In de koude wintermaanden hebben virussen meer kans om zich te verspreiden. De kans dat je kind of jijzelf ziek wordt is dan ook wat groter. Een griepje, een verkoudheid, het is allemaal heel vervelend. Je kind voelt zich slecht en vaak verstoort het ook het normale dagelijkse ritme. Hoe blijft jouw peuter gezond in de winter? We hebben wel wat tips die je hierbij kunnen helpen.

Waarom hebben kinderen snel een verkoudheid te pakken?

Zeker kinderen zijn een stuk vatbaarder in de winter voor een verkoudheid of een griepje. Ze komen namelijk dagelijks op school of op de opvang met anderen in aanraking, dus de kans dat ze besmet worden is groot. Daarbij worden ruimtes en huizen in de wintermaanden minder vaak gelucht, dus bacteriën kunnen zich hier makkelijker nestelen.

Verhoog de weerstand van je peuter

Natuurlijk willen we allemaal graag goed voor onze kinderen zorgen, maar helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat de peuter ziek wordt. We kunnen wel zorgen dat de weerstand van de peuter goed is, zodat de kans op bijvoorbeeld een verkoudheid oplopen een stuk kleiner wordt. We kunnen deze weerstand verhogen door middel van drie factoren, namelijk:

  • Het voedsel
  • Hygiëne
  • Beweging

Het voedsel

Vitaminerijk voedsel is natuurlijk het hele jaar door belangrijk voor de peuter, maar zeker in de winter telt dit extra zwaar. Ook gevarieerd eten is belangrijk, zeker als de kinderen nog klein zijn. Wanneer ze op jonge leeftijd veel verschillende soorten voedsel leren eten, hebben ze daar later ook profijt van. Daarbij krijgen ze door gevarieerd voedsel ook veel verschillende vitaminen en mineralen binnen. Met gezond en gevarieerd voedsel verhoog je de weerstand van je kind en verlaag je de kans dat ze besmet worden met een virus.

Koning Winter houdt van stamppot

Tijdens de koude dagen en nachten kunnen de peuters best wat voedzame kost gebruiken. In de winter heb je meer energie nodig om warm te blijven en door de extra calorieën in een stamppot krijgt de kleuter deze extra energie. Daarbij is de kans groot dat je kleuter de stamppot heerlijk vindt, zeker als er ook nog eens uitgebakken spekjes in zitten en er ligt een lekker stuk rookworst bij. Probeer ze allemaal eens uit: boerenkool, hutspot, een zuurkoolschotel of een andijviestamppot. Het zijn echt groenten die bij het winterseizoen horen. Sommige peuters moeten misschien even wennen aan de gestampte en gekookte aardappelen, maar probeer het gewoon met kleine hapjes. Als de peuter gaat kokhalzen, kun je beter stoppen en het een andere keer opnieuw proberen. Ga er ontspannen mee om en geef de peuter iets anders te eten. Probeer de volgende keer weer een andere stamppot uit. Langzaam zal de peuter wennen aan de gestampte aardappelen.

Hygiëne

Het is verstandig om je kind al vroeg vertrouwd te laten raken met hygiëne. Geef het goede voorbeeld en laat zien dat het normaal is dat ze iedere keer hun handen wassen als ze hebben geplast of gepoept. Leer ze ook gelijk dat ze het eten wat op de grond heeft gelegen niet meer kunnen eten. Ook als de kinderen verkouden zijn, kun je ze het een en ander bij brengen. Bijvoorbeeld hoesten of niezen in een papieren zakdoekje of toiletpapier. Als ze niets voorhanden hebben dan in de plooi van hun elleboog en ook hierna je handen wassen. Als je uitlegt dat ze anders het virus makkelijker verspreiden en ook zo broertjes of zusjes kunnen besmetten, weten ze gelijk waarom hygiëne belangrijk is.

