We willen de aarde allemaal goed achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen, toch? Maar, het is een hot topic in de media: kinderen – of beter gezegd: mensen – leveren een hoop CO2-uitstoot op. Om die reden kondigden Britse Prins Harry en zijn Meghan aan dat ze niet meer dan twee kinderen willen. Wat je mening er ook over is, duurzaam opvoeden is altijd een goed idee. Duurzame opvoeding hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn als je denkt.

Een nieuw leven voor oude spullen

Een win-win situatie. Mensen met kinderen worden af en toe gek van al die kinderspullen: speelgoed, kleding, het stapelt maar op. Voordat je met je zwangere buik naar de babywinkels rent, is het de moeite waard om eens te kijken wat er in je omgeving te halen valt. Wat kun je lenen of overnemen? Tegenwoordig kun je spullen zoals bijvoorbeeld een co-sleeper of kledingpakketten ook huren. Heb je meer kinderen? Koop dan niet voor iedereen steeds wat nieuws, maar schuif de spullen van de oudere kinderen door naar de jongere kinderen.

Zuinig met energie

Wasjes draaien, flesjes melk opwarmen, een babyfoon, het kost allemaal energie. Wil je bewuster omgaan met energie? Onderzoek dan de groenste energieleveranciers. Deze energieleveranciers leveren vrijwel alleen maar stroom die is opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Los daarvan kun je natuurlijk zo zuinig mogelijk omgaan met energie. Door alleen volle wassen te draaien en de was zoveel mogelijk aan de waslijn te laten drogen bijvoorbeeld.

duurzaam-opvoeden-uitjes-in-de-natuur

Uitjes in de natuur

Ga je wat leuks doen met de kinderen? Ga eens lekker schatten zoeken in het bos, geocachen of klimmen en klauteren in een natuurspeeltuin. Kinderen hebben heel weinig nodig om zich uren te vermaken. Een wandeling door het bos, wroeten en banjeren door de herfst bladeren, hutten bouwen met takken en stokken leveren urenlang plezier op. Of bezoek eens een duurzaamheidscentrum en laat je kinderen alles ontdekken over hoe de aarde werkt.

Scholen stimuleren duurzaamheid uit te dragen

Thuis doen we hard ons best, maar op scholen valt er nog wel wat te winnen op het gebied van duurzaamheid en milieu. Niet alleen het verduurzamen van schoolgebouwen gaat te langzaam, ook geven scholen nog lang niet altijd het goede voorbeeld als het gaat om duurzaam opgroeien. Help ze een handje mee en organiseer samen met je kinderen bijvoorbeeld acties om minder energie en water te verspillen op school. Of vraag de juf of meester of de hele schoolklas mee mag om rondslingerend plastic op te ruimen. Ook zijn er verschillende externe educatieve programma’s te vinden voor scholen over duurzaamheid.

biologisch-en-verantwoord-eten

Biologisch en verantwoord eten

Heb je een gezin met jonge kinderen? Dan heb je het altijd druk. Heel verleidelijk om dan af en toe naar kant-en-klaar maaltijden of potjes te grijpen. Biologisch en verantwoord eten is niet alleen gezonder, maar ook veel beter voor het milieu. En het hoeft niet veel tijd te kosten. Eet volgens het seizoen en kook bijvoorbeeld meer porties die je kunt invriezen voor een volgende keer. Maak bijvoorbeeld eens wraps met knapperige gegrilde groenten van de boer uit de buurt. Of bak krieltjes en seizoensgroenten met lekkere olie en kruiden in de oven. Eet smakelijk!