Het gezellige avondje is gekomen, de Sint is bijna in het land en de suikerspiegels van menig kind schieten weer omhoog. Ontzettend gezellig natuurlijk, al die blije kinderen vol verwachting. Snoepgoed is iets wat gewoon bij dit kinderfeest hoort. Je kinderen kunnen ook genieten van al het Sinterklaas lekkers, en iets meer gezonder snoepen met Sinterklaas.

Veel ouders stoeien met de vergrote suikerinname, om maar te zwijgen van de rondvliegende ‘sugar rush’ kinderen. Snoepgoed is feest, maar het hoeft niet alleen te bestaan uit suikergoed. Je hoeft zelf je kinderen niet teleur te stellen als ze vragen om strooigoed van de Sint, er is namelijk keuze genoeg. Wij hebben voor jou de suiker en suikerloze opties met Sinterklaas onder elkaar gezet.

Oh kom eens kijken..

Hoeveel calorieën er in mijn snoepgoed zit, alle suikers binnen gekregen door die lieve Sint. Snoepgoed en Sinterklaas gaan hand in hand. Helaas gaan snoepgoed en suikers ook hand in hand. Het voedingscentrum heeft onder elkaar gezet wat een gemiddeld snoepfestijn je kost aan calorieën. Geen pretje, want het wordt snel duidelijk dat strooigoed niet onder de categorie gezond valt.

Een handje kruidnoten van ongeveer 10 stuks levert je al snel zo’n 75 kilo calorieën op. Welk kind (of ouder) houdt het nu bij een handje? Kruidnoten zitten nooit alleen in strooigoed, naast de kruidnoten horen natuurlijk ook de schuimpjes en pepernoten. Kortom met een paar handjes strooigoed, heb je al een hoeveelheid kilocalorieën weggewerkt die gelijk staat aan een normale avondmaaltijd. Lekker, zeker! Gezond? Niet zo..

Gezonder strooigoed

Gezond strooigoed bestaat niet, gezonder snoepen met Sinterklaas gelukkig wel. Het voedingscentrum heeft een onderscheid gemaakt in een dag keuze en een week keuze. In principe is alles onder de 100 kilocalorieën een dag keuze en alles er boven een week keuze. Het is waarschijnlijk handiger om gewoon alleen dat in huis te hebben wat onder de 100 kilocalorieën zit.

Want zeg nu zelf, één stukje banketstaaf per dag? Dat lukt geen kind, of volwassene. Gelukkig zitten de meeste strooigoed producten onder de 100 kilocalorieën, pepernoten en schuimpjes bijvoorbeeld. Pepernoten en schuimpjes bevatten minder vetten en suikers dan de kruidnoten. Taaitaaipoppen en speculaas zijn ook laag in kilocalorieën. Zo geeft een taaitaai pop van ongeveer 20 gram een calorie-inname van 70 kilocalorieën.

gezonder snoepen met Sinterklaas

Serveertips voor gezonder snoepen met Sinterklaas

Zien doet eten, dat is bekend. Een tafel vol met lekkernijen is daarom snel leeg gesmikkeld. Niet alleen zie je dan minder goed wie wat gesnoept heeft. Ook kan je het je kinderen niet kwalijk nemen dat er zoveel gesnoept wordt. Het staat namelijk op tafel om te eten. Wanneer je kleine bakjes op tafel neerzet met daarin het strooigoed, zal er automatisch minder gesnoept worden.

Niet alleen omdat er minder op tafel staat, maar ook omdat je automatisch terughoudender bent met snoepen van kleine bakjes. Dit is een psychologisch trucje wat vaak ook opgaat bij kinderen. Kleine bakjes zijn dus een oplossing. Wat ook helpt, is om bijvoorbeeld twee bakjes met zoetigheid neer te zetten en twee bakjes met gezonde snacks, zoals partjes mandarijnen en komkommer. Zo wordt er niet alleen gesnoept, de dagelijkse groente en fruit inname wordt ook meteen aangevuld.

In veel huishoudens Is het gewoon om in de middag een kopje thee of glas limonade te drinken met een koekje. Dit principe werkt ook prima wanneer de Sint in het land is. In plaats van een koekje kan je dan een taaitaaipop of een klein bakje pepernoten aanbieden. Taaitaaipoppen en speculaasjes vallen sneller onder het normale koekje bij de thee gedrag. Dat kan helpen met de hoeveelheid die je kind wilt snoepen, en toch is het feestelijk.

Om het extra feestelijk te maken kan je ook samen een warme chocomelk maken. Maak de chocomelk dan van gewone melk, dan kun je de hoeveelheid suiker minimaal houden. Een glas melk met cacao poeder en een klein beetje suiker is nog steeds warme chocomelk. Voeg daar een taaitaaipop bij en je hebt een kleine mini sinterklaasfeest.

Feestelijk gezonder Sinterklaas snoepen

Het sinterklaasfeest vieren met iets lekkers kan ook zonder bergen strooigoed. Het Centrumvoorjeugdengezin schreef er een artikel met recepten over. Het kan zo simpel zijn als een aangekleed stuk fruit. Niemand zegt dat er suiker nodig is om een feestje te vieren. Met pieten mandarijntjes, mijter appelpartjes en Sinterklaas eitjes heb je namelijk een feestelijke tafel met alleen maar gezonde items. Leuk voordeel ervan is dat je kinderen zonder gemekker ook hun fruit en groente eten.

