Kinderen met ADHD hebben aanhoudend routines nodig. Afgebakende tijdschema's voor ochtenden, na de schooltijd en voor het slapen gaan zijn belangrijk om bepaalde verwachtingen in te stellen en goede gewoonten op te bouwen of te verbeteren. In deze blog 'Welke routines helpen bij kinderen met ADHD' lees je praktische info hoe je dat als ouder van een ADHD-kind het beste aanpakt en structureert. Een kleine leidraad hoe je die dagdagelijkse routine onder controle houdt.

Routine is een uitstekende uitvalsbasis

Kinderen met ADHD hebben structuur in hun leven nodig en kids met aandachtstekort hebben nog meer structuur nodig. Op het eerste zicht lijkt dit een vrij eenvoudige opgave. In de praktijk ligt dit wel even anders. Veel ouders beginnen goedbedoeld en enthousiast met het op touw zetten van de structuur die hun ADHD kind mogelijk nodig heeft. Maar na een paar weken of zelfs na een paar dagen, werpen vele ouders de handdoek in de ring omdat de vooropgestelde routines nauwelijks werken. Wanneer je als ouder effectief structuur nastreeft, moeten de nodige routines niet worden aanzien als een gedragsstrategie, maar ook als een soort van levensstijl.

De voordelen van je kind op een schema

Een routine heeft een positieve invloed op leefgewoontes. Het verbetert het dagelijks functioneren. Kinderen met ADHD hebben nu éénmaal routines nodig. Door een uitgetekend schema op te stellen, voelen kinderen zich beschermd en veilig. Routines zorgen ervoor dat de dagelijkse activiteiten heel beheersbaar worden, zodat je kind zich kan focussen op één ding. Daarnaast profiteert het hele gezin van een gestructureerde aanpak. Door een bepaald regime toe te passen, ervaren zowel de ouders als de kinderen minder stress. In deze tijden, die nogal hectisch verlopen, lijkt het misschien nogal moeilijk haalbaar om een gestructureerd levensverhaal te schrijven. Iedereen goochelt met bepaalde schema's: school, werk, sportbeoefening, muzieklessen en noem maar op. Maar precies onder deze omstandigheden is structuur meer dan ooit nodig. Het eindresultaat wat je er mee bereikt: je kind wordt meer productiever en het zorgt onrechtstreeks voor een betere gezinsband en gezondheid.

Routine vereist consistentie en toewijding

Routines bij ADHD kinderen vereisen consistentie en toewijding waarbij alle volwassenen van het gezin een gemeenschappelijk front vormen. Routines bij kinderen moeten worden vastgelegd wanneer kinderen heel jong zijn en voortdurend worden toegepast als ze nog in een groeifase zitten. Anderzijds is het nooit te laat om ermee te starten. Een gouden tip: maak dat je nooit opgeeft. Hieronder lees je enkele routines als voorbeeld om je als ouder op weg te helpen. Je kan deze leidraad individueel aanpassen aan de ouderdom van je kind, het specifieke gedrag waar je aan wil werken en de persoonlijke behoeften binnen je gezin. Hou rekening dat het bijstellen van routines heel veel tijd in beslag neemt. Soms na weken of maanden, gepaard gaand met vallen en opstaan. Maar de voordelen van routine gaan gelukkig een heel leven mee.

De ochtendroutine

De vooropgestelde doelstelling van de ochtendroutine is om iedereen binnen je gezin zo snel mogelijk 's morgens de deur uit te krijgen. Om alles goed te laten verlopen, zal je de avond voordien voorbereidend werk moeten doen zoals: bad nemen, schooltassen vullen, kledij klaar leggen, het zetten van de wekker en iets voorzien voor de lunch. Omdat kinderen met ADHD heel impulsief reageren en zijn afgeleid, zal je bepaalde dingen niet onder de aandacht mogen brengen zoals:

 • geen tv op zetten 's morgens vroeg
 • controleer je mails niet op de computer bij aanwezigheid van je kind
 • bekijk gaan magazine of krant in de ochtend

Hulp bij het huiswerk na schooltijd

Geen enkele schoolse activiteit vergt meer structuur dan huiswerk, wanneer een beroep moet worden gedaan op het 'zelfstudie' vermogen van een kind. Gehakketak over huiswerk tussen kinderen en ouders komen verrassend veel voor. Maar een studieroutine – afgesproken tijd, plaats en methode – kan die eindeloze discussies elimineren. Om een huiswerkroutine bij een ADHD kind vast te leggen, zal je aan volgende punten moeten werken om de schoolprestaties te verhogen:

 • Probeer een vaste starttijd af te dwingen

Door deze maatregel help je je kind een vaste gewoonte voor huiswerk op te bouwen

 • Blijf in de buurt van je kind

Heel veel kinderen met ADHD functioneren een stuk beter als een volwassene in de buurt is of ondersteuning geeft bij een bepaalde taak

 • Neem regelmatig pauzes

Snel afleidbaar, rusteloos en problemen met de concentratie zijn typische kenmerken voor kinderen met ADHD. Het inlassen van regelmatige korte pauzes kunnen hierbij helpen.

 • Na huiswerk volgt een beloning

Je kind zal zich beter op de schoolopdrachten kunnen toeleggen als achteraf een beloning volgt door middel van tv kijken of te gamen.

Een goede nacht begint met de bedtijdroutine

Je zal voor het slapengaan een doel moeten voor ogen houden om je kind te helpen ontspannen zodat je oogappel op een normaal tijdstip in slaap valt. Het overgrote deel van de kinderen met ADHD vecht vaak tegen het slapengaan. Voor hen is naar bed gaan gewoonweg een hele saaie bedoening. Daarom kan je als strategisch plan volgende dingen uitproberen:

 • Speel met je kind een rustig spelletje of lees voor uit een boek
 • Eet een gezonde snack. Bijvoorbeeld een appel of een rijstwafel met kaas
 • Het persoonlijk 'licht-uit' ritueel helpt vaak
 • Tracht je kind op hetzelfde tijdstip naar bed te krijgen

Het spreekt voor zich dat het aanleren van gezinsroutines bij ADHD kinderen veel moeite en tijd kost. Je kan je de persoonlijke vraag stellen: 'Loont het de moeite om zoveel energie hierin te steken?' Maar een betere vraag zou zijn: 'Kan je het als ouder je veroorloven dat bij je ADHD kind dit niet te doen?'