Sportief kinderfeestje organiseren in de winter

De winter is misschien niet het eerste seizoen waar je aan denkt bij een sportief kinderfeestje, maar juist die koude maanden bieden een unieke kans voor avontuurlijke en gezellige activiteiten. Of het nu buiten in de frisse lucht is of lekker warm binnen, er zijn tal...

Rondreis door Toscane met kinderen

Na twee 'relaxvakanties' en na een drukke tijd met werk en verhuizing hadden we wel weer zin om wat meer te doen en te zien van de omgeving waar we zouden verblijven. Na wat overleg over de bestemming - Weer een eiland? Ibiza misschien? Of Sicilië? - hakten we de...

Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je kinderen en nabestaanden?

We willen in ons leven natuurlijk niet te veel bezig zijn met de dood. Toch is het verstandig om hier wel af en toe bij stil te staan, en ervoor te zorgen dat je alles goed regelt voor je kinderen of andere nabestaanden. Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2025

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Reisblog: vakantie Denemarken met een gezin

Op vakantie naar Denemarken met een gezin? Ik kan het aanraden! In de meivakantie mocht ik met mijn gezin - mijn man en onze zoon van bijna 5 jaar - op vakantie in Zuid Denemarken. Op uitnodiging van Dansk.nl, specialist in vakanties naar Denemarken, verbleven we een...

Als kinderfysiotherapeut zie ik vaak kinderen in de praktijk die moeite hebben met schrijven op school. Één onderdeel waar wij dan onder andere naar kijken is de zithouding tijdens het schrijven, ook wel de schrijfhouding. Kan het kind gedurende een tijd stil zitten en concentreren op de taak? En kan het kind een goede houding aannemen tijdens het schrijven, waardoor er geen nek- en rugklachten kunnen ontstaan? Ik wil jou als ouder een aantal tips geven over de juiste zithouding voor achter de schrijftafel. Op deze vijf dingen kun je letten bij de schrijfhouding van je kind.

5 tips voor de juiste schrijfhouding voor jouw kind 1 - kind schrijft met een potlood

Wat is een goede schrijfhouding?

We weten wellicht allemaal wel wat een goede houding is. Voor de zekerheid wil ik de juiste schrijfhouding met jullie doornemen en afsluiten met een trucje die je je kind kunt aanleren.

Voor een juiste zithouding en schrijfhouding staan beide voeten plat op de grond. De knieën staan ongeveer op dezelfde hoogte als de heupen. Kijk of je de zitting van de stoel anders wat kan aanpassen als dit niet het geval is. De billen zitten tegen de stoelleuning. De schouders zijn ontspannen en worden laag gehouden. De onderarmen worden op de tafel gelegd. De afstand van de neus tot aan het schrijfwerk is ongeveer 15-20 cm. Om te controleren of je de juiste afstand hebt, heb ik een trucje.

Ik geef kinderen altijd de truc ‘Maak een toeter op je neus’ om die afstand te checken: Zet één duim op je neus, spreid je vingers van deze hand en plaats de andere duim op de pink. Vervolgens spreid je ook de vingers van deze hand. De afstand van de duim (op de neus) en de pink (van de tweede hand) is de juiste afstand van het hoofd tot aan de tafel tijdens het schrijven. Doe dit maar eens en check of jouw kind altijd wel of niet goed heeft gezeten.

Wat te doen als je kind onderuit gezakt gaat zitten?

Herken je dat? Dat je kind vaak onderuit gezakt zit? Misschien herken je dit ook wel bij jezelf. Misschien weet je kind niet wat een goede houding is of heeft hij of zij de kracht er niet voor om langere tijd rechtop te zitten. Je kunt een goede rechte houding samen met je kind oefenen.

Zo stimuleer je een rechte houding bij je kind: Leg bijvoorbeeld een pittenzakje of knuffel op het hoofd van je kind. Gedurende de taak die je je kind geeft is het de opdracht van het kind om dit voorwerp op het hoofd niet te laten vallen. Ik zou dit niet inzetten tijdens de schrijfopdracht, want je wil dat je kind dan volop gefocust is op het schrijven zelf. Maar je kunt dit wel oefenen tijdens een boek lezen, tv kijken of eten bijvoorbeeld.

5 tips voor de juiste schrijfhouding voor jouw kind 2 - oogmeting bij een jongen

Mijn kind leunt met zijn hoofd op tafel

Ook als je kind met zijn hoofd op tafel leunt, kun je de oefening met het pittenzakje of knuffel goed gebruiken. Want als je kind met zijn hoofd op tafel ligt dan houdt hij zijn rug niet recht. Ook voor kinderen die met hun hoofd op een hand leunen met de elleboog op tafel is dit een goede oefening.

Een kleine kanttekening hierbij: het kan natuurlijk ook zijn dat jouw kind dit met een reden doet. Kan hij het schrijfwerk bijvoorbeeld wel goed lezen als hij in een rechte houding zit? Je zou ook eens de ogen kunnen laten testen als je vermoedens hebt dat jouw kind misschien minder goed ziet en daarom zijn hoofd dichtbij het schrijfwerk houdt om het goed te kunnen zien.

5 tips voor de juiste schrijfhouding voor jouw kind 3 - wiebelkussen

Mijn kind kan niet stil zitten

Is jouw kind lekker actief en vindt zij of hij het lastig om rustig aan tafel te zitten? Wat ik als kinderfysiotherapeut dan doe, is dat ik het kind eerst even lekker uit laat razen. We doen een actieve activiteit, waarbij het kind zijn energie kwijt kan. Als het kind dan in zijn bewegingsprikkels is voorzien, dan gaan we rustig aan tafel zitten. Je ziet dan dat het kind minder de drang heeft om te bewegen op de stoel.

In de klas is dat niet altijd mogelijk. In dat geval kun je ook een wiebelkussen op de stoel leggen. Kinderen kunnen dan wiebelen op de stoel om zich vervolgens te concentreren op de taak. Ik zou het wiebelkussen niet tijdens het schrijven aanbieden, maar voordat hij of zij begint met schrijven kan het kind hier wel op zitten om daarna weer minder de drang te hebben om te bewegen.

Lees ook mijn blog over de juiste potloodgreep bij het schrijven.