Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Groeicurve baby: de groeiontwikkeling van je kind

Als kersverse ouder zijn er veel nieuwe dingen die op je afkomen. Eén van deze dingen is de groeicurve van jouw baby. Zowel voor als na de geboorte is de groei van jouw baby belangrijk om te bepalen of het kindje gezond is. Met behulp van de groeicurven kan je zien of...

12x tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent? Wat gaaf! Het delen van dit mooie nieuws is misschien wel één van de leukste dingen in de periode voordat je kindje geboren wordt. Waarschijnlijk eerst met naaste familie en vrienden, en later met de ‘kring’ daarbuiten. Om het...

Huidverzorging: Tips voor een mooie huid als moeder

Als moeder ben je vaak druk in de weer. Tussen alle taken door is het soms lastig om tijd voor jezelf te vinden, laat staan uitgebreid stil te staan bij je huidverzorging. Toch is een gezonde, stralende, mooie huid geen luxe, maar iets wat bijdraagt aan je welzijn en...

Waarom mulch in de tuin een slimme keuze is voor drukke ouders

Als ouder weet je hoe kostbaar tijd is. De tuin bijhouden kan dan soms een uitdaging zijn. Toch droom je misschien van een mooie, gezonde tuin die niet al te veel onderhoud vraagt. Gelukkig is er een eenvoudige en effectieve oplossing die je daarbij helpt: mulch. Het...

Ben jij team ‘yes, mijn kind mag na de lockdown weer naar school!’, team ‘blij voor mijn kind, maar ik vind het toch spannend’ of team ‘no way dat mijn kind na de lockdown weer naar school gaat’? Hoe je je ook voelt ten opzichte van het weer opstarten van het onderwijs en de opvang, feit is dat kinderen na (ruim) 2 maanden thuis weer deels naar school zullen gaan.

Na de lockdown die ruim 2 maanden heeft geduurd, gaan de basisscholen weer gedeeltelijk open en kinderopvang en speciaal onderwijs zullen weer volledig open zijn. En dat terwijl er nog een heleboel onzekere factoren zijn voor wat betreft kinderen en corona. Ze zijn bewezen minder ziek dan volwassenen kunnen zijn, ja. Maar helemaal duidelijk is niet of ze nou kunnen zorgen voor besmetting van andere kinderen en volwassenen. Ik kan me voorstellen dat dat opnieuw onzekerheid en zorgen kan opleveren. Hoe sta jij daarin?

Na de lockdown weer naar school

Team sceptisch

Zelf ben ik team ‘blij voor mijn kind, maar ik vind het toch spannend.’ Ik ben sceptisch om twee redenen. Vanwege het nog niet volledig afgeronde onderzoek over de rol van kinderen bij besmetting met het coronavirus. En ook de praktische kant van de zogenoemde ‘1,5 meter samenleving’ zie ik nog niet voor me. Vooral op ons schoolplein wordt dat een uitdaging denk ik en ik hoop maar dat iedereen die afstand serieus neemt.

Tegelijkertijd ben ik ontzettend blij voor mijn zoon dat hij weer met een aantal van zijn vriendjes kan spelen na 8 weken alleen met zijn ouders te zijn opgescheept. En ja, ik kijk er zelf ook naar uit dat ik wat meer ‘lucht’ krijg en daarmee wellicht wat meer rust in mijn hoofd.

Lastig vind ik het, ik heb absoluut geen zin om een besmettelijk longvirus op te lopen en al helemaal niet om dit nietsvermoedend door te kunnen geven aan anderen. Aan de andere kant voel ik dat we allemaal weer toe zijn aan sociaal contact. Mijn kind, maar ik ook. Zelfs de schoolpleinpraatjes mis ik! En ik zie ook wel de noodzaak van het geleidelijk opstarten van scholen en het ‘normale leven’, wat dat nieuwe normaal ook moge wezen. Wat is wijsheid?

Als je je kind thuis houdt na de lockdown

Er zijn ouders die hun kinderen toch thuis willen houden en dat begrijp ik wel. Er zijn geen garanties dat we allemaal gezond blijven, sterker nog: er wordt een nieuwe opleving van het virus verwacht door het heropenen van de scholen. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat als je zelf in de risicogroep valt of als je kind chronisch ziek is, dat je huiverig bent om je kind weer naar school te laten gaan.

Na de lockdown kinderen weer naar school

Logisch dat je daar zorgen over hebt. Wat me wel verbaasde zijn de consequenties die daaraan vast kunnen zitten, zo las ik in dit nieuwsitem van EenVandaag Volgens minister voor Onderwijs Arie Slob zou er niet meteen ‘met het bonnenboekje’ gezwaaid worden, maar het wordt wel gemeld. Je krijgt niet direct een boete als je je kind thuis houdt en er staat ook niet meteen een leerplichtambtenaar bij je op de stoep, maar school zal wel contact opnemen met het gezin.

En het kan zijn dat je daarna wel een leerplichtambtenaar, wijkverpleger of jongerenwerker aan je deur treft om te informeren naar de reden dat je kind niet naar school gaat. Zij gaan in gesprek voor een oplossing en er wordt gekeken naar de redenen waarom ouders hun kinderen thuis houden.

Hm. Enerzijds vind ik het goed dat school een vinger aan de pols houdt, anderzijds hoop ik dat ouders vrij worden gelaten in hun keuze om hun kind thuis te onderwijzen zonder consequenties. Ik kan me voorstellen dat het handig is om hierover in gesprek te gaan met de school van je kind, mocht je overwegen om je kind thuis te houden.

Vertrouwen

Mijn zoon laat ik dus vooralsnog weer naar school na de lockdown. Ik zeg ‘vooralsnog’ omdat ik niet weet hoe ik erover denkt als er een nieuwe piek met corona-besmettingen zal komen. Uiteraard vertrouw ik op de adviezen en ben ik ervan overtuigd dat gezondheid meer is dan alleen fysieke conditie. Een mens is niet gemaakt om geïsoleerd te leven en een gebrek aan intermenselijk contact is mentaal, en daarmee uiteindelijk ook fysiek niet goed voor je. Daarnaast zal alles uiteindelijk weer opgestart moeten worden zonder dat er te veel bedrijven, organisaties en mensen financieel omvallen.

Het is onvermijdelijk dat er weer meer mensen ziek zullen worden, ik vraag me af of dat met nog een paar maanden extra ‘intelligente lockdown’ kunnen voorkomen.