Het lijkt soms alsof kinderen om de haverklap ruzie hebben. Als ouder ben je geneigd om gelijk als scheidsrechter te gaan spelen. Is dit wel de juiste manier om een ruzie op te lossen? In dit artikel vind je tips om een ruzie tussen kinderen op te lossen.

1. Zelfstandig oplossen

Hoe vervelend zo een ruzie ook is, grijp niet direct in. Wacht eerst af hoe ze er zelf mee om gaan. Verrassend genoeg komen veel kinderen zelf met een oplossing. Als je je bemoeit met een ruzie, zul je snel geneigd zijn om een partij te kiezen. Dit kan voor nog meer strijd onderling zorgen. Als je deze tip wilt laten slagen, moet je je kinderen niet uit elkaar halen als ze ruzie hebben. Dan kunnen ze hun ruzie niet zelf oplossen.

2. Kalmeren

Je weet van je eigen ruzies, zolang je geëmotioneerd bent, kun je niet op een fatsoenlijke manier met elkaar in gesprek gaan. Dit werkt ook zo bij kinderen. Als er nog hoge emoties zijn, kalmeer je kinderen dan eerst.

3. Grenzen aangeven

Als je kinderen er zelf niet uitkomen, ga dan in gesprek. Ga bij ze zitten, zodat je een gelijke bent. Vraag rustig wat er is gebeurd. Daarna bepaal je een grens. Als ze elkaar hebben geslagen, vertel je dat dat niet mag. Daarnaast is het belangrijk dat je de kinderen leert dat ze hun grens op een positieve manier mogen aangeven. 'Wil je stoppen? Ik vind het niet meer fijn.'

4. Help ze op weg

Zet je kinderen aan het nadenken. Je kunt een vraag stellen als: 'Hoe kunnen jullie dit oplossen?' Je kinderen moeten dan zelf nadenken over een oplossing. Door het stellen van vragen leren ze de volgende keer ook beter te reflecteren op zichzelf.

5. Positief feedback

Geef je kinderen een positief feedback als het spelen wel goed gaat. Geef je kinderen ook een complimentje als ze de ruzie samen hebben opgelost. Kinderen vergeten vaak de positieve momenten die ze met elkaar hebben, daarom is het goed om die als ouder wel te benadrukken.

6. Elk kind is uniek

Als ouder ben je geneigd om je kinderen met elkaar te vergelijken. Vergeet niet dat dit invloed heeft op je kinderen onderling. Ze zullen daardoor meer strijd met elkaar voeren, omdat ze het gevoel hebben dat ze tegen elkaar op moeten boksen. Behandel je kinderen als unieke individuen.

7. Jij bent het goede voorbeeld

Deze tip klinkt je misschien wat vreemd in de oren. Kinderen moeten leren hoe ze ruzie moeten maken. Als jij als ouder nooit ruzie maakt of de hele dag door ruzie maakt, zet dit een stempel op je kind. Ook al maak je nooit ruzie, dan leert je kind niet hoe het op een goede manier ruzie moet maken of zijn emoties moet uitspreken. Wees zelf eerlijk en open en communiceer op een rustige, vriendelijke en positieve manier.