Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

Bijna elke ouder herkent het wel: je wilt even je handen vrij hebben om te kunnen koken, je kleuter verveelt zich stierlijk of je kleintje is ziek of moe. Precies op deze momenten is het erg verleidelijk om je kleuter even voor de tv te zetten. Maar hoe lang mag een kleuter tv kijken? En is je kind voor de tv zetten iets waar je je schuldig over moet voelen of kan het niet zoveel kwaad? Wij zochten het voor je uit!
Over hoe lang een kleuter tv mag kijken zijn de meningen verdeeld. Wel is iedereen het er over eens dat hoe minder tijd je kind achter het scherm doorbrengt, hoe beter. Hoewel er geen officiële richtlijnen bestaan omtrent schermtijd voor kleine kinderen en kleuters, kun je ongeveer de volgende tijden aanhouden:
Niet alleen de schermtijd speelt een grote rol, het is ook belangrijk om te beseffen wat voor programma’s je kindje kijkt. Daarnaast helpen de volgende regels om het tv kijken verantwoord te houden.
Je peuter voor de tv zetten heeft natuurlijk één belangrijk voordeel: jij hebt even rust. Daarnaast zijn sommige programma’s best leerzaam en leuk voor je peuter. Bovendien horen schermpjes bij de moderne tijd, en is het niet verkeerd om je kind van jongs af aan hier mee om te leren gaan.
Toch heeft tv kijken ook een aantal (belangrijke) nadelen. Zo is het raadzaam om van jongs af aan de schermtijd te beperken, zodat je kind geen slechte gewoontes ontwikkelt. Een puber die de hele dag voor de tv hangt, computert of speelt met de tablet of telefoon is namelijk een horrorscenario voor de meeste ouders. Tot slot hebben kinderen die veel tv kijken een grotere kans op overgewicht. Ze krijgen namelijk niet alleen minder beweging, er wordt voor de tv vaak gedachteloos gesnoept.
Op de vraag “hoe lang mag een kleuter tv kijken” lijkt maar één antwoord correct: het liefst zo min mogelijk. Maar als we geen tv gaan kijken, wat gaan we dan wel doen? Dat zijn bij voorkeur actieve en creatieve spelletjes. Zo is samen sporten altijd een goed idee, en helpen deze tips je om de creativiteit bij je kindje te stimuleren.
En mocht je kind nu toch een keer langer voor de tv zitten dan je eigenlijk zou willen: voel je dan niet meteen schuldig. Probeer dit gewoon als een uitzondering te houden voor als je kind bijvoorbeeld ziek is, het slecht weer is of als jij heel erg druk bent. Niemand is tenslotte perfect en ook jij hebt af en toe (heel even) je handen vrij en rust nodig!