Handen wassen

Het lijkt zo simpel om handen wassen als een gewoonte te zien die niet vergeten wordt, maar de werkelijkheid is anders. Het kan zomaar gebeuren dat de peuter naar het toilet is geweest, zichzelf ineens bedenkt dat er nog een lekker stukje taart op de tafel staat en dit met ongewassen handen opeet. Natuurlijk proberen ouders dit te voorkomen door ze te leren dat ze altijd hun handen moeten wassen na het toilet, maar het peuterbrein werkt daar niet altijd aan mee. Toch is voor een goede gezondheid de hygiëne heel belangrijk. Probeer er een leuk ritueel van te maken. Als handen wassen na het toilet, voor het eten en voor het slapen gaan iets leuks is, zullen de peuters het sneller oppikken en er uiteindelijk een gewoonte van maken. Zorg dat je altijd natte tissues bij je hebt als je weg bent, dan hoef je het ritme niet te onderbreken. En ze zijn ook handig als je kind in het zand van de speeltuin heeft zitten wroeten met zijn handen.

Vieze peuters

Ondanks dat hygiëne erg belangrijk is, moet je als ouder wel oppassen dat het geen obsessie wordt. Bij een peuterbestaan hoort nu eenmaal vies en vuil. Peuters moeten dingen kunnen ondernemen en vuil worden hoort daar soms bij. Als je dit altijd zou willen voorkomen, rem je de ontwikkeling van de peuter. Probeer gewoon soms even de ogen te sluiten als de peuter iets doet wat niet echt hygiënisch is. Hou je vast aan de dagelijkse hygiëne van handen wassen op de juiste momenten, 1 x per dag in bad of onder de douche en tandenpoetsen. En natuurlijk mag je best de handen van de peuter een keer extra schoonmaken als ze echt aan iets vies hebben gezeten. Zorg bij het spelen dat ze kleding aanhebben die goed gewassen kan worden.

Sporten en bewegen

Sporten en bewegen zijn voor ieder mens belangrijk en zeker ook voor de peuter. Kinderen spelen in de winter misschien minder vaak buiten, maar probeer toch hiervoor een alternatief te vinden. Bijvoorbeeld een indoor speeltuin of een sport. Bewegen wekt energie op en dat komt de gezondheid van je peuter altijd ten goede, zeker in de wintermaanden.

Bewegen voor peuters

Bewegen voor peuters is leuk en gezond. Ze kunnen hierbij hun energie kwijt en doen ook weer nieuwe energie op. Daarbij leren ze ook nieuwe bewegingen. Klimmen en klauteren is echt iets voor kleuters en dit is ook goed voor de motoriek. Spelen en bewegen stimuleert gek genoeg ook de taalontwikkeling. Peuters leren weer nieuwe begrippen zoals boven, onder, langzaam of snel. Ook voor de sociale ontwikkeling is spelen belangrijk. Je kind leert om te winnen, te verliezen of om te delen. Stimuleer het bewegen van je kind, zowel binnen als buiten. Geef je peuter de ruimte om te ontdekken, te bewegen en zich te ontwikkelen. Vallen en opstaan is iets wat hierbij hoort. Blijf in de buurt voor als het verkeerd dreigt te gaan. Zit je peuter nog in de buggy? Laat het kind dan af en toe zelf ook een stukje lopen achter de buggy.

Buiten spelen in de winter

Iedere dag even buiten zijn is gezond, ook voor de peuter en ook in de winter. Zorg dat je kind goed warm is aangekleed en vergeet geen muts. Via het hoofd verliezen ze namelijk snel hun warmte. Ga naar de speeltuin als het droog is of ga bij vriesweer bellenblazen in de tuin. De kinderen zullen de ijsbellen prachtig vinden. Met sneeuw is de slee natuurlijk geweldig of ga samen met je kind een mooie sneeuwpop maken. De gedachte dat je kind sneller verkouden wordt in winters weer is onterecht. Integendeel, juist als ze veel binnen zitten en weinig frisse lucht krijgen is de kans groter dat ze ziek worden. Daarbij is buiten spelen goed voor de spieropbouw en de conditie. Dus jas aan, muts op en lekker buiten spelen.