Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Een kind heeft structuur nodig en heeft nog veel te leren over wat goed en fout is. Een goede manier om jouw kind een beter kader te geven en consequenties te leren is door een time-out. Heeft jouw kind een driftbui en is het niet meer met reden te helpen? Dan is een time-out een goede optie om even wat stoom af te blazen en weer rustig te worden. Er zijn veel voorstanders van deze techniek, maar er zijn ook genoeg kritische geluiden. In dit artikel lees je alle voor- en nadelen van een time-out en wanneer je een time-out het beste kunt gebruiken.
Wat is een time-out?
Wat is een time-out precies? Een time-out is een gevolg voor jouw kind wanneer het gedrag of de acties overschrijdend zijn. Slaat jouw zoon bijvoorbeeld het jongere broertje of kan een driftbui niet worden bedaard? Dan is een time-out een goed gevolg voor dit gedrag. Een time-out is exact dat het letterlijk betekent. Je hebt een time-out en telt even niet meer mee. Een time-out is een tijd waar jouw kind even op een aparte plek tot bedaren kan komen. De tijd van de time-out kan variëren. Je kunt simpelweg wachten tot iedereen is afgekoeld of een vaste timer zetten.
Waar houd je een time-out?
Het is slim om een vaste plek te creëren voor de time-out. Zo weten de kinderen beter waar ze aan toe zijn en wat de straf daadwerkelijk inhoudt. Je doet er goed aan om jouw kind met driftbui even op een prikkelvrije plek te zetten of wanneer jouw kinderen ruzie hebben ze flink uit elkaar te houden. Een goede time-out plek is daarom bijvoorbeeld op de trap of in de hal. Zo is er geen afleiding van anderen en wakker je niet vanzelf een ander vuurtje aan.
Wanneer is een time-out geschikt?
Een time-out is een geschikte optie wanneer jouw kinderen oud genoeg zijn om te beseffen wat het betekent. Voorstanders van een time-out vinden het een goede manier om te straffen omdat je het kind zelf tot bedaren laat komen en zelf tot het inzicht laat komen dat het gedrag ongepast is. Het is een goed om de time-out als laatste optie te gebruiken. Zo blijft de consequentie kracht houden. Wanneer jij voor ieder klein dispuut tussen de kinderen een time-out geeft, kan het minder indrukwekkend overkomen. Een time-out is dus echt bestemd voor de enorme driftbuien of extreem gedrag dat niet door de beugel kan. Zorg dat de regels van de time-out glashelder zijn en blijf consequent.
Tijdens de time-out
Heb je jouw kind een time-out gegeven? Dat zal natuurlijk nooit met een glimlach worden geaccepteerd. Gaat de driftbui lekker door op de gang? Je doet er als ouder dan goed aan om het toch even de tijd te geven. Wanneer jij direct ingrijpt, gaat het van kwaad tot erger en heeft de time-out weinig zin. Geef jouw kind de tijd om even af te koelen. Zo kan jouw zoon of dochter zichzelf bedaren. Blijf ook consequent tijdens de time-out. Is de time-out vijf minuten, maar hoor je dat jouw kind al na twee minuten rustig is? Blijf toch bij de vijf minuten. Zo leert jouw kind dat de time-out niet iets is waar je makkelijk onderuit komt.
Na de time-out
Zijn de minuten van de time-out om? Dan is het tijd om de draad gewoon weer op te pakken zoals je dat deed voordat het mis ging. Blijf niet hangen in wat er gebeurt is, maar zorg dat iedereen gewoon weer verder gaat. Het is wel belangrijk om altijd even na te praten. Waarom kreeg hij of zij een time-out? Laat jouw kind deze vraag zelf beantwoorden. Het is een goede manier om te leren wanneer je echt de grens overgaat. Heeft jouw kind een time-out gekregen vanwege een ruzie of slapartij? Dan moet er na de time-out ook altijd nog excuses worden aangeboden. Wanneer dit allemaal gedaan is, is het ook tijd om gewoon weer verder te gaan. Blijf er niet in hangen en zorg dat iedereen met frisse moed weer verder gaat.
Tegenstanders van een time-out
Er zijn ook ouders die met een kritische blik kijken naar een time-out als straf of consequentie. Het is namelijk moeilijk in te schatten wanneer een time-out echt werkt. Snappen jouw kinderen wel echt wat een time-out betekent en is het wel echt succesvol? Een kritiek dat je vaak hoort, is dat kinderen uiteindelijk gewend raken aan de time-out. Hierdoor verliest deze straf natuurlijk zijn kracht. Ouders gebruiken de time-out te vaak waardoor de straf niet indrukwekkend meer is.
Een ander kritiek is dat veel kinderen te jong zijn om deze straf te krijgen. Jonge kinderen halen vaak streken uit of vertonen vervelend gedrag wanneer er iets mis is. Hebben ze honger? Dan kunnen ze boos zijn. Willen ze aandacht? Dan kunnen ze net iets verkeerd doen waardoor ze (negatieve) aandacht krijgen. In veel gevallen zit er meer achter het gedrag van een kind. Tegenstanders vinden het belangrijker om een positieve koppeling te gebruiken, dan te dreigen met een straf.
Vanaf welke leeftijd geef je een time-out
Er is geen exacte leeftijd wanneer je een time-out kunt geven. Wel is het belangrijk dat jouw kind kan begrijpen wat het een time-out precies is. Wanneer je jouw jonge peuter in de hal zet zonder dat hij of zij snapt waarom, dan heeft het natuurlijk weinig zin en effect. Een time-out is ook een goede consequentie voor wanneer jouw kind al wat ouder is. Een eigen plek hebben om te bedaren werkt het beste wanneer jouw kind begrijpt wat er gebeurt.
Consequent blijven
Het belangrijkste wanneer jij een time-out gebruikt als straf of consequentie voor jouw kind, is dat je consequent blijft. Heeft jouw ene kind een time-out gekregen toen hij of zij een scheldwoord gebruikte? Dan moet jouw andere kind dit ook krijgen wanneer hij of zij dit een andere keer zegt. Wanneer je losjes bent in het geven van een time-out, dan verliest het zijn waarde en effect. Dit betekent dus ook wanneer het jou niet uitkomt om een time-out te geven, dat zelfs dan een vijf minuten time-out in de hal nodig is. Daarentegen moet je natuurlijk consequent blijven, maar niet de time-out voor alles uit de kast halen. Wanneer je de time-out te vaak gebruikt, ook dan verliest het zijn effect. Gebruik de time-out echt als laatste optie.
Zoek je een manier waarop je jouw kinderen consequenties kunt bijbrengen? Een time-out is een geschikte strafmethode wanneer jouw kinderen oud genoeg zijn om de beseffen wat dit precies inhoudt. Er zijn veel voorstanders van deze techniek waardoor jouw kind zichzelf tot bedaren kan brengen, maar ook veel tegenstanders die liever een positieve benadering gebruiken als strafmethode. Je kunt altijd zelf bekijken of een time-out iets is voor jouw kind. Gebruik het wel altijd als laatste optie. Zo blijft de time-out indrukwekkend en behoudt het zijn kracht. En, gebruik jij weleens een time-out voor jouw kind?