Een boodschapje doen, dat was in de tijd voordat je ouder was zo gepiept. Nu kan de stress al in je schoenen vliegen voordat je deur uit bent. Wat als er een driftbui komt en hoe moet ik in het openbaar hier mee omgaan? Opvoeden in het openbaar zorgt bij veel ouders voor de nodige onrust. Dat is helemaal nergens voor nodig. Dankzij de volgende tips ga jij zonder zorgen de deur uit en kun je jouw opvoedkundige taken ook in het openbaar uitoefenen.

1. Regels vooraf

Kinderen hebben duidelijkheid nodig. Is jouw kind niet altijd zo makkelijk tijdens een boodschap of tijdens een uitje in het openbaar? Maak dan vooraf als duidelijke afspraken. Maak de afspraak dat je rustig blijft en wanneer er iets is dat je het vraagt. Vertel ook direct de consequenties. Is er een driftbui of komt er gejengel? Dan betekent dat direct naar huis en de nodige time-out of straf met uitleg waarom. Het is goed voor kinderen om kaders te hebben en dat ze precies weten waar ze aan toe zijn. Zo voorkom je schreeuwpartijen met jouw kind in het openbaar.

2. Stemcontrole

Wil jij geen luidkeels orkest spelen met jouw kind in het openbaar? Jij dient als voorbeeldfunctie voor jouw zoon of dochter. Begint jouw kind te schreeuwen? Ga hier dan niet in mee en behoud een gecontroleerde stem. Dit voorkomt dat jullie elkaar gaan proberen te overstemmen.

3. Papa of mama gaat naar buiten

Wie kent het niet? Dat je naar de speeltuin of speelgoedwinkel gaat en opeens wilt jouw kind niet meer mee naar huis. Je kunt hier een hele heisa over gaan maken, maar dit heeft weinig zin. De beste manier om jouw kind dan alsnog mee naar huis te krijgen, is door afscheid te nemen en te zeggen dat jij naar huis gaat. Jouw kind komt dan altijd snel met je mee.

4. Goed gedrag belonen

Als ouder hoef je niet altijd de politieagent uit te hangen. Je mag daarom goed gedrag ook flink belonen. Is jouw zoon of dochter goed geweest en heeft het zich aan de regels gehouden die je voorhand had afgesproken? Dan mag daar ook een beloning voor komen. Ga bijvoorbeeld een ijsje eten of koop samen een leuk cadeau om het goede gedrag te belonen. Zo leert jouw zoon of dochter dat goed gedrag wordt beloond.

5. Consequent zijn en blijven

Opvoeden in het openbaar is nog best lastig, daarom is het belangrijk voor jezelf, als voor jouw kind, om consequent te blijven. Geef niet in wanneer jouw kind aan het jengelen is en hanteer altijd dezelfde maatregelen. Kies voor consequenties waar je in het openbaar geen scene van hoeft te maken. Maak als regel dat wanneer je in het openbaar geen goed gedrag vertoond, dat hier dan thuis een aantal minuten time-out voor geldt.

Wil jij in het openbaar geen scène maken, maar wel jouw kind opvoeden? Dat kan eenvoudig dankzij de bovenstaande tips. Blijf consequent en spreek van tevoren regels af met jouw kind. Zo is het een stuk eenvoudiger om in het openbaar op te voeden en weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn. Voorkom schreeuwpartijen en kies voor duidelijkheid.