Als moeder is er één ding waar het echt om draait in het leven. Dat is het welzijn van je kinderen. In principe doen ouders alles voor kinderen en dat is natuurlijk ook logisch. Het is je eigen kroost. Je vlees en bloed en daarvoor ga je door het vuur. Voor veel ouders is het kind het belangrijkste op de wereld. En als je meerdere kinderen hebt, natuurlijk het welzijn van alle kinderen. Hierdoor kun je soms wel de neiging hebben om je kind misschien iets te veel te gaan verwennen. Dit is iets waar je wel voor moet waken. Je kind heel vaak verwennen, kan er namelijk voor zorgen dat ze denken dat alles in het leven aan komt waaien. Maar uiteindelijk moet je kind ook op eigen benen leren staan. Bij dezen een aantal tips om ervoor te zorgen dat jij inzicht krijgt op de verwennerij! Waar moet je opletten?

Tip 1: zeg niet overal ja op.

Als moeder kom je al snel in de typische ja-ladder terecht bij je kind. Dit is erg lastig om uit te komen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind je om een koekje vraagt. Je denkt dan: ach, waarom niet? Een koekje kan geen kwaad. Je geeft je kind een koekje en je kind is gelukkig. Een half uur later vraagt je kind echter weer om een koekje. Je twijfelt, maar denkt: ach, nog één kan geen kwaad. Dus om die reden krijgt je kind nog een koekje. De dag erna vraagt je kind weer om twee koekjes. Je zegt: 'nee, vandaag niet. Je krijgt maar één koekje.' Je kind werpt dan als tegenargument op dat hij of zij gister ook twee koekjes mocht. Dit wordt de beruchte ja-ladder genoemd. Het is moeilijk om daaruit te breken. Daarom is het verstandig om altijd restricties op te stellen. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Oké, je krijgt vandaag twee koekjes, maar morgen niet meer.” Of je geeft op een andere manier aan dat het niet elke dag feest is. Op die manier stel je grenzen en kom je minder in de verleiding om overal ja op te zeggen.

Tip 2: vergelijk je kind met zijn of haar vriendjes

Vaak weet je als ouder niet of jij je kind aan het verwennen bent. Dit is ook lastig, want je weet niet hoe het is met andere kinderen. Daarom is het verstandig om het welzijn van je kind te vergelijken met andere kinderen. Je kunt dit bijvoorbeeld aan de kinderen zelf vragen, maar ook aan de ouders van vriendjes van je kinderen. Zo krijg je een goed beeld van hun situatie. Dit klinkt misschien ietwat vaag, maar het kan gemakkelijk concreet gemaakt worden met een voorbeeld. Stel dat je kind een groot fanaat is van zijn spelcomputer. In deze tijd is dat niet heel erg raar, want heel veel kinderen spelen lange tijd op hun spelcomputer. Als ouder merk je na een tijdje dat je kind wel erg lang achter de spelcomputer zit. Maar ondertussen zie je ook dat je kind heel veel plezier heeft. Je zit dan in een tweestrijd. Je wilt je kind immers gelukkig zien en je denkt: “ach kan het echt zoveel kwaad?”. Maar ondertussen voel je je er niet goed over. Dan is het verstandig om na te gaan hoeveel uur per dag vriendjes van je kind achter de spelcomputer mogen.

Je kunt dit bijvoorbeeld vragen aan een vriendje van je kind. Bijvoorbeeld wanneer deze op bezoek is om te spelen. Kinderen zijn over het algemeen erg eerlijk, dus je kunt op die manier betrouwbare informatie vergaren. Vraag bijvoorbeeld: “Kasper, hoeveel uur per dag mag jij eigenlijk achter de spelcomputer?”. Als het vriendje of vriendinnetje minder lang achter de spelcomputer mag zitten dan jouw zoon of dochter, dan is het verstandig om de regels bij je eigen kind aan te passen. Het is natuurlijk van belang om informatie van nog meer vriendjes en vriendinnetjes te krijgen. Op basis daarvan kun je dan een gemiddelde opmaken. Je kunt het dan ook beter met je kind overleggen. Deze zal dan ongetwijfeld begrip voor de situatie hebben.

