Wat als je kind een spleetje tussen zijn tanden heeft? Gaat dat nog weg en wat kun je er eventueel aan laten doen? Of het kiertje tussen de tanden nog weg gaat hangt van de oorzaak af. Soms zie je dat na het wisselen van het melkgebit het spleetje verdwenen is. Maar soms ook niet en dan is het natuurlijk de vraag of je er iets aan wilt laten doen en wat je dan kunt doen. Pa na het wisselen van het gebit krijg je hier een duidelijk beeld over.

Als je kind een spleetje tussen zijn melktanden heeft, hangt het van de oorzaak af of deze ruimte tussen de voortanden blijft bestaan bij het volwassen gebit. Als de oorzaak van het spleetje is dat het lipbandje is verdikt, dan blijft het spleetje waarschijnlijk bestaan. Ook na het wisselen van het melkgebit. Simpelweg omdat door de verdikking de tanden niet tegen elkaar kunnen staan. Wacht daarom altijd eerst het blijvende gebit af en kijk samen met de tandarts naar een oplossing als het spleetje er dan nog steeds is.

Een diasteem

Een spleetje tussen de tanden kan een diasteem zijn. Deze aandoening ziet men meestal tussen de twee voortanden in de bovenkaak. Veel mensen ergeren zich aan een dergelijke opening. Bij kinderen ziet men veel vaker zo’n diasteem wat ze ook wel een diastema noemen. Gelukkig komt het regelmatig voor dat de kier tussen de voortanden zichzelf toch op een natuurlijke wijze sluit naarmate ze ouder worden. Is het spleetje er nog steeds in de pubertijd, dan is de kans groot dat het ook niet meer uit zichzelf weg gaat. De tandarts zal de aandoening dan moeten behandelen.

Is een spleetje storend of niet?

Niet iedereen heeft een negatieve mening over een dergelijke spleetjes tussen de tanden. In Afrika vinden de meeste mensen het zelfs heel aantrekkelijk als iemand een zo’n spleetje heeft. Waar hier vaak wordt gevraagd om het spleetje weg te halen, wordt er bijvoorbeeld in landen zoal Ghana, Namibië en Nigeria aan de tandarts gevraagd of hij of zij een dergelijk spleetje kunnen creëren. Een diasteem is daar een teken van schoonheid. In Schotland zeggen ze zelfs dat als je spleetje tussen je tanden hebt, je een gelukkig leven gaat leiden.

Hoe ontstaat een diasteem?

Een diasteem kan op verschillende manieren ontstaan en natuurlijk is de behandeling mede afhankelijk van de oorzaak van het diasteem.

Labiale frenum

Het labiale frenum is de naam voor de verbinding tussen het tandvlees en de bovenlip. Als dit labiale frenum te dicht bij de boventanden zit kan dit een spleetje veroorzaken.

Ruimteoverschot

Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een ruimteoverschot is tussen de tanden en kiezen. Bijvoorbeeld als de elementen kleiner zijn dan de ruimte die er is op de kaakboog. Soms hebben mensen de kleine tanden en kiezen maar wel een grote kaakboog. Dit zou genetisch bepaald kunnen zijn.

Tong tegen de tanden drukken

Soms duwen kinderen of volwassenen tijdens het slikken de tong naar buiten, tegen de tanden aan. Als ze dat erg vaak doen komt er een onnodige druk op de tanden te staan. Ook hierdoor kan een diasteem ontstaan.

Het zuigen op de duim

Het kan ook zijn dat het zuigen op de duim een bepaalde ruimte creëert. Door het duimen kunnen bijvoorbeeld tanden scheef gaan staan en kan dit bijdragen aan het ontwikkelen van een diasteem.

Ontbrekende tanden

Ook tanden of kiezen die ontbreken kunnen extra ruimte op de kaakboog geven. De vorming en de groei van het gebit kan hierdoor ontregeld worden.

Het behandelen van een diasteem

Natuurlijk is het belangrijk dat de oorzaak van de diasteem wordt weggenomen eer men aan een behandeling begint. Anders zou het spleetje zomaar weer opnieuw kunnen verschijnen en is de behandeling voor niets geweest. Bijvoorbeeld als iemand nog steeds duimt of de tong tegen de tanden duwt dan heeft een behandeling eigenlijk geen zin. Door deze ongewenste handelingen kan het spleetje weer opnieuw ontstaan. Dit zijn dus gewoontes die eerst afgeleerd moeten worden. Ook knarsetanden in de slaap kan een negatieve invloed hebben. Stel dat er geen aanwijzingen zijn dat deze handelingen er nog zijn dan kunnen de volgende behandelingen uitgevoerd worden:

Composiet

De ruimte kan bijvoorbeeld worden opgevuld met een soort hars, wat men composiet noemt. De voortanden worden dan eerst goed schoon en droog gemaakt en een opgebracht zuur moet dan voor een ruw tandoppervlak zorgen. Dan komt er een hechtingsmiddel overheen waardoor de composiet zich beter kan hechten aan het gebit. Hierna brengt de tandarts zorgvuldig de composiet in de juiste vorm aan. Met ultraviolet licht wordt de composiet uitgehard en hierna wordt het overtollige composiet weer verwijderd.

Facings

Bij deze behandelmethode worden composiet facings aangebracht. Laagje over laagje wordt er op de tand aangebracht tot het gewenste resultaat is bereikt. Soms lijkt de tand hierdoor wel wat boller wat enigszins onnatuurlijk kan overkomen. Composiet is poreus en kan dus verkleuren door bijvoorbeeld rode wijn of koffie.

Porseleinen facings

Porseleinen facings hebben een langere levensduur dan composiet facings. Ze hebben ook meer een natuurlijke uitstraling. De facing wordt speciaal gemaakt door middel van een gebitsafdruk. In een tandtechnisch laboratorium worden ze in een speciale oven gebakken.

Brug of kroon

Een brug, een kroon of implantaten kunnen ook een manier zijn om het spleetje weg te werken.

Beugel

Een beugel is misschien wel de meest bekende oplossing. Het is wel een langdurig proces en niet altijd even comfortabel.

Welke oplossing is het beste?

Wat de beste oplossing is, verschilt per situatie. Het beste kun je dit met je tandarts bespreken. Zij zullen kijken of de ruimte meer of minder dan 3 millimeter is en dan de juiste behandelmethode kiezen. Natuurlijk wordt dit gedaan bij het blijvende gebit. Het kan ook zijn dat een kind of een volwassene zelf geen problemen heeft met het spleetje tussen de tanden. In dat geval kun je er ook voor kiezen om het gewoon te laten zitten. Ook dit kun je beter even met de tandarts overleggen om te kijken of de rest van het gebit geen schade gaat ondervinden door de open ruimte.

Onzekerheid over het gebit

Een diasteem kan bij iedereen voorkomen. Ook beroemde mensen hebben soms te maken met een diasteem. De een laat het diasteem gewoon zitten, de ander laat hem weghalen. Bekende voorbeelden van beroemdheden met een diasteem zijn: Madonna, Eddie Murphy, Guy Verhofstadt, Lara Stone, Seal en Elton John. Let er bij kinderen op dat ze zich niet onzeker gaan voelen over hun gebit. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat ze niet meer breeduit durven te lachen of er mee gepest worden op school. Ga het gesprek hierover aan met je kind en bespreek de mogelijkheden ook samen bij de tandarts.