Maak er helemaal een feestje van en bereid samen met je kinderen het lekkers voor. Zo kun je eerst de pietenmutsjes maken voor de pieten mandarijnen en daarna samen de komkommers tot schoentjes snijden. Of wat dacht je van een stoomboot uit een boterham?

Lunchen kan ook helemaal in de Pieten sfeer, een boterham laat zich uitstekend in allerlei vormen steken. Maak pietjes van een boterham belegt met een ham kraag en een tomaten pet. Met een beetje fantasie maak je zo een maaltijd zeer feestelijk en helemaal in het Sinterklaas thema!

Zelfgebakken pepernoten gezonder snoepen met Sinterklaas

Zelfgebakken pepernoten

Ook een leuke oplossing voor het gezonder snoepen met Sinterklaas is het zelf bakken van peper en kruidnoten. Niets is zo leuk om met je ukkie aan het bakken te slaan. Zo kan jij een recept kiezen met minder vet en suiker en kan je kind of kinderen lekker mengen, rollen en smikkelen. Niet alleen is het zelfgemaakte strooigoed gezonder, je kind doet er waarschijnlijk ook zuiniger mee. Hij of zij weet nu hoeveel tijd en energie in één zo’n kruidnootje is gegaan en daar moet je dan natuurlijk ultiem van genieten.

Ga naar een kringloopwinkel en sla je slag met een ouderwetse speculaasplank. Samen met je zoon of dochter maak je het speculaasdeeg om vervolgens met veel geduld vormen uit de plank te toveren. De gedrukte koekjes kunnen de oven in en dan is het wachten. Eerst voor het bakken en dan voor het afkoelen. Al die tijd zijn jullie lekker bezig met snoepgoed zonder ook maar iets gesnoept te hebben. Het uiteindelijke speculaas resultaat is vervolgens bijna te mooi om op te eten. Ontzettend leuk om te doen en weer een mogelijkheid om het recept zo gezond of ongezond te maken als je wilt.

Suikervrij op gemak

Wanneer je niet zo van het bakken bent, of er simpelweg geen tijd voor hebt kan je ook altijd op zoek gaan naar een glutenvrije en suikervrije winkel. Tegenwoordig vind je die overal, dus vast ook bij jou in de buurt. De meeste winkels hebben een vak met lekkers zonder suiker, gluten of lactose. Hier vind je rond deze tijd van het jaar ook strooigoed zonder suiker. Zo kan je kleine toch snoepen en heb jij er niet zo’n hoofdpijn van.

Suikervervangers of suikervrije recepten voor pepernoten en kruidnoten vind je tegenwoordig ook op het internet. Zo zijn er kruidnoten gemaakt met zoete aardappel of stevia. Er is keuze genoeg en wanneer je wel een keukenprinses bent, kan je vast zelf ook aan de slag met deze suikervrije uitdaging!

Wanneer start je met het Sinterklaas snoepen?

De een geeft zijn kinderen pepernoten zodra ze in de winkel liggen, de ander pas wanneer de Sint in het land is en weer een ander start pas in de week van 5 december. Hoe eerder je het strooigoed in huis haalt, hoe eerder je kinderen er om zullen vragen. Stel voor jezelf vast wat de echte Sinterklaas periode is. Misschien hoef je niet al in september te beginnen met kruidnoten, hoe lekker het ook is. Wie weet is 14 november vroeg genoeg.

Of houden jullie liever de pieten stress in het minimale, door pas de week voor 5 december te beginnen met snoepgoed. Wat je keuze ook is, laat je niet leiden door de supermarkten. Die beginnen het liefst in juli al met de verkoop van strooigoed. Jij of jullie beslissen het juiste moment, ook al betekent dat misschien dat je nee moet verkopen in oktober aan je kinderen.

Gezonder snoepen met Sinterklaas kleine bakjes op tafel

Niet zomaar..

Een andere slimme strategie is het strooigoed te linken aan een actie en niet aan een snackmoment. Niemand zegt dat je elke dag je kinderen strooigoed moet geven om het sinterklaasfeest te vieren. Je kan prima speciale momenten in het leven roepen, met als hoofdact strooigoed.

Link bijvoorbeeld het strooigoed aan het zetten van de schoen. Niemand zegt dat Sinterklaas er een plastic prulletje in moet stoppen als cadeau. Een chocoladeletter wordt absoluut geaccepteerd als een prima schoen cadeau, dat gaat ook op voor chocolade munten. Kortom een zakje strooigoed werkt net zo goed voor de pakjespiet.

Ook kun je er voor kiezen om je kinderen een klein bakje pepernoten te geven voor bij het Sinterklaasjournaal. Al smikkelend kijken ze naar het laatste nieuws uit Zwalk. Zie het strooigoed als een speciaal toetje en iets voor een korte periode.

Kortom Sinterklaas en suikers hoeven niet aan elkaar gelinkt te zijn. Het is een optie die jij zelf invult.