Tip 3: afstemmen met je partner

Een veelgehoorde zin van een kind is: “Maar van papa mag het wel altijd.” Een groot probleem in gezinnen is vaak dat de ideeën van vader en moeder niet geheel op elkaar zijn afgestemd. Dit is ook niet zo opmerkelijk. Ieder mens is namelijk een individu met eigen ideeën en idealen. Een visie is uniek en persoonlijk. Daar hoort ook een andere blik op het opvoeden bij. Een probleem wordt het echter als je kind verkeerde informatie krijgt voorgeschoteld. Als je andere opvoedingsidealen hebt dan je partner, is het verstandig om dat met elkaar te bespreken, zonder daarbij je kind te betrekken. Doe dit bijvoorbeeld op een avond als je kind aan het slapen is.

Maar hoe stem je dat dan goed op elkaar af? Stel je voor dat je allebei andere ideeën hebt over opvoeden. Jij als moeder vindt bijvoorbeeld dat je kind heel veel moet krijgen, terwijl je partner vindt dat dit allemaal wel iets gematigder kan. Dan zal je toch een gulden middenweg moeten zien te vinden. Onderhandelen is dan geen slecht idee. Schrijf bijvoorbeeld argumenten op papier waarom jij vindt dat je kind veel moet krijgen. Je partner kan dan tegenargumenten opschrijven. Misschien kom je er dan op die manier uit en kun je concessies sluiten. Dit klinkt misschien raar, maar het zal het opvoeden aanzienlijk vergemakkelijk. Je kind krijgt zo eenduidige richtlijnen mee. Duidelijkheid is belangrijk voor een kind, want hierdoor wordt het overzicht behouden. Mochten jullie er echt niet uitkomen, dan is er altijd nog de mogelijkheid om er een derde bij te betrekken. Deze heeft een objectieve blik op de situatie en kan zo de fictieve rol van de rechter innemen.

Tip 4: verwen je je kind? Ga na waarom je het doet

In de volksmond wordt vaak over een verwend kind gesproken, wanneer het kind heel veel speelgoed of andere goederen krijgt. Het is ook logisch dat dit als eerste opvalt in het publieke domein. Goederen zijn namelijk tastbaar. Maar het kan ook voorkomen dat je je kind op een andere manier erg aan het verwennen bent, en dat niet eens door hebt. Veel ouders denken namelijk dat ze hun kind niet verwennen als ze het kind niet alles geven wat ze willen. Maar andere manieren van verwennen worden daardoor soms vergeten.

Zo kun je je kind bijvoorbeeld ook in pedagogische zin verwennen. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn wanneer je niet consequent bent in de regels. Of je lost een probleem op die je kind eigenlijk had moeten oplossen. Of problemen van je kind neem je uit handen. Je doet bijvoorbeeld zijn huiswerk, omdat je kind het zelf niet snapt. Al die zaken kunnen ervoor zorgen dat je kind minder zelfredzaam wordt. Dit is ook een vorm van verwennen waarvan je je vaak niet bewust bent. Probeer daar dus altijd op te letten.

Een andere vorm van verwennen kan ontstaan uit affectieve zin. De focus bij het verwennen ligt dan niet op het welzijn van het kind, maar op je eigen welzijn. Affectief verwennen is je kind verwennen, omdat je bang bent dat je kind anders niet meer van je houdt. Kinderen zijn over het algemeen heel eerlijk en dat betekent dat ze je als moeder erg kunnen kwetsen. Als je bijvoorbeeld niet toegeeft aan iets kunnen ze dingen zeggen als: “Stomme mama, ik wil een andere mama!”. Hier kun je als moeder erg verdrietig van worden en dat is ook logisch. Maar als je dan toegeeft en je kind toch zijn zin geeft, werk je dat gedrag alleen maar in de hand. Probeer daarom altijd consequent te zijn, ongeacht hetgeen wat je kind tegen jou zegt. Vaak meent je kind het toch niet en kan die echt niet zonder zijn moeder!

Eindbeschouwing

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Het is in ieder geval een idee, maar het blijft een lastige kwestie. In principe is het bij een opvoeding altijd zo dat het gaat met vallen en opstaan. Er is geen één perfecte opvoeding. Niemand kan zijn kind perfect opvoeden. We zijn immers allemaal mensen. En mensen maken nou eenmaal fouten. Dit is helemaal niet erg. Als je maar van je fouten leert. Je kunt dan kijken wat je de volgende keer beter moet doen. Het feit dat je dit artikel hebt gelezen, betekent al dat je er informatie over wilt verzamelen. En dat is belangrijk, want met kennis kom je al een heel eind. Maak geen fouten die andere mensen al gemaakt hebben. Uiteindelijk komt het altijd goed. Als je intenties maar goed zijn en je hebt je hart op de juiste plek!