10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buitenactiviteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Ben jij team ‘yes, mijn kind mag na de lockdown weer naar school!’, team ‘blij voor mijn kind, maar ik vind het toch spannend’ of team ‘no way dat mijn kind na de lockdown weer naar school gaat’? Hoe je je ook voelt ten opzichte van het weer opstarten van het onderwijs en de opvang, feit is dat kinderen na (ruim) 2 maanden thuis weer deels naar school zullen gaan.

Na de lockdown die ruim 2 maanden heeft geduurd, gaan de basisscholen weer gedeeltelijk open en kinderopvang en speciaal onderwijs zullen weer volledig open zijn. En dat terwijl er nog een heleboel onzekere factoren zijn voor wat betreft kinderen en corona. Ze zijn bewezen minder ziek dan volwassenen kunnen zijn, ja. Maar helemaal duidelijk is niet of ze nou kunnen zorgen voor besmetting van andere kinderen en volwassenen. Ik kan me voorstellen dat dat opnieuw onzekerheid en zorgen kan opleveren. Hoe sta jij daarin?

Na de lockdown weer naar school

Team sceptisch

Zelf ben ik team ‘blij voor mijn kind, maar ik vind het toch spannend.’ Ik ben sceptisch om twee redenen. Vanwege het nog niet volledig afgeronde onderzoek over de rol van kinderen bij besmetting met het coronavirus. En ook de praktische kant van de zogenoemde ‘1,5 meter samenleving’ zie ik nog niet voor me. Vooral op ons schoolplein wordt dat een uitdaging denk ik en ik hoop maar dat iedereen die afstand serieus neemt.

Tegelijkertijd ben ik ontzettend blij voor mijn zoon dat hij weer met een aantal van zijn vriendjes kan spelen na 8 weken alleen met zijn ouders te zijn opgescheept. En ja, ik kijk er zelf ook naar uit dat ik wat meer ‘lucht’ krijg en daarmee wellicht wat meer rust in mijn hoofd.

Lastig vind ik het, ik heb absoluut geen zin om een besmettelijk longvirus op te lopen en al helemaal niet om dit nietsvermoedend door te kunnen geven aan anderen. Aan de andere kant voel ik dat we allemaal weer toe zijn aan sociaal contact. Mijn kind, maar ik ook. Zelfs de schoolpleinpraatjes mis ik! En ik zie ook wel de noodzaak van het geleidelijk opstarten van scholen en het ‘normale leven’, wat dat nieuwe normaal ook moge wezen. Wat is wijsheid?

Als je je kind thuis houdt na de lockdown

Er zijn ouders die hun kinderen toch thuis willen houden en dat begrijp ik wel. Er zijn geen garanties dat we allemaal gezond blijven, sterker nog: er wordt een nieuwe opleving van het virus verwacht door het heropenen van de scholen. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat als je zelf in de risicogroep valt of als je kind chronisch ziek is, dat je huiverig bent om je kind weer naar school te laten gaan.

Na de lockdown kinderen weer naar school

Logisch dat je daar zorgen over hebt. Wat me wel verbaasde zijn de consequenties die daaraan vast kunnen zitten, zo las ik in dit nieuwsitem van EenVandaag Volgens minister voor Onderwijs Arie Slob zou er niet meteen ‘met het bonnenboekje’ gezwaaid worden, maar het wordt wel gemeld. Je krijgt niet direct een boete als je je kind thuis houdt en er staat ook niet meteen een leerplichtambtenaar bij je op de stoep, maar school zal wel contact opnemen met het gezin.

En het kan zijn dat je daarna wel een leerplichtambtenaar, wijkverpleger of jongerenwerker aan je deur treft om te informeren naar de reden dat je kind niet naar school gaat. Zij gaan in gesprek voor een oplossing en er wordt gekeken naar de redenen waarom ouders hun kinderen thuis houden.

Hm. Enerzijds vind ik het goed dat school een vinger aan de pols houdt, anderzijds hoop ik dat ouders vrij worden gelaten in hun keuze om hun kind thuis te onderwijzen zonder consequenties. Ik kan me voorstellen dat het handig is om hierover in gesprek te gaan met de school van je kind, mocht je overwegen om je kind thuis te houden.

Vertrouwen

Mijn zoon laat ik dus vooralsnog weer naar school na de lockdown. Ik zeg ‘vooralsnog’ omdat ik niet weet hoe ik erover denkt als er een nieuwe piek met corona-besmettingen zal komen. Uiteraard vertrouw ik op de adviezen en ben ik ervan overtuigd dat gezondheid meer is dan alleen fysieke conditie. Een mens is niet gemaakt om geïsoleerd te leven en een gebrek aan intermenselijk contact is mentaal, en daarmee uiteindelijk ook fysiek niet goed voor je. Daarnaast zal alles uiteindelijk weer opgestart moeten worden zonder dat er te veel bedrijven, organisaties en mensen financieel omvallen.

Het is onvermijdelijk dat er weer meer mensen ziek zullen worden, ik vraag me af of dat met nog een paar maanden extra ‘intelligente lockdown’ kunnen voorkomen.