Back to school: 5 handige tips

Als de zomervakantie zijn einde nadert en je kind gaat 'back to school', is het hoog tijd om je kind nieuwe schoolspullen te geven. Dat geldt voor de allerkleinsten, de peuters die naar een peuterspeelzaal gaan, maar zeker ook voor de wat oudere basisschoolkinderen....

GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Oefenen met lezen in de zomervakantie. Als ouder vind je dit misschien niet vervelend of zelfs heel leuk. Ook sommige kinderen zijn gek op lezen en doen dit dan ook graag. Als je kind echter een hekel heeft aan lezen, heb je misschien de neiging om het lezen te laten. Je kind heeft al het hele schooljaar hard gewerkt. Is het echt nodig om in de vakantie dan ook te oefenen met lezen? Het is absoluut aan te raden en zeker niet alleen voor kinderen met een leesachterstand.

oefenen met lezen

Waarom is het belangrijk?

Je kunt je afvragen waarom je moet oefenen met lezen in de zomervakantie. Na zes weken gaat je kind weer naar school en dan oefent ze daar toch weer verder? Uit onderzoek blijkt echter dat het voor ieder kind goed is om door te blijven lezen in de vakantie. Als je je kind niet laat oefenen, zal zijn niveau gelijk blijven en het kan zelfs tot wel twee AVI-niveau’s achteruit gaan. Heel vervelend, zeker wanneer je kind net heeft geleerd om te lezen. Als je in de vakantie regelmatig oefent, zal je kind naar alle waarschijnlijkheid aan het eind van de vakantie een hoger leesniveau hebben en hierdoor ook nog eens beter mee kunnen komen tijdens de lessen.

Mijn kind heeft een leesachterstand

Heeft je kind een leesachterstand? Door bijvoorbeeld Dyslexie? Dan kun je geneigd zijn om het oefenen met lezen te laten. Je hebt het gevoel dat je kind het hele jaar al zo hard heeft moeten zwoegen, nu is het tijd voor vakantie! Hoewel dit een begrijpelijke redenatie is, kun je toch beter je kind iedere dag wat laten oefenen.

Wanneer je kind een leesachterstand heeft, maakt dit het volgen van de lessen al heel moeilijk. Als hij volgend jaar dan nog verder achterloopt met lezen, krijgt hij het alleen maar zwaarder. Span je in de vakantie samen met je kind iedere dag een beetje in door te oefenen met lezen en volgende schooljaar zal juist wat makkelijker verlopen. Een kleine investering met een groot gewin!

Oefenen met lezen kies samen een boek

Kies samen een boek

Oké, dus je bent vastbesloten om je kind te helpen gedurende de vakantie regelmatig te oefenen met lezen, maar hoe doe je dat en hoe houd je het leuk? Ten eerste is het belangrijk dat je weet op welk AVI-niveau je kind momenteel zit. Ga vervolgens samen een boek uitkiezen. Neem je kind bijvoorbeeld mee naar de bibliotheek, geef hem een paar boekjes en laat de keuze aan hem. Let er op dat deze het juist AVI-niveau hebben. Je kind zal het ongetwijfeld leuker vinden om te lezen als het een boek betreft dat hij leuk vindt en dat hij zelf uitgekozen heeft.

Hoe kan je oefenen met lezen

Hoe kan je oefenen met lezen?

Je hoeft echt niet in een keer het hele boek uit te lezen. Houd de leessessies kort, zodat je kind er plezier in kan gaan krijgen. Elke dag tien minuten samen hardop lezen is al voldoende. Praat ook samen over het verhaal, zodat je kunt achterhalen of je kind begrepen heeft wat jullie samen gelezen hebben. Lees op een rustige plek waar je kind zich comfortabel voelt en niet te veel prikkels binnen krijgt.

Het allerbelangrijkste: houd het leuk! Als je kind goed gelezen heeft, beloon hem dan. Dit hoeft niet iets heel groots te zijn. Laat hem bijvoorbeeld een kwartier langer opblijven of laat hem kiezen wat hij vanavond wil eten. Hier zijn nog een paar tips die kunnen helpen bij het oefenen met lezen:

  • Is je kind weg van tablets? Lees dan samen een boek op je gadget.
  • Download een leuke lees app voor kids, zoals Kees Komma of Letterprins.
  • Kies voor een stripboek dat bij het AVI-niveau past.
  • Doe leesspelletjes. Denk aan letterbingo of laat je kind borden langs de weg lezen, terwijl je in de auto zit.
  • Lees om de beurten voor, zodat je het boek echt samen leest.
  • Lees een mooi boek voor het slapen gaan. Zo leert je kind dat lezen heel leuk kan zijn.

Wanneer je kind een woord verkeerd leest

Je wilt natuurlijk dat je kind zoveel mogelijk plezier ondervindt tijdens het lezen, maar je zult er toch op moeten toezien dat hij nauwkeurig leest. Anders leert hij er natuurlijk weinig van. Als je kind blijft haperen bij een woord of het verkeerd leest, geef hem dan even de tijd om zichzelf te herstellen. Wees geduldig. Soms kan het voldoende zijn om het woord aan te wijzen om zo je kind te vragen het woord opnieuw te lezen. Als het echt heel lastig gaat, kun je het samen proberen.

Verlies in ieder geval nooit je geduld en voorkom dat je kind het gevoel heeft dat hij het niet kan. Geef hem dan ook veel complimentjes. Wanneer het jouw beurt is om te lezen, kun je ook zo nu en dan een woord expres verkeerd lezen. Je kind zal dan goed met je mee moeten lezen, zodat hij jouw fouten kan verbeteren.

Oefenen met lezen faalangst

Kind met faalangst

Vind je kind het eng om voor te lezen? Misschien heeft hij het gevoel dat hij het niet goed kan en wordt hij nerveus, wanneer iemand naast hem zit tijdens het lezen. Als je een huisdier hebt, kan dit de perfecte uitkomst bieden. Vooral honden zijn een kei in het vergroten van het zelfvertrouwen. Laat je kind gewoon de hond voorlezen, deze zal hem namelijk nooit corrigeren of veroordelen.

Het is wel handig als je zelf ook op gehoorsafstand blijft, zodat je in de gaten kunt houden dat je kind daadwerkelijk goed leest. Om zijn voortgang goed te monitoren kun je bijvoorbeeld om de dag met je kind lezen en de andere dagen leest je kind de hond voor (of de kat, het konijn of de goudvis).