De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

8 x surprise van een schoenendoos

Ben je nog niet toegekomen aan het maken van een sinterklaassurprise? Geen stress! In dit blog heb ik een aantal leuke surprises verzameld die je lastminute nog kunt maken: Een surprise van een schoenendoos is makkelijk te maken, want die heeft iedereen wel in huis....

Cadeautip: een eigen donutwinkel van LEGO voor de kids

Waarschijnlijk zijn jouw kinderen er ook gek op: donuts. Vooral voor de gedecoreerde (en mierzoete) variant met leuke figuurtjes en kleurtjes zijn ze waarschijnlijk snel te paaien. Hoe leuk is het dan om een eigen donutwinkel van LEGO Friends te hebben? Met deze...

Niet ieder kind heeft een veilig thuis. In Nederland worden ieder jaar ongeveer 119.000 kinderen mishandeld, verwaarloosd of misbruikt (cijfers uit onderzoek van Nederlands Centrum Jeugdgezondheid). Dat is gemiddeld één kind per klas dat te maken krijgt met kindermishandeling. In theorie zit er dus bij jouw kind in de klas een kind dat thuis niet veilig opgroeit. En er zijn jaarlijks nog steeds tientallen kinderen die overlijden aan de gevolgen van mishandeling.

Wat verstaan we onder kindermishandeling?

Kindermishandeling kan vele vormen aannemen, het houdt niet alleen lichamelijk geweld in. Elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend is valt eronder, zoals ook emotionele mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik. Ontzettend belangrijk dus om een groot spotlight te zetten op dit probleem. Want ieder kind verdient een zorgeloze en veilige jeugd.

Week tegen Kindermishandeling

De Week startte in 2013 op initiatief van de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel Misbruik, eerst onder de naam de Week van Kinderen Veilig. Nadat de Taskforce zijn werkzaamheden in 2016 beëindigde, hebben de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en Movisie gevraagd om de organisatie van de Week op zich te nemen.

In de Week tegen Kindermishandeling wordt er op verschillende manieren aandacht gevraagd voor kindermishandeling. Met het thema ‘open je ogen voor kindermishandeling’ wordt de focus gelegd op omstanders. Mishandeling van kinderen gaat ons allemaal aan en het goede nieuws is dat je altijd iets kunt doen, ook als je twijfelt.

veilig-thuis-week-van-de-kindermishandeling

Hoe open je je ogen?

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling vraagt Veilig Thuis aandacht voor signalen van kindermishandeling. En vraagt om bij het opmerken van signalen in actie te komen. Wat zie je? Wat voel je? Wat is er veranderd? Het is belangrijk om iets te doen en advies te vragen, want vaker dan je denkt heb je het toch bij het juiste eind.

Als een kind blauwe plekken heeft bijvoorbeeld, een slecht gebit of onverzorgd uiterlijk. Of je merkt dat een kind ineens veel stiller is of juist heel onrustig: dit kunnen tekenen van mishandeling zijn. Het is soms lastig te bepalen wat er aan de hand is. Vaak zijn signalen niet zo zichtbaar en aan de oppervlakte te merken.

Maar, zo zegt Krijnie Schotel, bestuursvoorzitter Veilig Thuis Utrecht: “Een mishandeld kind heeft maar één persoon nodig om de cirkel van geweld te doorbreken. Open je ogen, durf het te zien en kom in actie. Ook als je twijfelt. Weet je niet zo goed wat je kunt doen, bel dan Veilig Thuis om je zorgen te bespreken en om advies te vragen. Je kunt ook chatten als dat beter voelt. Maar neem contact met ons op. Daar zijn we voor.”

Wat kun je doen als je kindermishandeling vermoedt?

Vermoed je kindermishandeling? Bel gratis en anoniem met Veilig Thuis via 0800 2000. Je krijgt dan een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Deze medewerker zet alles met je op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij samen met jou of en welke hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Je kunt ook chatten via de website www.veiligthuis.nl.

Meer informatie over wat je zelf kunt doen tegen mishandeling van kinderen? Kijk op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl