Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

De bril is één van de belangrijkste uitvindingen die ooit gedaan is door de mensheid. Het is eigenlijk een simpel product, maar het belang ervan is extreem groot. Hoe zou de wereld eruit zien zonder brillen? Vaak moeten mensen pas op oudere leeftijd een bril hebben. De reden hiervoor is dat je ogen vaak op de lange termijn pas aftakelen en niet op de korte termijn. Maar toch kan het voorkomen dat jonge kinderen ook al een bril nodig hebben. Hoe merk je dit op bij je kleuter? Lees hieronder de signalen waar je op moet letten als ouder, zodat je vervolgens de conclusie kunt trekken of je kind een bril nodig heeft: ja, of nee.

Hoofdpijn

Mensen met slechte ogen krijgen vaak last van hoofdpijn. Let wel: alleen hoofdpijn is niet per se een indicatie dat je kleuter een bril nodig heeft. Er zijn namelijk veel meer aspecten waar je op moet letten. Maar heeft je kind chronisch hoofdpijn? En is je kind al naar de arts geweest, maar heeft deze niets bijzonders kunnen constateren? In dat geval kan de hoofdpijn een indicatie zijn van een slecht zicht. Zeker als het niet over gaat en hetzelfde gevoel steeds terugkomt, of dat het pijnlijke gevoel juist nog erger wordt.

Dichtbij de televisie zitten

Gaat je kleuter altijd dichtbij de televisie zitten? Dit kan een indicatie zijn dat je kind een bril nodig heeft. Je kleuter doet dit namelijk, omdat hij het beeld niet goed kan zien. Door dichterbij de televisie te zitten, lost dit probleem zich op. Let wel: dit hoeft ook niet altijd een indicatie van slecht zicht te zijn. Veel kleuters gaan ook automatisch dichtbij de televisie zitten. Maar het is wel een indicatie. En als er meerdere indicaties zijn aan te wijzen, dan is de kans groot dat er wat mis is met de ogen van je kleuter. Het probleem is vaak dat je kleuter het zelf niet gaat vertellen. Misschien wil hij of zij geen bril, maar het kan ook nog eens zo zijn dat je kleuter het totaal niet begrijpt. Daarom ligt alle verantwoordelijkheid bij de ouders. Overigens geldt dit niet alleen voor de televisie. We leven immers in het digitale tijdperk en veel kleuters kijken ook programma's op hun laptop of iPad. Ook als je kind daar extra dichtbij gaat zitten, is dit een indicatie dat je kind wellicht last heeft van slecht zicht. 

Ergens tegenaan lopen

Loopt je kind vaak ergens tegenaan? Bijvoorbeeld tegen een stoel, tafel of zelfs tegen een muur? Dan kan dit natuurlijk enerzijds onhandigheid zijn, maar er bestaat ook een kans dat dit komt omdat je kind slecht zicht heeft. Loopt je kind heel vaak tegen zaken aan? Zeker in die gevallen is het aan te raden om de ogen van je kind te controleren. Het hoeft dus niet te betekenen dat je kind per se slecht zicht heeft. Iedereen weet immers wel dat kinderen over het algemeen erg onhandig zijn. Misschien niet per se onhandig, maar ze letten wat minder op. Dat komt ook omdat hun brein nog niet helemaal is ontwikkeld. Voor kinderen zijn er gelukkig goede brillen waar ze uit kunnen kiezen. Mocht het namelijk wel aan het zicht liggen, dan wil je natuurlijk dat je kind zo snel mogelijk een bril krijgt. Anders kan het erg gevaarlijk worden. Stel je voor dat je kind bijvoorbeeld per ongeluk het water inloopt. Dat wil je als ouder natuurlijk voorkomen.

 

kleuter-doet-oogmeting-voor-een-bril

Ogen meten?

Hierboven zijn de belangrijkste indicaties genoemd, om erachter te komen of je kind eventueel een bril nodig heeft. Zijn er voldoende indicaties, dan is het verstandig om als ouder actie te ondernemen. Maar welke stappen moet je ondernemen, want je kunt niet gelijk een bril voor je kind kopen. De ogen moeten namelijk eerst worden opgemeten, maar waar moet dit en kan dit al bij kinderen? Lees hieronder de stappen die je moet volgen.

Stap 1: indicaties verzamelen

De eerste stap is dus indicaties verzamelen. Zijn er meerdere signalen die erop kunnen duiden dat je kind last heeft van zijn ogen? En kan je kind al praten? In dat geval kun je je kind vragen of die last heeft van zijn ogen. Kinderen zeggen dit vaak niet uit zichzelf. Kan je kind echter nog niet goed communiceren? Dan moet jij dit besluit voor hem of haar nemen.

Stap 2: naar een oogarts

Ben je ervan overtuigd dat je kind slechte ogen heeft? Dan moet je dit laten controleren door een oogarts. Vaak kun je doorverwezen worden naar een oogarts via je huisarts, maar in veel gevallen kun je ook direct een afspraak met de oogarts maken, omdat het niet binnen het vakgebied van de huisarts ligt. Hier ligt dus het grote verschil tussen kinderen en volwassenen. Heeft een volwassene last van slecht zicht? In dat geval kun je gelijk door naar de opticien, maar bij kinderen moet je gelijk naar de oogarts. Vaak is er dan namelijk sprake van een reactie-afwijking. Is je kind echter al 3 of 4 jaar? In dat geval kan hij of zij wel gewoon naar een reguliere oogarts toe. Het is dus afhankelijk van de leeftijd.

Stap 3: wachten op de conclusie en een bril aanschaffen

De oogarts zal uiteindelijk met een conclusie komen, en op basis van die conclusie kun jij als ouder vervolgens actie ondernemen. Je kunt dan namelijk naar een brillenwinkel om samen met je kind een leuke bril uit te zoeken. Tegenwoordig zijn er zeer veel moderne, hippe brillen in de omloop. Dus je kind kan gewoon een hele coole bril uitzoeken, zodat hij of zij zich niet hoeft te schamen.