Ben je van plan om over te stappen van zorgverzekering? Die mogelijkheid is er natuurlijk. Je moet echter wel met een aantal zaken rekening houden. Zeker met het overstappen naar een andere zorgverzekering met je kind.

1. Je kind hoeft geen eigen risico te betalen

Veel mensen weten dit niet, maar het is wel zeer handig om te weten. Over het algemeen betaal je geen eigen risico over de zorgverzekering van kinderen onder de 18 jaar. Dit is natuurlijk zeer voordelig, want dan kom jij als familie niet ineens voor onverwachtse kosten te staan. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere kinderen hebt, kan dat eigen risico zeer snel hoog oplopen. Stel je voor dat je een modaal inkomen hebt met 3 kinderen. Die 3 kinderen hebben pech en in een jaar wordt voor elk van hen het eigen risico opgemaakt. Dan heb je plots als familie een onverwachte uitgave van meer dan €1.000! Gelukkig zijn zorgverzekeringen daar coulant mee en is er dus geen eigen risico voor kinderen. Zo bespaar je dus altijd geld. Ook bij het overstappen hoef je dus geen rekening met het eigen risico van je kind of kinderen te houden.

2. Ga na of je kinderen orthopedie nodig hebben

Bij het overstappen naar een andere verzekering, moet je met een aantal zaken rekening houden bij je kind. Je moet bijvoorbeeld weten op welke wijze je je kind aanvullend gaat verzekeren. Er is alvast één voordeel. Veel aanvullende verzekeringen waar mensen boven de 18 extra voor moeten betalen, hoeven kinderen nog niet voor te betalen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de tandartskosten. Wanneer je boven de 18 bent, is de kans groot dat je voor een tandartsverzekering aanvullend moet betalen. Dit bedrag kan aardig hoog oplopen en dat heeft dan ook een reden: een tandartsbehandeling is over het algemeen geen koopje. Iedereen die regelmatig bij de tandarts komt kan daar over meepraten.

Je kind is gelukkig verzekerd tegen de tandarts, wanneer hij of zij jonger is dan 18 jaar. Daar hoeft dus geen aanvullende verzekering voor worden afgesloten. Maar je moet wel goed opletten. Dit betekent dus niet dat orthopedie ook meeverzekerd is in een aanvullende verzekering. Veel mensen maken die misvatting echter wel en dat kan voor de nodige problemen zorgen. Je kunt dan voor onverwachts hoge kosten komen te staan. Want zoals je ongetwijfeld wel weet kunnen de kosten van een beugel aardig hoog oplopen. Ga dus altijd na of je kind een beugel nodig heeft. En sluit dan ook een aanvullende verzekering af, indien dat uit kan. Soms is de aanvullende verzekering namelijk zo duur, dat het voordeliger is om gewoon de rekening te betalen. Het lijkt dan soms dat je veel geld kwijt bent, omdat je de rekening in één keer krijgt. Maar bij een aanvullende verzekering ben je over de lange termijn vaak nog meer geld kwijt. Daar houden veel mensen geen rekening mee. Qua fysio is het zo dat dit voor kinderen deels wordt vergoed. Maar dit verschilt dus per zorgverzekeraar. Het is dan ook belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen.

3. Je kunt niet het hele jaar overstappen

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je het hele jaar door kunt overstappen. Dat zou natuurlijk makkelijk zijn. Stel dat je een kind hebt die orthopedie nodig is. Je stapt dan snel over naar een aanvullende verzekering en zo bespaar je veel geld. Er zijn echter bepaalde regels aan verbonden. In principe kun je alleen maar overstappen aan het eind van het jaar. Je kunt dus alleen per jaar overstappen. Het is belangrijk om voor 1 januari in het nieuwe jaar te hebben aangegeven dat je wilt overstappen. Vaak heb je dan nog een maand de tijd in het nieuwe jaar om een andere verzekeraar te zoeken. Probeer daar dus altijd rekening mee te houden.

Bij sommige verzekeringen is het echter wel mogelijk om tussentijds over te stappen. Het nadeel daarvan is echter weer dat er dan veel voorwaarden en regels aan zijn verbonden. Het is überhaupt heel belangrijk om de polissen en dergelijke altijd goed door te nemen. Je wilt je kind natuurlijk goed hebben verzekerd.