Kindervoetjes groeien ontzettend snel. Binnen enkele maanden kunnen de voeten van jouw kind alweer een hele maat groter zijn. Het is dus erg belangrijk dat de schoenen van je kind goed passen en dat ze de snel groeiende voeten goed ondersteunen. Maar waar moet je nou precies op letten bij het aanschaffen van kinderschoenen? We vertellen je er alles over.

kies de juiste maat bij het aanschaffen van kinderschoenen

Kies de juiste maat

Het klinkt misschien erg voor de hand liggend bij het aanschaffen van kinderschoenen, maar het komt regelmatig voor dat kleuters op te grote of te kleine schoenen rondlopen. Beiden zijn niet goed voor de ontwikkeling van de voet. In te strakke schoenen kunnen voetjes niet goed vormen en in te grote schoenen schuiven de voeten veel te veel heen en weer. Dit verhoogt de kans op zweetvoeten en infecties.

Let bij de aanschaf van nieuwe kinderschoenen dus altijd goed op de schoenmaat en laat het kind de schoenen ook altijd passen en uitproberen. Nieuwe kinderschoenen moeten lekker zitten én hebben altijd groeiruimte nodig. Ongeveer één centimeter groeiruimte is voldoende. Controleer altijd beide voetjes, want de ene voet kan iets groter zijn dan de andere. Ga bij het kiezen van de maat altijd uit van de grootste voet.

Hoe controleer je de maat van kinderschoenen?

Er zijn twee verschillende manieren om de groeiruimte van schoenen te controleren. Ten eerste kun je de schoenen bij je kind aantrekken en vervolgens op de neus van de schoenen drukken om te voelen waar de teentjes zitten. Voor de andere manier moet je de kinderschoen volledig openmaken, waardoor je de voetjes tot helemaal voorin de schoen kan duwen. Vervolgens controleer je hoeveel ruimte er aan de achterkant bij de hiel overblijft. Zitten de tenen echt goed voorin en kun je eenvoudig je wijsvinger achter de hielen van je kind steken? Dan heeft de schoen de juiste maat.

Let op het materiaal bij het aanschaffen van kinderschoenen

Let op het materiaal bij het aanschaffen van kinderschoenen

Het materiaal waarvan de kinderschoenen gemaakt is maakt veel uit voor de kwaliteit van de schoenen. Kinderschoenen van leer zijn aan te raden. Dit komt doordat leer goed ademt en dat het zich makkelijk naar de vorm van de voeten laat vormen. Hierdoor heeft je kind minder snel last van zweetvoeten.

Ook kunnen de voeten zo hun natuurlijke vorm eenvoudig behouden. Dat is belangrijk voor een juiste ontwikkeling. Natuurlijk kan je kind af en toe prima op canvas sneakers rondlopen, zonder dat het problemen veroorzaakt. Het is wel verstandig om je kind regelmatig tussen verschillende schoenen te laten wisselen. Zo krijgen de voeten alle ruimte om zich goed te ontwikkelen.

Koop kinderschoenen met buigzame zolen

Vooral voor de echt kleintjes zijn extra buigzame zolen erg belangrijk. Dit ondersteunt de goede groei van de voetjes. Hoe groter jouw kind wordt, hoe minder flexibel de zolen hoeven te zijn. Maar zelfs bij schoenen in maat 28 moeten de zolen nog makkelijk te buigen zijn. Dit zal het comfort waarmee je kind op de schoenen loopt ook flink verhogen.

aanschaffen van kinderschoenen

Aanschaffen van kinderschoenen; welke sluiting kies je?

Er zijn kinderschoenen te koop met klittenbandsluiting, maar ook met veters of een rits. Wil jouw kind alles zelf doen, dan is het aanschaffen van kinderschoenen met klittenband een goed idee. Dat stimuleert de zelfstandigheid van je kind en kan veel driftbuien voorkomen. Ook kan het handig zijn met het aan- en uitkleden bij de gymles.

Maar het stimuleren van het leren veters strikken is natuurlijk altijd een goed idee! Is je kind nog niet helemaal gevorderd in veters strikken, dan kan een schoen met zowel een rits als veters een oplossing zijn. Veters strikken is dan optioneel, je kunt ook alleen de rits gebruiken om in en uit de schoenen te komen. Je hebt jongensschoenen en meisjesschoenen met zowel veters als een rits, een mooie tussenstap tussen klittenband en volledig geveterde schoenen. Maak een afweging tussen wat handig is en wat jullie mooi vinden en zo zal er altijd een perfecte schoen te vinden zijn.