticeerd met deze aandoening is het belangrijk dat hij of zij voldoende ondersteuning krijgt.

Zweetlucht rond de voeten

Je hebt vaak ouders die geen nieuw paar schoenen kopen totdat ze weten waarom de voeten van hun kind het hele huis doen stinken. Kindervoeten zweten meer dan de voeten van volwassenen. En meer zweet betekent meer bacteriën en meer bacteriën betekenen meer onaangename geuren. Zorg ervoor dat je kind schone voeten heeft, zijn sokken verwisselt telkens wanneer hij of zij bezwete voeten heeft en indien mogelijk schoenen draagt die ademen. Ook voetpoeder gebruiken in de schoenen om zweet te absorberen en de geur te maskeren, kan een oplossing zijn.

Waarom is een bezoek aan de kinderarts belangrijk?

Een diagnose is noodzakelijk omdat het je zal helpen bij de behandeling van je kleuter. Als je met je peuter naar een dokter gaat, zul je de oorzaak van de zweetlucht bij je kind beter begrijpen. Zorg ervoor dat je je peuter niet wast voordat je hem of haar naar de arts brengt, omdat hij anders de geur zou verliezen. De kinderarts kan tests voorstellen om de primaire oorzaak te detecteren. Misschien moet je een specialist in genetische aandoeningen bezoeken als de kinderarts je dit aanraadt. Als de genetische test geen metabole stoornis onthult, kun je eenvoudige experimenten proberen, zoals:

  • Schakel over van gewone melk naar biologische melk. Hormonen in koemelk zijn een van de redenen voor lichaamsgeuren bij peuters. Veel ouders merkten dat de zweetgeur terugkeerde na het opnieuw introduceren van gewone melk.
  • Je kunt ook overwegen om koemelk te vervangen door amandel- of rijstmelk. Gebruik geen sojamelk omdat de aanwezige phytoestrogenen de hormonale ontwikkeling kunnen verstoren.
  • Experimenteer en elimineer andere veel voorkomende voedingsmiddelen zoals eieren, vlees, tarwe en maïs om de geur te diagnosticeren.

Behandeling

De behandeling wordt eenvoudiger als de onderliggende oorzaak van lichaamsgeur wordt geïdentificeerd. Als de lichaamsgeur in je kleintje te wijten is aan een bacteriële infectie, kan de arts een antibioticakuur voorschrijven om de bacteriën die de geur veroorzaken te verwijderen. Je kunt ook een homeopathische behandelaar bezoeken, die Silicea zal voorschrijven, wat goed blijkt te werken bij peuters. De kinderarts kan ook op eventuele parasieten in je peuter letten. Zodra het type parasiet dat de lichaamsgeur veroorzaakt wordt gediagnosticeerd, kunt je doorgaan met de verdere behandeling.

Goede hygiëne

Het is heel normaal dat actieve peuters gaan zweten en omdat deze kinderen de hele dag actief zijn, ruiken hun lichaam en kleding ook een beetje. Een lichaamsgeur bij kinderen is dus onvermijdelijk, net zoals bij volwassenen. Meestal is het nemen van een bad en het volgen van een goede hygiëne de manier om de zweetluchtjes bij je kleuter aan te pakken. Het hoeft dus niet altijd een medische aandoening te zijn, wat trouwens vrij uitzonderlijk is. Als je kleuter geen aandoening heeft, is het goed om hem of haar te wijzen op een goede hygiëne. Je kunt je peuter leren waar, hoe en waarom hij of zij zich moet wassen met zeep.

Tips om de zweetluchtjes bij je kleuter te voorkomen

Sterk ruikende geuren bij kinderen kan tot op zekere hoogte worden voorkomen. Hier zijn een paar tips:

  • Het onderhouden van persoonlijke hygiëne staat uiteraard bovenaan de lijst om sterke lichaamsgeuren te vermijden
  • Zorg dat je kleuter elke dag propere kledij draagt
  • Controleer ook regelmatig of hun kleding fris ruikt. Kleding dat lang in de kast heeft gelegen, kan een muffe geur ontwikkelen
  • Laat je kleuter geen natte kleding of schoenen dragen
  • Water helpt om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, wat ook minder kans geeft op sterk ruikende lichaamsgeuren
  • Als je kleuter koemelk drinkt, vervang het dan door biologische melk, sojamelk of amandelmelk
  • Voeg kruiden zoals salie en rozemarijn toe aan het dieet van je kleuter en verhoog ook de inname van groene bladgroenten. Het chlorofyl dat in groene bladgroenten zit, is een natuurlijke lichaamsreiniger