Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2024

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Zit de schrik er al in wanneer je met jouw peuter naar de supermarkt gaat? Als ouder kun je bang zijn om met jouw peuter in het openbaar te zijn vanwege de kans op driftbuien. Het is niet alleen vervelend om mee om te gaan, het kan ook lastig zijn om jouw geduld te bewaren. Wanneer jouw peuter een scène maakt, hoef jij geen bijrol te spelen. De beste manier om zijn of haar gedrag aan te pakken, is door juist jouw geduld niet te verliezen. In dit artikel lees je precies hoe je op gepast wijze kunt reageren wanneer jouw peuter een driftbui heeft. Je geduld verliezen bij je peuter: zo voorkom je het.

Peuterpubers

Jouw peuter is echt niet de enige peuter op de wereld die weleens compleet uit zijn of haar plaat kan gaan. Het begrip peuterpuberen bestaat ook niet voor niets. Peuters staan erom bekend dat zij extreme emotionele veranderingen leren tijdens deze periode. Door grenzen op te zoeken, leren zij wat wel kan en wat niet. Het kan hierdoor een lastige fase zijn voor ouders. Jouw peuter kan hysterisch worden en dit is moeilijk te rationaliseren. Wanneer je weet dat dit echter een leerproces is voor jouw peuter, dan kan het jouw gemoederen al flink bedaren.

Je verliest jouw geduld minder gauw wanneer je weet dat je een uniek proces ingaat. Je leert jouw peuter wat wel en niet kan. Je helpt de peuter als het ware uit de peuterpuberteit te komen. Het is belangrijk dat je jouw geduld weet te behouden om zo het juiste voorbeeld te geven. Terug schreeuwen heeft niet alleen geen zin, het kan het probleem juist versterken.

Het is een fase, het is een fase!

Waar is de tijd dat jouw kleine spruit genoot van jouw aandacht en alleen huilde als er iets was? De peuterpuberteit is een zware tijd voor veel ouders. Het is een schril contrast met de babyfase. Een mantra dat ouders van een peuter maar al te graag herhalen is “Het is een fase!”. Hoe vervelend of vermoeiend deze fase ook is, het gaat echt over! De peuterpuberteit is een moeilijk fase voor ouders en vraagt om een groot portie geduld. Wanneer je jezelf en jouw partner maar blijft toespreken dat het slechts een fase is, dan scheelt dat al de helft.

Je kunt jouw geduld beter bewaren wanneer je weet dat het slechts een fase is. Al moet je jezelf hier minstens 100 keer per dag aan herinneren, het is de moeite zeker waard. Op deze manier schiet jij niet uit je slof en voorkom je dat je de situatie erger maakt.

Consequentie

Jouw peuter leert in deze periode dus precies wat allemaal wel kan en wat niet. Het is daarom belangrijk om als ouder consequenties te geven aan het gedrag van de peuter en hierin consequent te blijven. Peuters hebben moeite om te rationaliseren en wanneer zij een driftbui hebben, heeft het geen zin om dit uit het hoofd te praten. Je moet als ouder sterk in je schoenen staan en een duidelijke consequentie voor het gedrag bepalen. Op deze manier leert jouw peuter om binnen de perken te blijven en voorkom je driftbuien in de toekomst. In het artikel hoe ga je om met driftbuien van je peuter vertellen we er meer over. 

Wanneer je zelf sterk in je schoenen blijft staan, weet je precies wat je wel en niet kunt doen. Hierdoor verlies je minder snel jouw geduld met de peuter. Je kunt jouw geduld snel verliezen wanneer je de driftbui uit zijn of haar hoofd wilt praten en dit geen succes heeft. Peuters verwachten niet een lang gesprek waarom het gedrag niet past, maar leren meer van consequenties.

Time-out

Is jouw peuter helemaal niet meer te genieten en kun je niets meer doen? Dan is het niet alleen goed voor de peuter om even uit de situatie te worden gehaald, maar ook goed voor jou om niet het gekrijs aan te blijven horen. Kies een time-out plek in huis. Dit is de strafplek wanneer jouw peuter buiten de lijnen gaat. Het is aan te raden om deze plek niet in de woonkamer te hebben, maar letterlijk buiten het zicht van de rest van het gezin. De hal of de trap is een perfecte plek. Zo kan jouw peuter afkoelen en hoef jij niet telkens op te letten of de peuter zich aan de afspraken houdt. Doordat jullie beiden even een pauze hebben van de driftbui, kunnen jullie beiden weer opladen. Jij kan weer tot rust komen zodat je jouw geduld niet hoeft te verliezen en jouw peuter heeft deze tijd ook hard nodig. Geen prikkels die zaken kunnen verergeren en even tijd om weer te bedaren.

Even naar buiten

Voel jij dat jij je geduld aan het verliezen bent? Dan is het goed om even uit de situatie te stappen. Ga naar buiten en pak wat frisse lucht. Dit kan je erg goed doen om weer rustig te krijgen. Even uit de situatie stappen is de beste manier om jouw geduld niet te verliezen. Maak bijvoorbeeld een afspraak met jouw partner dat wanneer een van jullie het even niet trekt, dat naar buiten gaan het seintje is dat jullie even ruimte nodig hebben. Het kan een goede manier zijn om tot rust te komen en je geduld te bewaren.

Hulp vragen

Je staat er niet alleen voor. Merk je dat je moeite hebt om je geduld te bewaren bij jouw peuter? Zorg er dan voor dat je af en toe een break hebt. Vraag jouw partner, schoon(ouders) of goede vriend(en) of zij een ochtendje even kunnen oppassen. Zo ben jij er even uit en kun je weer opladen. Full time een peuter bij je hebben kan veel stress opleveren. Het is goed om jezelf niet voorbij te lopen en genoeg tijd voor jezelf in te plannen. Zo ben jij de leukste versie van jezelf en de beste moeder. Wees niet bang om hulp te vragen wanneer dit nodig is. Dit is geen teken van zwakte, maar juist van kracht.

Hoe doen anderen het?

Heb je het gevoel dat de peuters van jouw vriendinnen zich een stuk beter gedragen? Heb je het gevoel dat andere peuters voorbeeldig zijn in vergelijking met jouw peuter? Die kans is erg klein. Iedere ouder krijgt te maken met de peuterpuberteit. Je kunt daarom goed advies vragen aan een vriend(in), zus, collega of je moeder hoe zij omgaan met hun peuters. Hoe kunnen zij hun geduld bewaren en wat zijn hun tips? Niemand wordt geboren als een perfecte ouder en je leert het gaande weg. Je doet er daarom goed aan om advies te winnen van ervaringsdeskundigen. Je kan je vraag ook stellen op het forum voor zwangere vrouwen

Het is niet goed voor jouw peuter om een ouder als voorbeeld te hebben die ook uit zijn plaat gaat wanneer de peuter een driftbui heeft. Het is goed voor de ontwikkeling van de peuter om een consequente ouder te hebben die hem of haar kan terechtwijzen zonder het geduld te verliezen. Dat is nu eenmaal makkelijker gezegd dan gedaan. Maak gebruik van de bovenstaande handvatten om jouw geduld niet te verliezen bij jouw peuter. Zorg dat je sterk in je schoenen blijft staan en onthoud: “Het is een fase!”.