Heeft jouw kind stiekem een snoepje gestolen uit de snoeppot of speelgoed per ongeluk stukgemaakt, maar geeft jouw kind dit niet toe? Komt er vervolgens een ongeloofwaardig leugentje tevoorschijn? Het is lastig om op de juiste manier om te gaan met leugens bij kinderen. In dit artikel lees je meer over waarom kinderen kunnen liegen en hoe jij als ouder hier op de juiste manier mee om kunt gaan.

Vanaf wanneer kunnen kinderen liegen

Jouw kleine kleuter lijkt zo onschuldig, het is daarom lastig wanneer je voor het eerst merkt dan jouw kind liegt. Wist je dat kinderen onder de drie jaar nog niet kunnen liegen? Liegen is een sociale vaardigheid wat kinderen pas vanaf hun derde of vierde levensjaar kunnen. Het is daarom belangrijk om direct leugentjes op te merken en hier op de juiste manier mee om te gaan.

Waarom liegen kinderen?

De juiste manier om met leugens om te gaan, is vooral door eerst te weten waarom er wordt gelogen. Schrik jij ervan wanneer je jouw kind betrapt op een leugen? Denk dan eerst aan de oorzaak en noodzaak waarom jouw kind liegt. Jouw kind wilt natuurlijk niet betrapt worden op slecht gedrag en wilt een mogelijke straf voorkomen. Maar een kind wilt ook zijn of haar ouders niet teleurstellen. Een leugen kan soms de enige uitweg lijken voor een kind dat geen straf wilt en de ouders niet wilt teleurstellen.

Wil je op de juiste manier reageren en omgaan met het liegen? Dan is het belangrijk dat je allereerst de reden waarom jouw kind liegt achterhaalt. Zorg dat jouw kind zich vertrouwd genoeg voelt om altijd de waarheid te vertellen.

Hoe reageer je?

De manier hoe je reageert op de leugen van jouw kind, is bepalend voor het kind. Word jij direct boos vanwege het liegen? Dan kan dit een afschrikwekkende werking hebben. Wanneer jouw kind bijvoorbeeld liegt over het stukmaken van speelgoed, omdat hij/zij bang is voor jouw reactie, zal dit in de toekomst niet veel anders zijn. Hoe lastig het ook is, het is belangrijk om rustig te reageren en proberen in te zien waarom jouw kind liegt. In plaats van boos worden over het liegen, is het belangrijk om juist op kalme wijze te vragen waarom jouw kind liegt. Waarom wordt er gelogen en waarom durf je de waarheid te vertellen? Zorg ervoor dat jouw kind zich vertrouwd voelt om de waarheid te durven vertellen. Vertel dat er geen straf tegenover staat om de waarheid te vertellen, maar dat liegen juist slechter is.

Neem er rustig de tijd voor. Wanneer jouw kind de waarheid vertelt, is het belangrijk om dit gedrag, ondanks het liegen, toch te belonen. Zo leert jouw kind in de toekomst dat de waarheid vertellen beter is dan te liegen.

Wanneer is liegen problematisch?

Wanneer je jouw kind voor het eerst betrapt op een leugentje, is het goed om dit rustig aan te pakken en duidelijk te maken waarom liegen echt heel slecht is. Van het ene leugentje komen namelijk altijd meer leugens. Maar wat doe je wanneer jouw kind vaak liegt? Liegen kan enorm problematisch worden voor de relatie tussen kind en ouder. Door de leugens kan de vertrouwensband worden geschaad. Hoe lastig het ook is, het is belangrijk om altijd op een opbouwende manier om te gaan met slecht gedrag. Probeer de oorzaak van het liegen te achterhalen en zorg dat het vertellen van de waarheid wordt beloond. Blijven de leugens aanhouden? Dan is het aan te raden om eventueel een professional in te schakelen. Een kinderpsycholoog kan zowel helpen bij het gedrag van het kind, als bij de relatie tussen ouder en kind.

De invloed van boeken en films

Kinderboeken en films kunnen ook goede educatieve hulp zijn om liegen te voorkomen. Er zijn genoeg kinderboeken en films waar de hoofdrolspeler in de problemen komt door een leugentje. Het kan een slim educatief middel zijn om deze boeken en films te gebruiken. Neem na het kijken van de film ook nog even de tijd om te praten over het verhaal. Wat was het moraal van het verhaal en wat hebben jullie geleerd over liegen? Kinderen kun veel leren van televisie, films en boeken.

Het is best even schrikken wanneer je jouw kind voor het eerst hoort liegen. Je kunt hier boos om worden, maar het is belangrijk om hier op de juiste volwassen manier mee om te gaan. Zorg ervoor dat jouw kind zich vertrouwd genoeg voelt om altijd de waarheid te kunnen vertellen. Blijft jouw kind liegen? Dan kan hier een straf tegenover staan. Ook kun je wanneer het liegen problematisch wordt hulp inschakelen van een kinderpsycholoog.